Remediu util în varice şi hemoroizi. Cum se administrează

Bogate în tanin, ulei eteric și quercitină, frunzele de alun sunt indicate ca adjuvant în afecțiuni circulatorii, răni ușoare, varice, hemorozi, depresie, dermatoze, datorită efectelor antihemoragic, astringent, antibacterian și cicatrizant.

image

Frunzele de alun îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Foto: Shutterstock

Alunul este un copac în general mic, deși poate ajunge până la 4 m înălțime, care crește în climatele temperate. Frunzele sale, zimțate și ușor pufoase pe partea ascunsă de soare, conțin ingrediente active, precum tanin, proantocianidină și miricitrin, care au o serie de proprietăți medicinale: contribuie la vindecarea rănilor ușoare și a dermatozelor, facilitează circulația venoasă și măresc rezistența capilarelor (ușurând senzația de „picioare grele“), combat diareea și sunt antiinflamatoare. Frunzele pot fi recoltate direct, cea mai potrivită perioadă fiind luna iunie, sau pot fi cumpărate din magazinele naturiste și utilizate sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau pulbere.

Vezi şi: Plante care ajută la eliminarea toxinelor din corp

Curăță sângele, reduc hemoragia şi ameliorează hemoroizii

Pentru un efect detoxifiant, pentru a îmbunătăți circulația și a reduce umflăturile, mai ales la nivelul picioarelor, poți încerca o infuzie sau un decoct din frunze de alun, cu administrare internă. Extern, ceaiul se poate utiliza sub formă de comprese pentru tratarea ulcerațiilor și diminuarea pungilor de sub ochi. Pentru infuzie, ai nevoie de 2 lingurițe de frunze peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lași acoperit 10 minute, apoi strecori. Se beau 2 căni pe zi, îndulcite cu câte 1 linguriță de miere. O altă modalitate este de a pune 1 litru de apă clocotită peste 20 g frunze uscate și de a lăsa la macerat 8 ore. De asemenea, poți prepara un decoct, util mai ales în cazul hemoragiilor ușoare și al hemoroizilor: pune 1 lingură de frunze într-un ibric cu 250 ml de apă rece și fierbe totul 30 de minute. Bea 2 căni pe zi din acest decoct, strecurat și îndulcit cu 1 linguriță de miere.

Citeşte şi: Remedii care subţiază sângele şi previn cheagurile

Tratează varicele şi rănile ușoare

Tinctura din frunze de alun este utilă în cazul rănilor ușoare și, ca adjuvant, în tratarea dermatozelor și a varicelor. De asemenea, este utilă și în hipertensiune arterială, pentru scăderea valorilor tensiunii, în asociere cu tinctură de vâsc și păducel. Pentru a prepara tinctura, 100 g de frunze de alun se pun în 500 ml de alcool alimentar de 70°. Se lasă recipientul bine închis la temperatura camerei, 15 zile, agitându-l de mai multe ori pe zi pentru a extrage principiile active din frunze. La finalul perioadei, se strecoară și se depozitează într-o sticlă care se închide bine. Se iau câte 20 de picături diluate în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, pe termen lung. Frunzele de alun se pot folosi ca remediu și sub formă de pulbere. Macină frunzele uscate în râșniță și apoi cerne-le printr-o sită fină. De 3 ori pe zi, pune sub limbă 1 vârf de cuțit de pulbere, ține-o 10 minute, apoi înghite cu puțină apă. În caz de inflamații ale cavității bucale sau pentru întărirea gingiilor, 1 linguriță de pulbere se mestecă de 3-4 ori pe zi, aproximativ 15 minute, după care se scuipă și se clătește bine gura.

Sfat: Nu se cunosc efecte adverse ale remediilor cu frunze de alun, dar e indicat să se respecte dozele.