Vânătăi apărute din senin? Acestea ar putea fi cauzele!

În cazul loviturilor, vânătăile sunt normale. Dacă ai observat însă că te învineţeşti parcă fără motiv, este cazul să afli care ar putea fi cauza.

image

Vânătăile ușoare pot să apar frecvent odată cu vârsta. Cele mai multe  sunt inofensive și dispar fără tratament. Cu toate acestea, unoeri, pot fi uneori semnul unei probleme mai mult sau mai puţin grave.

Cele mai multe vânătăi se formează când vasele mici și foarte mici de sânge, aflate aproape de suprafața pielii, se rup din cauza unei lovituri sau răni, care se produce, adesea, pe brațe sau picioare. Când se întâmplă acest lucru, sângele se scurge prin spațiul din țesuturi și apare inițial ca un semn întunecat. În cele din urmă, corpul reabsoarbe sângele, iar semnul dispare.

Femeile sunt mai predispuse la vânătăi

În general, loviturile mai dure provoacă vânătăi mai mari. Cu toate acestea, există și persoane cu vase sensibile și care se învinețesc foarte ușor, chiar și de la presiune mică aplicată pe piele. De asemenea, este cunoscut faptul că femeile sunt mai predispuse la a face vânătăi, comparativ cu bărbații. 

Pe măsura înaintării în vârstă, pielea devine mai subțire și pierde o parte din stratul de grăsime care ajută la protejarea vaselor de sânge de leziuni. Din acest motiv, vânătăile sunt mai frecvente la vârstnici, potrivit Mayo Clinic.

Efect advers al administrării unor medicamente

Anumite medicamente pot contribui la apariția de echimoze ușoare prin scăderea capacității de coagulare a sângelui, informează medicalnewstoday. Printre acestea, se numără aspirina, ibuprofenul, naproxenul de sodiu, medicamente anticoagulante (warfarina, heparina, agenții antiplachetari). Unele antibiotice și antidepresive pot fi, de asemenea, asociate cu probleme de coagulare. Ca urmare, sângerarea de la deteriorarea vaselor mici de sânge de lângă suprafața pielii poate dura mai mult decât de obicei atunci când se administrează astfel de medicamente care conțin substanțele active menționate.

De asemenea, vânătăile sunt mai vizibile dacă pielea este mai subțire. Din acest punct de vedere, corticosteroizii topici și sistemici (utilizați pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv alergii, astm și eczeme) contibuie la vizibilitatea echimozelor, deoarece subțiază pielea. Unele suplimente alimentare precum ginkgo biloba pot crește, de asemenea, riscul de vânătăi din cauza efectului de subțiere a sângelui.

Când sunt semnul unei probleme mai grave 

Vânătăile ușoare indică uneori probleme de coagulare a sângelui sau chiar boli ale sângelui. Semnele de alarmă sunt acestea:

- vânătăi frecvente și mari, mai ales dacă apar pe trunchi, spate sau față sau par să se dezvolte fără motive cunoscute;

- echimoze ușoare și antecedente de sângerare excesivă sau prelungită, cum ar fi după o tăietură minoră sau în timpul unei proceduri chirurgicale;

- vănătăi apărute brusc, mai ales în relație cu un medicament nou;

- antecedente în familie de vânătăi sau sângerări ușoare.

Vezi şi: Ce să faci dacă eşti singur acasă şi ai simptome de infarct

Alte cauze posibile

● Niveluri scăzute ale componentelor sangvine care ajută la coagularea sângelui după leziuni (trombocite);

● O problemă de funcționare a trombocitelor;

● Probleme cu proteinele care ajută la coagularea sângelui.

Teste care identifică posibile cauze

Pentru a găsi cauza vânătăilor, medicul va începe cu un examen fizic și va pune întrebări despre simptomele identificate și istoricul medical. El poate recomanda și analiza nivelului trombocitelor sau testele de coagulare.