Ţi-a apărut o vânătaie? Remedii care o pot estompa

Leziuni dureroase și intestetice, leziunile apar la nivelul pielii în urma unui traumatism. De obicei, ele dispar de la sine, dar poți lua în calcul și forme de tratament la domiciliu, pentru accelerarea procesului de vindecare.

image

Echimozele sau vânătăile apar atunci când vasele de sânge de la suprafața pielii se sparg. Sângele este prins sub piele, unde se formează cheaguri de sânge, sub forma unor vânătăi, de diferite culori, sensibile la atingere. De asemenea, apariția vânătăilor este favorizată și de administrarea unor tratamente, (anticoagulante sau antibiotice) de anumite boli sau carențe de vitamine, (K, C, B9, B12).

Compresă cu gheață

În urma unei lovituri, se recomandă folosirea imediată a compresei cu gheață. Asta pentru că, temperatura rece face ca sângele, din zona afectată, să curgă mai lent, iar vânătaia se vindecă mai repede. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva cuburi de gheață, într-un prosop. Aplică compresa pe vânătaie și las-o să acționeze aproximativ 20 de minute.

Cremă cu vitamina K

Această substanță nutritivă care ajută la coagularea sângelui. S-a demonstrat că reduce severitatea vânătăilor și este un remediu sigur, pentru majoritatea oamenilor. Pentru a profita de beneficiile sale, aplică gel sau cremă cu vitamina K pe vânătaie și masează ușor, de cel puțin 2 ori pe zi.

Arnica

Analgezic natural, această plantă are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, fiind unul dintre cele mai bune tratamente contra vânătăilor. Pentru rezultate vizibile, aplică direct pe vânătaie un strat subțire de unguent sau cremă de arnică, de mai multe ori pe zi. De reținut că arnica are în compoziție un compus (sesquiterpenoid) care poate provoca alergii. La primul semn de iritație, trebuie întrerupt tratamentul.

Uleiuri esențiale

Este dovedit că uleiurile esențiale precum cel de tămâie, de rozmarin, de mușcată sau  de lavandă ameliorează durerea și relaxează. Pentru tratament, diluează unul dintre uleiurile esențiale cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, sau cu loțiune pe bază de vitamina K, aloe vera sau arnică. Amestecă bine și aplică pe piele. Atenție! Aceste uleiuri nu trebuie utilizate într-o formă nediluată, deoarece pot provoca iritații.

Aloe vera

Această plantă conține vitamine, minerale și enzime, care calmează durerile, hidratează pielea și reduc inflamația. Aplică suc natural din frunzele de aloe, cremă sau gel, direct pe vânătaie. Masează ușor până când se absoarbe complet și repetă zilnic, pentru a obține cele mai bune rezultate.  

Şi alimentația contează

Dieta poate avea un impact inclusiv asupra modului în care se vindecă rănile și vânătăile. Printre alimentele care ajută la menținerea țesuturilor puternice și flexibile, se numără:

• Alimente care conțin vitamina C, precum: ardei gras, citrice, broccoli, conopidă, căpșuni;

• Surse bune de vitamina K precum: spanacul, sparanghelul, kiwi, pește, pătrunjel, afine sau alte alimente verzi;

• Alimente bogate în zinc: spanac, semințe de dovleac sau leguminoase;

• Consumul de ananas proaspăt oferă organismului o doză naturală de bromelaină, substanță care ajută la vindecare.

Când să mergi la medic  

Este bine să ceri sfatul unui specialist când vânătaia nu se vindecă în 2 săptămâni sau dacă durerile continuă, după 3 zile de la apariția vânătăii. Mergi la medic și dacă te învinețești, deși nu ai motive, dacă îți curge sânge din nas sau dacă ai pielea palidă.