Semnul mai puțin știut de accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral poate fi semnalat cu zile înainte de un sindrom numit „Amaurosis Fugax” , potrivit Express.

Un accident vascular cerebral poate fi definit ca o leziune a creierului care rezultă dintr-o obstrucție a fluxului sanguin. Pe măsură ce creierul  devine din ce în ce mai afectat de lipsa de oxigen vital funcționării, sistemele corpului încep să se închidă.

Din păcate, accidentele vasculare cerebrale lovesc de obicei fără nicio avertizare prealabilă, ceea ce face boala mortală. Uneori, totuși, pot apărea modificări ale vederii în zilele sau săptămânile premergătoare unui accident vascular cerebral.

Studiile au arătat că până la 43% dintre pacienții cu accident vascular cerebral prezintă simptome de mini-accident vascular cerebral cu până la o săptămână înainte de a avea un atac ischemic complet.

Deoarece mini-acidentele vasculare cerebrale pot să fie un precursori ai unui accident vascular cerebral major, pacienții care prezintă simptome trebuie să fie consultați imediat de un medic.

Simptomele din mini-atacurile cerebrale durează rareori mai mult de 24 de ore, dar unele rapoarte descriu simptome de lungă durată.

image

Amaurosis Fugax poate apărea în timpul atacului ischemic tranzitoriu. Foto: Shutterstock

Gary Bartlett, de la Centrul Medical Beversbrook, a explicat pentru Express: „Unele persoane care suferă un accident vascular cerebral ar putea observa o pierdere bruscă a vederii la un ochi, uneori fără durere. Oamenii pot observa o zonă întunecată sau o umbră care afectează jumătatea superioară sau inferioară a câmpului lor vizual. Amaurosis Fugax este pierderea tranzitorie a vederii la un ochi, de obicei din cauza unui atac ischemic tranzitoriu, cunoscut în mod obișnuit ca mini-accident vascular cerebral”, a explicat specialistul.

Confuzia ar putea fi iarăși, un semn de avertizare al accidentului vascular cerebral.

„Pacienții descriu adesea o perdea care coboară vertical în câmpul vizual dintr-un ochi.”, spune Gary Bartlett.

Prognosticul pentru un pacient cu AVC este semnificativ mai rău, astfel încât abordarea semnelor de mini-atac, când acestea apar ar putea avea implicații salvatoare.

Alte simtome de mini-atac cerebral pot fi amorțeală temporară, slăbiciune sau furnicături în un braț sau picior, cunoscute sub numele de paraestezie.

Citește și Opt simptome ale ficatului gras care se văd pe față