Ai des călduri? Şi unele boli pot fi cauza!

Febra este un motiv extrem de comun pentru care crește căldura corporală, dar o mulțime de afecțiuni și tulburări de sănătate au ca efect senzația că „ți-e prea cald” sau pe aceea că ai bufeuri.

Rezistența la insulină

Într-un corp uman care funcționează perfect, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină, care ar fi procesată corect și te-ar menține funcțional la capacitatea maximă. Din păcate, dacă ești rezistent la insulină, ficatul tău, precum și grăsimea și mușchii tăi, resping parțial insulina naturală, forțând pancreasul să producă cantități mai mari decât cele normale pentru a compensa (scrie WebMD).

canicula jpg

Foto: Shutterstock

Din păcate, atunci când corpul tău rezistă la insulină, este dificil să-ți împiedici nivelul de zahăr din sânge să devină prea ridicat și asta te poate face să simți că ți-e cald. „Transpirația și senzația de intoleranță la căldură sunt mai frecvente la cei prediabetici sau rezistenți la insulină”, spune dr. Rebecca Booth, medic obstetrician. Și, fără modificări ale stilului de viață care să se adapteze la rezistența la insulină, ai putea să-ți uzezi pancreasul și să devii diabetic (prin WebMD).

Pe lângă bufeuri, alte semne că ați putea fi rezistent la insulină includ și valori ale tensiunii arteriale de cel puțin 130/80 și, probabil, ai acumulare de kilorame în jurul taliei.

Deshidratarea

Când urmărim sportivii în timpul unui eveniment sportiv, nu suntem surprinși dacă trebuie să se oprească pentru a bea apă. Dar chiar și deshidratarea severă nu se limitează la sportivi. După cum explică Medical News Today, dacă ai o afecţiune cronică, cum ar fi o tulburare a glandei suprarenale sau o boală de rinichi, ești mai susceptibil de a te deshidrata. Iar deshidratarea severă, în care ai pierdut până la 15% din apa totală din corp, poate provoca febră, precum și delir, tensiune arterială scăzută și chiar inconștiență.

Perimenopauza

În timpul premenopauzei, o femeie are încă menstruație și, deși corpul ei poate trece prin unele modificări hormonale, ea nu se confruntă cu simptomele asociate de obicei, cu trecerea prin această schimbare. Cu toate acestea, perimenopauza este atunci când corpul unei femei începe să producă mai puțin hormon estrogen și, deși acest lucru încă nu este considerat menopauză, implică adesea bufeuri.

Alte efecte secundare ale ambelor stări hormonale includ dificultatea de a dormi și schimbările de dispoziție, modificari ale ciclului menstrual.

Atacurile de panică

Potrivit WebMD, un atac de panică implică patru sau mai multe simptome diferite, inclusiv, dar fără a se limita la bufeuri, durere în piept, bătăi rapide ale inimii, greață, tremurături, dificultăți de a-ți trage respirația și transpirație. Din punct de vedere emoțional, s-ar putea să experimentezi o teamă bruscă că vei muri sau că îți veți pierde mințile. Și dacă întâmpini două sau mai multe dintre aceste episoade într-un an, este posibil să ai un tip de tulburare de anxietate numită tulburare de panică.

Hipertiroidismul

Accelerarea metabolismului este de obicei pozitivă pentru sănătatea generală. La urma urmei, o rată metabolică mai rapidă înseamnă că procesezi alimentele eficient, ceea ce te poate ajuta la gestionarea greutății. Dar când se întâmplă prea rapid, ai de-a face cu o afecțiune cunoscută sub numele de hipertiroidism (Healthline).

Printre simptome precum creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, vei fi, de asemenea, mai puțin tolerant la căldură.

Alte efecte secundare ale hipertiroidismului la care trebuie să fii atent includ dificultăți de concentrare, senzație de nervozitate și agitație, păr care devine casant și cade, probleme de somn, senzație de slăbiciune, probleme cu stomacul (vărsături și greață), mâncărime și, în unele cazuri, dezvoltarea gușei. O posibilă cauză a hipertiroidismului este apariția tumorilor fie la ovare, fie la testicule.

Cancerul

Există multe motive pentru care cineva poate avea transpirații nocturne, dar pentru bărbați, ar putea fi un semn că în corpul tău se duce o luptă cu cancerul (scrie Men's Health). Acest lucru este rar. Dar este întotdeauna important să fii conștient de toate motivele posibile pentru care corpul tău ar putea să nu funcționeze așa cum ar trebui.

Dr. Jonathan Arend, medic internist la Spitalul Mount Sinai din New York, a declarat pentru Men's Health că, chiar dacă nu știți că aveți cancer, corpul poate spune totuși când ceva nu este în regulă. La fel cum sistemul tău imunitar va crește căldura pentru a lupta împotriva virusurilor și bacteriilor, poate fi nevoie de o abordare similară dacă ai o tumoră. Transpirațiile nocturne ar putea fi cauzate de sindromul carcinoid în care apar tumori în tractul gastro-intestinal (Men's Health). Alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate, dificultăți în a respira și diareea care este în mare parte apă sunt alte simptome.

Fibromialgia

Senzația de căldură poate fi din cauza unei hipersensibilități fizice la căldură, mai degrabă decât din cauza temperaturii ridicate a corpului. Și, din păcate, o posibilă cauză a acestui tip de sensibilitate la temperatură este o afecțiune incurabilă care se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 45 de ani, numită fibromialgie.

Potrivit Medical News Today, fibromialgia este uneori confundată cu artrită. Pe partea pozitivă, fibromialgia nu provoacă leziuni articulațiilor sau mușchilor, ceea ce o face foarte diferită de artrită. Cu toate acestea, afectează țesuturile moi, ceea ce poate duce la durere și disconfort în întregul corp. Deci, nu este de mirare că această afecțiune cronică te poate face mai sensibil atât la căldură, cât și la frig. Și, în ciuda faptului că apare de obicei, după 40 de ani, fibromialgia se poate declanșa în orice moment al vieții.

Alte semne de fibromialgie includ dureri de cap, creștere în greutate, sindromul colonului iritabil (IBS), sindromul picioarelor neliniştite (RLS), maxilarul rigid sau dureros, probleme de somn (în special legate de modelul dvs. de somn), rigiditate în mușchi și articulații (în în special dimineața), senzație de epuizare, probleme de respirație, senzație de amețeală, probleme de vedere, probleme urinare și pelvine și probleme de concentrare și memorie, după cum explică Medical News Today. De asemenea, s-ar putea să simți că ai răcit sau gripă, precum și anxietate și depresie. Din fericire, fibromialgia poate fi tratată cu medicamente, terapie comportamentală, acupunctură și modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice.

Sarcina

După cum explică Healthline, atunci când o femeie poartă un copil, corpul ei trebuie să facă ajustări, cum ar fi pomparea a mai mult sânge, pentru a furniza atât viitoarei mamici, cât și bebelușului ei tot oxigenul și nutrienții de care amândoi au nevoie. Între schimbările hormonale și lărgirea vaselor de sânge pentru a se adapta acestui flux sanguin, femeile însărcinate ar putea simți bufeuri. De asemenea, se poate înroși și poate experimenta transpirații nocturne.

Insuficiența ovariană

Este cunoscut faptul că atunci când o femeie trece prin menopauză, este probabil să aibă bufeuri. Dar există o afecțiune complet diferită care poate apărea încă din adolescența unei femei, care poate provoca atât bufeuri, cât și transpirații nocturne, precum și o serie de alte simptome.

Denumită insuficiență ovariană primară, acesta este momentul în care ovarele unei femei încep să nu funcționeze corespunzător, ceea ce poate duce la cicluri neregulate, probleme de fertilitate și în timpul actului sexual, dificultăți de concentrare și iritabilitate (scrie Medline Plus).

Și, deși de cele mai multe ori nu este clar de ce cineva dezvoltă această afecțiune, cauzele posibile includ chimioterapia, radiațiile și intervențiile chirurgicale. De asemenea, infecțiile virale și bolile autoimune pot declanșa afecțiunea.

Boala cardiovasculară

Pentru multe femei, menopauza este o perioadă stresantă, plină de schimbări fizice și emoționale. Și, din păcate, un studiu de la Universitatea din Pittsburgh a urmărit 3.300 de femei timp de 20 de ani și a ajuns la urmatoarea concluzie:  „Am descoperit că simptomele vasomotorii frecvente, precum și persistente [bufeuri] în perioada de tranziție la menopauză s-au tradus într-un risc mai mare de a avea un eveniment de boală cardiovasculară în următorii 20 de ani”, spune autorul studiului, dr. Rebecca Thurston pentru Healthline.

Cardiologul dr. Tracy Stevens spune că a fi conștient de astfel de riscuri poate ajuta femeile să evite posibilele probleme de sănătate. „Asumați-vă sănătatea, fiți în fruntea strategiilor care vă protejează de atac de cord și accident vascular cerebral”, a sfătuit ea.

Anhidroza

Cunoscută și sub denumirea de hipohidroză, aceasta apare atunci când cineva nu poate transpire. Și, deși acest lucru poate părea ca nu este un lucru atât de rău, afecțiunea poate duce la o serie de probleme grave de sănătate.

Deci, de ce o persoană nu ar putea transpira? Ei bine, totul se rezumă la un factor important: glandele sudoripare nu funcționează așa cum ar trebui și chiar dacă poate fi neplăcută transpirația, este modul în care corpul uman se răcește. Anhidroza poate fi cauzată de ceva ușor de abordat, cum ar fi celulele moarte ale pielii care blochează canalele glandelor sudoripare, dar, de asemenea, poate fi un efect secundar al unor afecțiuni precum cancerul pulmonar. De asemenea, este posibil să nu poți transpira dacă nervii sau glandele sudoripare sunt deteriorate din cauza unei traume. Alte cauze posibile includ abuzul de alcool pe o perioadă lungă de timp, deshidratarea severă și nivelurile de glucoză care nu sunt reglate corespunzător. În plus, anumite medicamente pot provoca anhidroză, de la unele antidepresive la unele medicamente pentru tratarea osteoporozei și a tulburărilor neurologice.

Scleroza multiplă

Dacă ai scleroză multiplă (SM), sistemul imunitar atacă mielina nervilor tăi, îngreunând transmiterea semnalelor nervoase (scrie Mayo Clinic). Și în timp ce simptomele pot varia ca severitate, ai putea deveni mai sensibil atât la schimbările de temperatură, cât și la căldură în general, potrivit Healthline. De exemplu, dacă tu și prietenii tăi decizi să mergi la plajă, soarele fierbinte te-ar afecta mai mult decât pe celelalte persoane din grupul tău. De fapt, s-ar putea să începi să amețești sau inima s-ar putea să-ți bată accelerat.

Sevrajul de alcool

Odată ce o persoană devine dependentă de alcool, corpul poate intra în sevraj, o stare în care simptomele pot varia de la ușoare la foarte severe. Și, bufeurile și transpirațiile nocturne sunt efecte secundare comune ale acestui proces. Verywell Mind a dezvăluit că transpirațiile nocturne sunt un simptom comun după două zile de sevraj. În medie, toate simptomele încep să devină mai ușor de gestionat în ziua a 8-a.

Sursa: Health Digest