Cum tratezi crampele de căldură
Ţi s-a întâmplat vreodată să lucrezi afară în căldură şi să te apuce brusc o durere în zona gambei, a şoldurilor sau a umerilor? Cel mai probabil te-ai confruntat cu crampele de căldură.
Nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei crampelor, însă medicii consideră că au legătură cu un dezechilibru electrolitic în organism. Electroliţii includ minerale esenţiale precum potasiu, calciu, sodiu şi magneziu şi sunt implicaţi în reacţiile chimice care au loc la nivelul musculaturii. În momentul în care se iveşte un dezechilibru electrolitic, cauzat de transpiraţie, îşi pot face apariţia şi crampele. O altă ipoteză consideră că, atunci când muşchii lucrează în exces, îşi pierd abilitatea de a regla contracţiile şi aşa apar crampele. Acestea afectează în general muşchii coapsei sau ai gambei, muşchii abdominali şi pe cei ai braţului (bicepşii şi tricepşii) şi pot apărea atât în timpul efortului fizic, cât şi la câteva ore după încheierea lui.
Cine riscă să se confrunte cu crampele de căldură?
Sportivii şi persoanele care lucrează în căldură şi ridică greutăţi, precum muncitorii în construcţii, au cel mai des crampe. Şi copiii mici sunt afectaţi de crampele de căldură dacă sunt îmbrăcaţi prea gros pentru temperaturile la care sunt expuşi sau dacă nu beau suficientă apă. Vârstnicii se află şi ei la risc, mai ales cei aflaţi în tratamente cu antihistaminice, antipsihotice sau cu unele antihipertensive, care îi pot deshidrata. De asemenea, consumul mare de alcool poate favoriza apariţia crampelor de căldură.
Ce măsuri să iei?
În primul rând, dacă eşti afectat de crampe trebuie să te aşezi într-un loc umbros şi răcoros şi să bei 1 pahar cu apă în care ai dizolvat un sfert de linguriţă de sare sau 1 pliculeţ de săruri minerale de la farmacie. În al doilea rând, muşchiul afectat trebuie masat uşor şi întins cu mişcări lente. Activitatea în urma căreia au apărut crampele nu trebuie reluată în următoarele ore. În cazul în care crampele nu dispar în aproximativ 1 oră, se recomandă urgent un consult medical. Aceeaşi recomandare trebuie urmată şi dacă, pe lângă crampe, apar greaţa, vărsăturile, oboseala, slăbiciunea, dureea de cap şi ameţeala şi dacă transpiraţia nu se opreşte, deşi nu mai stai în căldură.
„Se recomandă ca persoana afectată să stea într-o cameră răcoroasă sau în locuri umbrite. Temperatura corporală se va scădea prin utilizarea de comprese cu apă rece. Reducerea supraîncălzirii se va face prin aport de lichide. Hidratarea este foartă importantă, iar recomandările sunt de 1-2 litri de lichide administraţi în primele 2 ore şi săruri de rehidratare pentru refacerea pierderilor de electroliţi. De asemenea, le recomandăm pacienţilor aflaţi în astfel de situaţii odihnă prin repaus la pat, administrarea de preparate pe bază de magneziu şi medicamente pe bază de ibuprofen (doar dacă există simptomatologie de dureri mai intense / dureri de cap). În formele medii şi severe de insolaţie, pacientul se va prezenta la camera de gardă”, spune Dr. Nicoleta Cristache, medic specialist medicină de familie, Spitalul Clinic Sanador.
Citeşte mai multe despre crampe: