7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre cancerul pulmonar

1 cancer plamani jpg jpeg

Una dintre cele mai agresive forme de cancer este cel de plîmâni. Boala are ca principală cauză fumatul. Iată ce trebuie să ştii despre această afecţiune!

1. Fumatul este unul din factorii de risc primordiali în cancerul pulmonar şi atrage după sine o problema gravă oriunde în lume. În momentul diagnosticului, în jur de trei sferturi dintre pacienţii cu cancer pulmonar se află în stadii avansate şi metastatice când nu se mai poate face un tratament curativ care să vindece boală, ci doar un tratament paliativ care să îmbunătăţească viaţă.

2. Trei sferturi dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători. Ei consideră normal să tuşească şi să expectoreze, astfel că nu merg la control şi trec 20-30 de ani până când sesizează anumite simptome îngrijorătoare.

3. Primul simptom îngrijorător care apare e oboseală, o toleranţă scăzută la efort, dar şi acesta poate fi pus uneori pe seama faptului că îmbătrânesc, amanandu-se din nou vizită la medic. Şi vor veni la medic numai când lucrurile sunt f dramatice. Tuşeşte expectoreaza oboseşte.

4. Majoritatea pacienţilor ajung la medic numai când lucrurile sunt foarte grave: dacă scuipă sânge. Însă, trebuie să ştim că numai o cincime din cei care fac cancer pulmonar vor prezenţa acest simptom.  

5. Alte simptome care îngrijorează: tusea persistenţa şi chinuitoare, scădere în greutate fără intenţie, scăderea poftei de mâncare, dureri în piept, nu mai poate înghiţi sau raguseste. Atunci deja tumoră respectivă a invadat în torace organe vecine, deci boală este deja depăşită.

6. Diagnosticare propriu-zisă se face prin bronhoscopie, o investigaţie relativ simplă care nu doare, nu te lasă fără aer şi ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

7. În pofida avansului semnificativ al medicinei din ultimii 10 ani, rămâne în continuare unul dintre cele mai dificile cancere de tratat, provocând şi cele mai multe decese în rândul bolilor oncologice.

Citeşte şi: Cum depistezi timpuriu cancerul pulmonar