Simptomele leucemiei, „boala sângelui alb”

1 2 jpg jpeg

În timpul unui control de rutină chiar dacă nu ai nici un simptom care să te alarmeze este posibil să descoperi că în organismul tău se petrec anumite nereguli.

Practic, leucemia este o formă de cancer ce se anunţă prin apariţia anumitor pete pe suprafaţa pielii, puncte mici roşiatice mai ales în zona feţei, a spatelui sau pe braţe din cauza faptului că sângele nu reuşeşete să se coaguleze.

Deşi la prima observare a acestor mici bubiţe te poate duce cu gândul la o alergie sau o simplă iritare a tegumentului, în realitatea problema este mult mai gravă.

Numărul de trombocite fiind în scădere, vasele de sânge se sparg cu uşurinţă şi apar acele mici firişoare roşii ce pot fi confundate în primă fază mai ales dacă apar pe ten cu cuperoză.

Noduli sau ganglioni inflamaţi

Leucemia apare atunci când măduva spinării nu mai poate produce trombocite, celule roşii şi albe sănătoase. Din păcate celulele albe responsabile cu menţinerea sistemului imunitar puternic scade şi astfel organismul este predispus la tot felul de infecţii, aceasta fiind şi cea mai frecventă cauză ce duce la inflamarea ganglionilor.

În anumite stadii ale bolii nodulii pot fi observaţi cu uşurinţă în zone precum stomac, gât, subraţ sau în zona inghinală. Dacă observi că de mai bine de o săptămână aceste zone ganglionare au început să se umfle nu mai aştepta şi mergi imediat la medicul de specialitate.

Află ce pericole ascund sângerările intermenstruale AICI

Dureri de cap tot mai dese

Un alt simptom al acestei maladii este durerea de cap însoţită adesea de transporaţii nocturne şi abundente, precizează jurnaliştii de la site-ul caring.com.

Şi culoarea pielii de la nivelul feţei capătă o nuanţă albicioasă precum varul deoarece circulaţia sangvină devine deficitară şi restricţionată mai ales la nivelul măduvei spinării.

Dureri de oase şi articulare

Cel mai bun indicator al apariţiei leucemiei este durerea de oase. De principiu se petrece în momentul în care în măduva spinării se acumulează prea multe celule albe anormale, astfel se poate resimţi o durere surdă în zona cea mai afectată a spatelui sau o mică înţepătură. Cele mai expuse oas la a resimţi aceste dureri sunt cele mari de la mâini şi de la picioare.

Oboseală constantă

Celulele roşii sunt responsabile cu oxigenarea organismului iar când numărul acestora scade apare senzaţia de slăbiciune, de epuizare, de oboseală permanentă, nu mai găseşti resurse de energie pentru a te concentra şi de a face lucruri simple precum statul în picioare.

Dacă nici după câteva zile de repaos total şi odihnă aceasta nu dispare mergi la medicul de specialitate, nu mai aştepta apariţia nici unui alt simptom.

Dificultăţi de respiraţie şi infecţii dese

Tocmai lipsa de oxigenare corespunzătoare a organismului tău te face să întâmpini dificultăţi de respiraţie, sau să simţi că nu ai aer suficient, confruntându-te astfel şi cu starea de leşin.

Imunitatea fiind scăzută te poţi confrunta cu febră ce durează mai mult decât în cazul unei banale răceli şi să fii mai predispus la alte afecţiuni precum meningită, sinuzită, dureri în gât, roşu în gât.

Cel mai dur simptom al acestei boli este sângerarea fără motiv şi asta din cauza faptului că sângele nu se coagulează corespunzător. Astfel te poţi confrunta cu sângerări nazale, gingivale sau vânătăi inexplicabile.