Ai pete albe pe unghii? Iată ce poate indica acest simptom!

Petele albe de pe unghii sunt un simptom destul de obișnuit, fiind adesea asociat cu deficitul de calciu. Dar, aceste mici puncte albe pot indica și alte afecțiuni, nu numai carențe de minerale.

image

Traumă la nivelul unghiei

Petele albe de pe unghii pot rezulta dintr-o simplă lovitură, prin care este lezat ușor țesutul unghiei. În acest caz, nu ai de ce să-ți faci griji, petele vor dispărea de la sine în câteva zile sau, cel mult, într-o săptămână.

Citeşte şi: Ce spune aspectul unghiilor despre sănătatea ta

Psoriazis sau eczeme

Psoriazisul și eczemele sunt afecțiuni ale pielii, caracterizate prin mâncărime, erupții cutanate și roșeață. Un simptom mai puțin evident al acestor afecțiuni poate fi apariția petelor albe de pe unghii. Medicul specialist dermatolog Emmanuel Loucas, citat de thehealthy.com, spune că unghiile sunt, de fapt, un fel de extindere a pielii, astfel, explicându-se de ce unele semne ale psoriazului și eczemelor pot fi reflectate și în aspectul unghiilor.

Ciupercă a unghiei

Ciuperca unghiei, care afectează mai frecvent unghiile picioarelor, poate fi contractată, de cele mai multe ori, în urma contactului cu apa din piscină insuficient tratată sau prin împărțirea unor obiecte, ca de exemplu folosirea încălțămintei persoanei infectate. Există mai multe tipuri de ciuperci ale unghilor, simptomele putând să varieze de la o persoană la alta. Petele albe pot fi un indiciu al ciupercii unghiei. Totuși, pentru a evita orice confuzie, este indicat să consulți un medic dermatolog pentru stabilirea diagnosticului exact.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci dacă ai unghii încarnate

COVID-19

Cercetătorii au descoperit că petele de pe unghii pot fi un semn de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Acest simptom poartă numele de ,,degete covid’’. De obicei, ,,degetele covid’’ sunt caracterizate de roșeața care apare brusc pe unghii, însă, nu este exclusă nici varianta petelor albe. Cel mai indicat este să faci un test pentru depistarea coronavirusului și să consulți apoi medicul pentru a fi sigur de diagnostic.

Abuzul de tratamente pentru unghii și unghiile false  

Fiecare femeie își dorește să aibă o manichiură perfectă, însă folosirea în exces a unghiilor false, abuzul de ojă semipermanentă, precum și alte proceduri pot avea consecințe asupra sănătății unghiilor, mai ales dacă nu sunt realizate în condiții optime de igienă. În timp, procedurile dedicate frumuseții unghilor pot cauza pete, deteriora unghia și, în unele cazuri, poți contracta anumite boli, din cauza sterilizării insuficiente a ustensilelor pentru manichiură, precum hepatita A, numită popular și ,,boala mâinilor murdare’’. Este recomandat să mergi la saloanele de încredere, despre care știi că sterilează bine instrumentele pentru manichiură, înainte de utilizare. De asemenea, dacă dorești să menți sănătatea unghilor, nu abuza de vizitele la salon.

Alte afecțiuni pe care le pot indica petele albe de pe unghii

În cazuri mai rare, unghiile cu pete albe pot indica afecțiuni serioase, precum afecțiuni cardiovasculare, boli autoimune, anemie, afecțiuni hepatice și, chiar, cancer. Totuși, diagnosticarea acestor boli nu se poate face doar prin simpla prezență a petelor albe de pe unghii, fiind necesare și alte simptome asociate, precum și analize medicale.

Anca-Teodora Popa