Simptomele leucemiei, ÔÇ×boala s├óngelui albÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

În timpul unui control de rutină chiar dacă nu ai nici un simptom care să te alarmeze este posibil să descoperi că în organismul tău se petrec anumite nereguli.

Practic, leucemia este o form─â de cancer ce se anun┼ú─â prin apari┼úia anumitor pete pe suprafa┼úa pielii, puncte mici ro┼čiatice mai ales ├«n zona fe┼úei, a spatelui sau pe bra┼úe din cauza faptului c─â s├óngele nu reu┼če┼čete s─â se coaguleze.

De┼či la prima observare a acestor mici bubi┼úe te poate duce cu g├óndul la o alergie sau o simpl─â iritare a tegumentului, ├«n realitatea problema este mult mai grav─â.

Num─ârul de trombocite fiind ├«n sc─âdere, vasele de s├ónge se sparg cu u┼čurin┼ú─â ┼či apar acele mici firi┼čoare ro┼čii ce pot fi confundate ├«n prim─â faz─â mai ales dac─â apar pe ten cu cuperoz─â.

Noduli sau ganglioni inflamaţi

Leucemia apare atunci c├ónd m─âduva spin─ârii nu mai poate produce trombocite, celule ro┼čii ┼či albe s─ân─âtoase. Din p─âcate celulele albe responsabile cu men┼úinerea sistemului imunitar puternic scade ┼či astfel organismul este predispus la tot felul de infec┼úii, aceasta fiind ┼či cea mai frecvent─â cauz─â ce duce la inflamarea ganglionilor.

├Än anumite stadii ale bolii nodulii pot fi observa┼úi cu u┼čurin┼ú─â ├«n zone precum stomac, g├ót, subra┼ú sau ├«n zona inghinal─â. Dac─â observi c─â de mai bine de o s─âpt─âm├ón─â aceste zone ganglionare au ├«nceput s─â se umfle nu mai a┼čtepta ┼či mergi imediat la medicul de specialitate.

Află ce pericole ascund sângerările intermenstruale AICI

Dureri de cap tot mai dese

Un alt simptom al acestei maladii este durerea de cap ├«nso┼úit─â adesea de transpora┼úii nocturne ┼či abundente, precizeaz─â jurnali┼čtii de la site-ul caring.com.

┼×i culoarea pielii de la nivelul fe┼úei cap─ât─â o nuan┼ú─â albicioas─â precum varul deoarece circula┼úia sangvin─â devine deficitar─â ┼či restric┼úionat─â mai ales la nivelul m─âduvei spin─ârii.

Dureri de oase ┼či articulare

Cel mai bun indicator al apari┼úiei leucemiei este durerea de oase. De principiu se petrece ├«n momentul ├«n care ├«n m─âduva spin─ârii se acumuleaz─â prea multe celule albe anormale, astfel se poate resim┼úi o durere surd─â ├«n zona cea mai afectat─â a spatelui sau o mic─â ├«n┼úep─âtur─â. Cele mai expuse oas la a resim┼úi aceste dureri sunt cele mari de la m├óini ┼či de la picioare.

Oboseal─â constant─â

Celulele ro┼čii sunt responsabile cu oxigenarea organismului iar c├ónd num─ârul acestora scade apare senza┼úia de sl─âbiciune, de epuizare, de oboseal─â permanent─â, nu mai g─âse┼čti resurse de energie pentru a te concentra ┼či de a face lucruri simple precum statul ├«n picioare.

Dac─â nici dup─â c├óteva zile de repaos total ┼či odihn─â aceasta nu dispare mergi la medicul de specialitate, nu mai a┼čtepta apari┼úia nici unui alt simptom.

Dificult─â┼úi de respira┼úie ┼či infec┼úii dese

Tocmai lipsa de oxigenare corespunz─âtoare a organismului t─âu te face s─â ├«nt├ómpini dificult─â┼úi de respira┼úie, sau s─â sim┼úi c─â nu ai aer suficient, confrunt├óndu-te astfel ┼či cu starea de le┼čin.

Imunitatea fiind sc─âzut─â te po┼úi confrunta cu febr─â ce dureaz─â mai mult dec├ót ├«n cazul unei banale r─âceli ┼či s─â fii mai predispus la alte afec┼úiuni precum meningit─â, sinuzit─â, dureri ├«n g├ót, ro┼ču ├«n g├ót.

Cel mai dur simptom al acestei boli este s├óngerarea f─âr─â motiv ┼či asta din cauza faptului c─â s├óngele nu se coaguleaz─â corespunz─âtor. Astfel te po┼úi confrunta cu s├ónger─âri nazale, gingivale sau v├ón─ât─âi inexplicabile.