Simptomul care apare la peste jumătate din cazurile de cancer pulmonar, în afară de tuse

Cu toate că tusea persistentă este adesea sugestivă pentru o boală pulmonară gravă, în 60% din cazurile de cancer pulmonar s-a observat şi un alt simptom.

image

Manifestările cancerului sunt adesea vagi şi subtile, ceea ce face ca boala să fie greu de diagnosticat. În cazul cancerului bronhopulmonar, tusea persistentă poate fi un semn al bolii, însă există şi alte manifestări asociate acestei afecţiuni.

Pierderea în greutate neintenţionată sau caşexia, semnal de alarmă

O pierdere în greutate mai mult de 5% în decurs de un an sau mai puţin, fără ca aceasta să fie pusă în legătură cu o dietă sau cu o altă problemă de sănătate poate fi sugestivă pentru un cancer. Caşexia, cum mai este numită, determină schimbări în modul în care organismul foloseşte proteinele, grăsimile şi carbohidraţii. Persoana cu caşexie pierde involuntar în greutate. De asemenea, apar pierderea de ţesut adipos şi de masă musculară, pierderea poftei de mâncare, anemie şi oboseală.

Persoanele cu cancer pulmonar descoperă adesea că slăbesc neintenționat, chiar dacă au o dietă normală, informează express.co.uk.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cancerul eliberează substanțe chimice în sânge, care contribuie la pierderea de grăsime și masă mulsculară

Cașexia afectează aproximativ 60% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar. De altfel, acest simptom apare şi în alte forme de cancer.

„Aproximativ 60 din 100 de persoane cu cancer pulmonar au o scădere a poftei de mâncare și o pierdere semnificativă în greutate în momentul diagnosticării”, informează Cancer Research UK.

Care sunt celelalte simptome ale cancerului pulmonar

Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, este indicată prezentarea la medic dacă apar următoarele simptome:

• tuse persistentă, care nu se ameliorează cu tratament;

• schimbarea caracterului tusei la un tuşitor cronic (frecvent la fumători);

• spută cu sânge;

• greutate în respiraţie (dispnee), durere în piept (toracică) persistentă;

• pneumonii sau bronşite repetate;

• oboseală, toleranţă scăzută la efort;

• răguşeală.

Citeşte şi:

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre cancerul pulmonar

Ce boli se pot depista prin radiografia pulmonară

De la ce vârstă trebuie făcute analizele pentru prevenirea cancerului de prostată