Cum poate să afle orice femeie dacă are HPV
Testul HPV arată prezenţa tulpinilor cu risc de cancer. Foto: Shutterstock
Infecţia cu virusul papiloma uman este foarte frecventă. Unele tulpini sunt periculoase şi pot cauza leziuni precanceroase, iar acestea pot fi puse în evidenţă prin testare. Chiar dacă nu există simptome ale infecţiei, aceasta poate fi pusă în evidenţă cu ajutorul testului de genotipare HPV. Este vorba despre analiza unei probei de secreţii, la fel ca şi în cazul cele prelevate pentru testarea Babeş-Papanicolau.
Virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus - HPV) pătrunde în piele sau în mucoase, iar majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecției. Statistic, aproximativ 80% din persoanele active sexual au infecţia, la un moment dat în decursul vieții, iar cea mai gravă consecință a infectării cu HPV este cancerul de col uterin. Exista 15 tulpini cu risc oncogen crescut, din care 2 (HPV 18 şi HPV 16) sunt răspunzătoare de 70% din tipurile de cancer de col uterin.
În general, testul HPV trebuie făcut atunci când testul Babeş-Papanicolau este anormal. El determină dacă unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut este de vină pentru modificările testului Babeş-Papanicolau. Cu alte cuvinte, testul HPV ajută medicul să aprecieze în ce măsura există riscul ca femeia să dezvolte cancer sau nu.
Ce nu se face înainte de testare
Cu 48 de ore îninte de a face testul HPV, sunt interzise dușurile vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale sau a medicamentelor cu administrarea vaginală.
Programarea testului nu se face în perioada menstruației, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruație.
Vezica urinară trebuie golită chiar înaintea efectuării testului, atât pentru confortul tău, cât și pentru o examinare mai bună.
În ce constă
Efectuarea testului se face prin recoltarea unei probe de celule cervicale, la fel ca în cazul recoltării pentru testul Babeş-Papanicolau. Se poate recurge la recoltarea simultană de probe pentru ambele teste.
Recoltarea nu este dureroasă, dar poate exista un disconfort în momentul introducerii instrumentului medical pentru depărtarea pereților vaginului.
Ca reacţii adverse, pot apărea ușoare sângerări vaginale. În următoarele 24-48 de ore, se recomandă evitarea contactelor sexuale.
Rezultatele testului
În general, rezultatul testului HPV soseste în maximum 2 săptămâni de la recoltare. Acesta poate fi: normal - HPV nu este prezent sau anormal - HPV este prezent. În acest ultim caz, există risc mare de celule cu modificari precanceroase și se recomanda investigații suplimentare, cum sunt colposcopia și biopsia cervicală.