Simptome de la nivelul gâtului care pot fi semne de cancer. Ce spune medicul

image

Durerea de gât care nu mai trece şi răguşeala pot fi simptome ale unui tip de cancer din sfera ORL.

Există mai multe tipuri de cancere care apar la nivelul gâtului.

▬ cancerul nazofaringian este localizat în partea superioară a gâtului (nazofaringe)

▬ cancerul ororafingian apare în zona de mijloc a gâtului (orofaringe)

▬ cancerul hipofaringian apare în partea inferioară a gâtului (hipofaringe)

▬ cancerul laringian afectează laringele

▬ cancerul oral afectează buzele, limba, gingiile, interiorul obrajilor, spatele măselelor, cerul gurii.

Simptome sugestive

Manifestările cancerului din zona gâtului depind de localizarea leziunii canceroase şi de stadiul ei. Printre simptomele sugestive se numără modificarea vocii (mai slabă, răguşită), respiraţie cu dificultate, durere de gât care nu mai trece, disconfort la înghiţire, senzaţia de nod în gât.

„Imediat cum vedem că apar modificări ale vocii care nu trec la tratamentul obișnuit, când suntem fumători de mai bine de 10 ani și vedem că vocea se modifică ireversibil, când pierdem în greutate fără motive vizibile, când apar tumefacţii latero-cervicale, este bine să ne adresăm medicului. Cu cât identificăm mai rapid problema, cu atât tratamentul poate fi început mai repede și șansele de reușită cresc”, explică dr. Denisse Crețu, medic specialist O.R.L.

Până la 75% dintre cancerele orofaringiene sunt asociate cu infecţia cu HPV.

Răguşeala poate fi semn de cancer laringian

Dr. Denisse Crețu, medic primar O.R.L., oferă mai multe explicaţii de specialitate: 

"Cancerul laringian se dezvoltă la nivelul laringelui din epiteliul care îl tapetează. Fumatul și consumul excesiv de alcool cresc exponențial riscul de apariție al cancerului de laringe. Simptomul principal este reprezentat de disfonie (răgușeală), asociată cu scăderea randamentului vocal, modificări ale vocii, disfagie, odinofagie și senzație de corp străin faringian, otalgie reflexă (durere în ureche), tuse, scădere ponderală sau de apariția unor adenopatii latero-cervicale.

Prognosticul depinde de stadiul bolii, localizarea și dimensiunea tumorii, gradul tumorii, vârsta, sexul și starea generală de sănătate a pacientului.

Diagnosticul se face printr-un examen complet al pacientului, fibroscopie faringo-laringiană sau endoscopie laringiană, la care se asociază investigaţiile imagistice CT/RMN cervical cu substanță de contrast, PET-CT, tranzit baritat pentru cei ce asociază și disfagie și biopsie de la nivelul formațiunii tumorale.

Opțiunile de tratament depind de: stadiul bolii, localizarea și dimensiunea tumorii, de menținerea capacității pacientului de a vorbi, de a mânca și de a respira cât mai normal posibil". 

Fumatul, alcoolul şi HPV, factori de risc prevenibili

Mulţi dintre factori de risc implicaţi în apariţia cancerelor din sfera ORL sunt, în mare măsură, prevenibili. De exemplu, fumatul este asociat cu dezvoltarea a 16 tipuri diferite de cancer, printre care şi cele de la nivelul gâtului. Prin intrarea în contact cu țesuturile care alcătuiesc diferitele organe ale gâtului, substanțele chimice conținute din ţigări provoacă leziuni și inflamații, ceea ce necesită reînnoirea celulară mai frecventă pentru repararea țesuturilor.

Virusul papiloma uman (HPV), un agent patogen responsabil în special de cancerul de col uterin, este, de asemenea, implicat şi în dezvoltarea cancerului orofaringian.

Numeroase cercetări au arătat că excesul de alcool favorizează apariţia cancerelor de la nivelul gurii, gâtului, laringelui sau esofagului. Cel mai probabil, celulele de la nivelul acestora sunt agresate de contactul direct cu alcoolul, mai exact, cu moleculele de etanol.

@Shutterstock