Un semn precoce al diabetului, vizibil la nivelul pielii

Xeroza este unul dintre semnele de avertizare „precoce” ale diabetului zaharat, scrie Express.

Pielea uscată sau xeroza cutanată este frecventă, în special, în cazul adulților mai în vârstă. În cazul persoanelor sănătoase, este o problemă minoră și temporară, însă poate provoca disconfort. Totuși, în cazul persoanelor cu risc de a dezvolta diabet, acest simptom trebuie investigat deoarece ar putea anunța chiar instalarea bolii.

Diabetul este o afecțiune gravă, care schimbă viața, apărută deoarece nivelul zahărului din sânge devine prea ridicat. Există două forme de diabet - de tip 1 și de tip 2. Deși cauza tipului 1 nu este încă cunoscută, tipul 2 este în mod obișnuit legat de factori precum supraponderalitatea și lipsa exercițiilor fizice suficient.

Ca și în cazul oricărei alte afecțiuni medicale, observarea precoce a simtomelor și începerea tratamentului ajută la prelungirea duratei de viață și la minimizarea complicațiilor bolii.

Potrivit Express, care citează expertul în sănătate Navin Khosla, există cel puțin cinci semne de avertizare timpurie în privința diabetului.

1 piele uscata jpg jpeg

Pielea uscată poate indica diabet. Foto: Shutterstock

„Principalele simptome din jurul diabetului sunt rezultatul unui dezechilibru între nivelurile de insulină și glucoză, care în cele din urmă duce la simptome incomode care vă pot perturba viața de zi cu zi”, a spus Navin Khosla, pentru Express.

Cele mai grăitoare semne sunt creșterea setei și a senzației de foame, alături de oboseală și de urinare excesivă. De asemenea, pot apărea senzații precum furnicături în mâini și picioare și, de asemenea, vedere încețoșată.

„Este important să rețineți că aceste simptome pot să nu fie întotdeauna cauzate de diabet, totuși, cel mai bine este să vă contactați medicul de familie și să solicitați un test de sânge dacă aceste simptome persistă și continuă să vă perturbe calitatea vieții și somnul.”, explică Navin Khosla.

Un simptom, timpuriu de boală este xeroza, sau pielea uscată. „Urinarea excesivă poate duce la deshidratare resimțită în gură și la nivelul pielii, iar acest lucru poate duce la disconfort, creșterea setei și mâncărimi ale pielii.”, explică Navin Khosla pentru Express.

Alte semne timpurii ale bolii sunt foame și oboseală, deoarece corpul are nevoie de glucoză pentru energie, dar pentru a o transforma în energie, celulele au nevoie de insulină pentru a o absorbi.

Diabetul este legat de un nivel scăzut de insulină, prin urmare, când corpul tău nu produce suficientă insulină, nu poate absorbi suficientă glucoză pentru energie, ceea ce duce la oboseală.

Această risipă de glucoză și energie scăzută poate duce, de asemenea, la o foame crescută.

Sete și urinare excesivă, deoarece corpul tău se străduiește să absoarbă excesul de glucoză iar rinichii vor trebui să îndepărteze acest exces, de aceea vei merge des la toaletă.  Odată cu urinarea excesivă, apare setea crescută.

Vedere neclară se explică prin faptul că nivelurile crescute de glucoză din sânge, alături de nivelurile fluctuante ale fluidelor din organism, pot duce la umflarea cristalinului ochiului, ceea ce provoacă vedere încețoșată.

Furnicăturile prin piele apar din cauza faptului că nivelul crescut de glucoză din sânge poate afecta terminațiile nervoase, ceea ce poate duce la furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor și mâinilor.

Citește și Când tusea indică o problemă mai gravă