Tulburarea care te poate transforma într-un monstru sexual în timp ce dormi

Tulburare cunoscută şi ca somnambulism sexual, sexsomnia este mai frecventă decât s-ar crede. Persoanele cu astfel de problemă au activitate sexuală în timp de dorm, fără a-şi aminti de ea când se trezesc.

image

Sexsomnia este o formă de somnambulism care presupune activitate sexuală (penetrare, masturbare etc.) sau manifestări specifice (gemete, mişcarea bazinului) în timpul somnului.

Această tulburare poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii. Totuşi, este mai frecventă la bărbaţi. Cu toate că a fost observată mai ales la persoanele tinere, tulburarea poate apărea la orice vârstă. Zeci de cazuri de sexsomnie au fost descrise în revistele de specialitate, însă probabil multe altele au rămas neobservate.  

Sexsomniacul nu are habar de activitatea sa din timpul nopţii, pentru că se află într-o stare de somn profund. Cel mai adesea, partenerul de viaţă este cel care îi semnalează această tulburare, explică doctorul Damien Mascret, medic sexolog citat de femmeactuelle.fr.

Vezi şi: Să bei sau să nu bei apă înainte de culcare?

Comportamentul sexual poate fi traumatizant pentru partener

O persoană cu sexsomnie poate avea un comportament sexual agresiv faţă de partener, pe care, evident, nu numai că îl trezeşte, dar poate manifesta şi gesturi sexuale brutale.

Astfel de comportament nocturn poate fi cronic sau ocazional.

Citeşte şi: Câte ore ar trebui să dormim?

Care sunt simptomele

Manifestările sexsomniei depind de persoană, dar cele mai întâlnite sunt:

►Masturbarea

►Atingerile erotice

►Mişcările sexuale

►Agresiunea sexuală

►Atacurile sexuale.

Sexsomnia poate apărea alături de alte parasomnii, inclusiv somnambulismul sau vorbitul în somn, informează sleepfoundation.org.

În afara acestora, persoana afectată de sexsomnie poate manifesta lipsă de receptivitate la semnalele din jur şi incapacitatea sau dificultatea de a fi trezită. De reţinut că visele erotice nu sunt acelaşi lucru cu această tulburare şi nici aşa-numitele vise umede care apar la adolescenţi.

De ce apare

Nu se cunoaşte cauza exactă a sexsomniei, dar această tulburare are câţiva factori de risc precum: alte parasomnii (mersul în timpul somnului), sindromul de apnee în somn, insomnia cronică, sindromul piciorului neliniştit, bruxismul (scrâşnitul din dinţi) şi diverse alte tulburări ale somnului.

Este bine de reţinut că sexsomnia poate fi declanşată pe fondul consumului frecvent de alcool, de consmul de droguri, de anxietate, stres, depresie, igienă precară a somnului şi de munca în ture.

Cum se diagnostichează şi cum se tratează

Persoana care are această tulburare este bine să fie consultată de un medic cu specializare în somnologie. Există anumite teste care ajută la depistarea tulburării.

În funcţie de eventualele tulburări asociate, medicul va prescrie tratament, care poate include medicamentele antiepileptice. De asemenea, hipnoza poate da rezultate.

Se recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi evitarea factorilor agravanţi ai sexsomniei.