Ce boli se pot depista prin radiografia pulmonar─â

1 shutterstock 548009926 jpg jpeg

La fiecare 30 de secunde, o persoan─â moare de cancer la pl─âm├óni. Radiografia pulmonar─â, care ajut─â la diagnosticarea acestei afec┼úiuni, ar putea salva vie┼úi. De asemenea, analiza este util─â pentru depistarea unor boli precum TBC-ul ┼či pneumonia.

Când trebuie făcută

Dac─â fum─âtor ├«nr─âit, iar activit─â┼úile obi┼čnuite pe care le faci zi de zi, dar mai ales respira┼úia, devin dificile, mergi la un consult. Medicul va recomanda ┼či o radiografie pulmonar─â, dac─â va considera c─â este nevoie. De asemenea, analiza este recomandat─â celor care au simptome precum dureri la nivel toracic, tuse ┼či febr─â persistente.

Nu necesit─â preg─âtire prealabil─â

Pentru c─â radiografia pulmonar─â este rapid─â ┼či u┼čoar─â, este foarte util─â ┼či ├«n cazuri de urgen┼ú─â. Ea vizualizeaz─â pl─âm├ónii, traheea, bronhiile, pleura, dar ┼či inima ┼či oasele ┼či vertebrele coloanei. Este un test care nu implic─â durere ┼či care presupune cea mai mic─â doz─â de radia┼úii din ├«ntreaga gam─â de investiga┼úii de acest fel. O radiografie pulmonar─â nu necesit─â o preg─âtire special─â prealabil─â. Medicul te va a┼čeza, ├«mbr─âcat, cu spatele la aparat, apoi cu fa┼úa, pentru c─â este nevoie de dou─â imagini pentru un rezultat concludent. Acesta poate fi interpreatat imediat. Femeilor gravide le este interzis─â radiografia pulmonar─â, din cauza efectelor nocive pe care razele X le au asupra f─âtului.

Ce poate depista

Radiografia simpl─â poate depista, ├«n faz─â incipient─â, cancerul bronho-pulmonar, de┼či pentru un diagnostic sigur este nevoie de teste suplimentare. Ea poate depista ┼či bronhopneumopatia cronic─â obstructiv─â sau BPOC (boala fum─âtorului) care se manifest─â prin tuse care nu trece ┼či respira┼úie greoaie, TBC, inflama┼úia bronhiilor (bron┼čita), pleurezia ┼či pneumonia.

INFO

Preţul unei investigaţii este de 50-100 de lei.