Ce boli se pot depista prin radiografia pulmonară

1 shutterstock 548009926 jpg jpeg

La fiecare 30 de secunde, o persoană moare de cancer la plămâni. Radiografia pulmonară, care ajută la diagnosticarea acestei afecţiuni, ar putea salva vieţi. De asemenea, analiza este utilă pentru depistarea unor boli precum TBC-ul şi pneumonia.

Când trebuie făcută

Dacă fumător înrăit, iar activităţile obişnuite pe care le faci zi de zi, dar mai ales respiraţia, devin dificile, mergi la un consult. Medicul va recomanda şi o radiografie pulmonară, dacă va considera că este nevoie. De asemenea, analiza este recomandată celor care au simptome precum dureri la nivel toracic, tuse şi febră persistente.

Nu necesită pregătire prealabilă

Pentru că radiografia pulmonară este rapidă şi uşoară, este foarte utilă şi în cazuri de urgenţă. Ea vizualizează plămânii, traheea, bronhiile, pleura, dar şi inima şi oasele şi vertebrele coloanei. Este un test care nu implică durere şi care presupune cea mai mică doză de radiaţii din întreaga gamă de investigaţii de acest fel. O radiografie pulmonară nu necesită o pregătire specială prealabilă. Medicul te va aşeza, îmbrăcat, cu spatele la aparat, apoi cu faţa, pentru că este nevoie de două imagini pentru un rezultat concludent. Acesta poate fi interpreatat imediat. Femeilor gravide le este interzisă radiografia pulmonară, din cauza efectelor nocive pe care razele X le au asupra fătului.

Ce poate depista

Radiografia simplă poate depista, în fază incipientă, cancerul bronho-pulmonar, deşi pentru un diagnostic sigur este nevoie de teste suplimentare. Ea poate depista şi bronhopneumopatia cronică obstructivă sau BPOC (boala fumătorului) care se manifestă prin tuse care nu trece şi respiraţie greoaie, TBC, inflamaţia bronhiilor (bronşita), pleurezia şi pneumonia.

INFO

Preţul unei investigaţii este de 50-100 de lei.