Iată de ce poţi albi prematur! Şi unele carenţe de vitamine pot fi cauza

Deficiențele de vitamine și hipotiroidismul pot fi cauzele cheie ale albirii premature a părului, scrie publicația Express.

Dovezile sugerează că trăsăturile asociate vârstei, cum ar fi încărunțirea părului, ar putea fi întârziate sau ar putea fi chiar reversibile, în unele cazuri.

Lungimea și aspectul pielii și părului contează pentru imaginea de sine a unei persoane. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, aceste caracteristici sunt primele care prezintă semne de îmbătrânire. Există dovezi că genetica este cel mai important factor determinant al albirii părului, dar studiile sugerează că deficiențele nutriționale pot avea și ele o anumită implicare.

image

Lipsa fierului și a vitaminelor D și B poate albi părul. Foto: Shutterstock

Încărunțirea părului, este o caracteristică a bolilor autoimune și a altor factori de stil de viață precum stresul și fumatul.

Studiile au arătat, de asemenea, rolul factorilor de mediu precum expunerea la lumina ultravioletă, clima, oligoelementele și deficiențele nutriționale în încărunțirea părului.

Potrivit Express „Deși cauzele primare ale albirii premature a părului sunt considerate genetice, anumiți factori de mediu joacă, de asemenea, un rol important. Deficiențele de oligoelemente, cum ar fi vitamina B12, vitamina D3 și calciul pot fi, de asemenea, asociate cu încărunțirea prematură a părului.”

Deși cercetătorii au descoperit că încărunțirea a coincis adesea cu niveluri scăzute de vitamina D, nu a putut dovedi un rol cauzal între acestea.

Tulburările autoimune asociate cu albirea prematură a părului includ vitiligo și anemie pernicioasă, care se asociază cu deficiență de B12 și fier.

Implicarea anemiei în albirea părului a fost pusă pe seama rolului fierului în celulele sanguine. Deoarece fierul este responsabil pentru transportul oxigenului în întregul corp, se crede că poate juca, de asemenea, un rol cheie în prelungirea producției de pigment de păr.

Citește și Opt simptome ale ficatului gras care se văd pe față