Câte ore ar trebui să dormim?
Dormi prea mult sau prea puțin? În funcție de durata somnului, poți avea probleme de concentrare, poți îmbătrâni prematur și poți crea teren propice pentru boli psihice și degenerative.
Specialiștii sunt de acord că este important ca rutina somnului să fie una riguroasă, care să permită odihna. Dar cât ar trebui să dormim pentru a beneficia de avantajele unui somn odihnitor și a menține echilibrul organismului?
Somnul odihnitor ajută organismul să se refacă. Foto: Shutterstock
Un studiu
recent, realizat de cercetători chinezi și britanici, a analizat date despre
rutina de somn a peste 500.000 de adulți cu vârste între 38 și 73 de ani. Toți
participanții la studiu au declarat care le sunt obiceiurile în privința
somnului, au oferit date despre sănătatea lor mentală și au trecut printr-o
serie de teste care le analizau și evaluau capacitățile cognitive. Dintre cei
500.000 de participanți, 40.000 de participanți au trecut și prin teste
imagistice de scanare celebrală și teste genetice.
Gândim în funcție de cât dormim
Rezultatele testelor au fost surprinzătoare deoarece nu doar somnul insuficient, ci și prea mult somn creează probleme în privința funcționării optime a organismului. Mai exact, performanțe cognitive slabe au fost prezente la amblele tipuri de subiecți și au indicat tulburări, mai ales în arii precum viteaza de reacție, acuitate vizuală, memorie, atenție la detalii și capacitatea de a mobiliza resursele cognitive pentru a rezolva o situație.
Concluzia testelor a fost că 7 ore de somn sunt ideale pentru ca organismul să fie odihnit și să funcționeze optim. Până acum, se credea că sunt necesare 8 ore de somn, în cazul adulților.
Când somnul a fost prea mult sau prea puțin, cercetătorii au observat prezența anxietății și depresiei, precum și o înrăutățire a stării genereale. În cazul lipsei somnului odihnitor, s-a observat și instalarea accelerată a proceselor de îmbătrânire a organismului și un declin evident al funcțiilor cognitive.
Explicația constă în faptul că somnul are mai multe etape, fiecare dintre ele fiind necesară refacerii organismului. Atunci când somnul are sub 7 ore, etapa de somn profund se scurtează, iar acest lucru este pus în legătură cu formarea plăcilor de amiloid din creier, care blochează procesele cerebrale și produc demență persoanelor de vârsta a treia.
„Creierul își organizează somnul în funcție de cât are nevoie pentru a se odihni și a se reîncărca cu energie. În timpul somnului se îndepărtează reziduuri toxice, se programează sistemul imunitar, se consolidează procese ale memoriei și amintiri din memoria de scurtă durată trec în memoria de lungă durată, favorizând procesul de învățare”, explică unul dintre autorii studiului, dr. Jianfeng Feng, PhD, profesor la Universitaea Fudan din China
Și prea mult somn are efecte negative, producând schimbări la nivel de funcții cognitive și la nivelul memoriei, cu afectarea stării generale de bine.
„Pe măsură de îmbătrânim, somnul devine din ce în ce mai important, iar dezvoltarea metodelor de a îmbunătăți durata și calitatea somnului persoanelor de vârsta a treia trebuie să devină o prioritate”, spune co-autoarea studiului, Barbara Sahakian, profesor la departamentul de psihiatrie al Universității Cambridge.
Cum să te odihnești mai bine
Dacă rutina ta de somn nu este una optimă, atunci trebuie să începi cu modificarea stilului de viață și acest lucru îți va aduce beneficii pe termen lung, în toate aspectele vieții.
Mergi la culcare dacă te simți obosit
Culcă-te în fiecare zi la aceeași oră și trezește-te în fiecare zi la aproximativ aceeași oră.
Nu sta mai mult de 30 de minute în pat, după ce te-ai trezit
Nu deschide televizorul, nu butona telefonul în pat, înainte să adormi
Citește și Te simți tot timpul obosit? Iată care pot fi motivele!
Problemele cu somnul indică probleme de sănătate
Pe lângă faptul că tulburările de somn produc probleme de sănătate, ele pot și simptom al unor boli care deja afectează organismul. Astfel de afecțiuni sunt cele pihiatrice, precum depresia, anxietatea, schizofrenia, boli ale glandei tiroide, ale glandelor suprarenale sau boli cardiace. Toate problemele legate de sommn insuficient sau insomnie trebuie să te ducă la medic pentru investigații suplimentare.