Poate sexul oral să cauzeze cancer?
Cancerul orofaringian, o formă de cancer de cap și gât ce afectează mai ales persoanele între 50 și 80 de ani este în creștere în toata lumea, afecțiunea fiind din ce în ce mai prezentă în rândul generațiilor mai tinere, fapt atribuit infecțiilor cu virusul papiloma uman (HPV), transmisibil prin contact sexual oral.
Virusul HPV este responsabil pentru creșterea cazurilor de cancer orofaringian. Foto: Shutterstock
Profesorul Dr. Hisham Mehanna de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, subliniază legătura directă dintre numărul partenerilor de contact oral și probabilitatea dezvoltării cancerului orofaringian. Potrivit cercetărilor sale, persoanele care au avut șase sau mai mulți parteneri de contact oral sunt de 8,5 ori mai predispuse la a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu cele care nu au practicat acest tip de activitate.
„HPV este transmisibil sexual, iar principalul factor de risc pentru cancerul orofaringian este numărul partenerilor de contact sexual oral", afirmă Dr. Mehanna. „Infecția persistentă cu HPV la anumiți indivizi poate duce, în timp, la integrarea virusului în ADN-ul gazdei, transformând astfel celulele în celule canceroase."
Simptomele cancerului orofaringian
Această formă de cancer afectează porțiunea mijlocie a gâtului, cuprinzând cerul gurii, amigdalele și partea posterioară a limbii. Simptomele frecvente includ:
- Durere persistentă în gât
- Dificultăți la înghițire
- Dureri de urechi
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Umflături în gât sau în partea din spate a gurii
- Tuse cu sânge
Tratamentele uzuale includ radioterapia, chimioterapia și intervențiile chirurgicale, iar pacienții cu cancer orofaringian asociat HPV au o rată de supraviețuire de 70% după cinci ani de la diagnosticare.
HPV: O infecție comună, dar periculoasă
HPV este una dintre cele mai răspândite infecții sexuale din Statele Unite, cu peste 42 de milioane de cazuri și 13 milioane de noi infectări anual. Virusul include peste 200 de tulpini, dintre care unele cauzează negi genitali, iar altele cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, inclusiv cancer orofaringian. Cei mai mulți indivizi reușesc să elimine virusul datorită sistemului imunitar, însă un mic procent nu reușește să-l elimine, ceea ce poate duce la apariția cancerului.
Vaccinul HPV: O măsură de prevenire eficientă
Se recomandă vaccinarea atât pentru fete, cât și pentru băieți, începând cu vârsta de 11-12 ani. Vaccinul HPV este considerat o metodă sigură și eficientă de protecție împotriva problemelor grave de sănătate cauzate de HPV.
Sursa: NY Post