S-a rupt un dinte? Ce să faci rapid ca să îl salvezi

image

Dinții pot fi supuși traumatismelor. Din neatenție, în urma unei lovituri sau a unui accident, dinții naturali se pot rupe, ciobi sau fractura chiar din rădăcină. O ruptură poate fi, desigur, o experiență neplăcută și îngrijorătoare, dar ceea ce faci imediat după traumatism are importanță în ceea ce privește șansele de salvare a dintelui, atunci când acest lucru este posibil.

Iată câțiva pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi dacă treci printr-o situație similară:

Păstrează-ți calmul

Așa cum se recomandă în majoritatea situațiilor în care nu știm cum anume este bine să reacționăm, calmul devine esențial. Chiar dacă ai pierdut o parte importantă din dinte sau din molar, ori dacă și gingia a fost afectată în urma traumatismului, cel mai bine este să eviți momentele de panică. Nu uita, există soluții și tratamente stomatologice disponibile pentru a rezolva orice tip de problemă, așa cum aflăm mai multe și de pe blog.

Clătește gura

După ce ai suferit o ruptură de dinte, clătește-ți gura cu apă călduță pentru a îndepărta sângele și orice resturi alimentare. Este important să menții zona afectată cât mai curată posibil pentru a preveni riscul de infecție. În plus, după ce ai clătit cavitatea orală, vei putea observa mai bine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Caută dintele rupt

Dacă dintele s-a rupt din rădăcină, încearcă să îl găsești. Ulterior, dintele este bine să îl păstrezi în salivă, în lapte sau în ser fiziologic, conform informațiilor de aici. Apoi, desigur, este important să ajungi cât de repede se poate în cabinetul medicului stomatolog. Dacă este posibil, medicul dentist va replanta dintele, evitându-se astfel alte tratamente mai complexe de reconstrucție dentară.

Aplică presiune pentru a opri sângerarea

Dacă în urma traumatismului local există și o mică sângerare, aplică o bucată de tifon curat sau o compresă ușor umedă pe zona afectată și apasă ușor pentru a opri sângerarea. Dacă observi și inflamarea zonei sau umflarea obrazului, poți aplica și comprese cu gheață timp de 10-15 minute la fiecare oră trecută.

Evită consumul de alimente tari sau fierbinți

Evită să mesteci alimente tari sau să bei băuturi fierbinți în zona afectată pentru a preveni disconfortul și a proteja dantura rămasă. Alege, în schimb, alimente moi, la temperatura camerei, care nu vor exercita presiune suplimentară asupra dintelui rupt.

Mergi cât poți de repede la stomatolog

După ce ai luat măsurile preliminare, următorul și cel mai important pas e să ajungi în cabinetul medicului stomatolog cât de urgent este posibil. Spre exemplu, cu cât ajungi mai târziu la medic, cu atât scad șansele ca dintele să poată fi salvat prin replantare, în cazul în care s-a rupt din rădăcină. Similar, cu cât dintele ciobit este refăcut mai rapid, cu atât scad șansele ca fractura să se extindă, iar suprafața dintelui să fie afectată și mai mult.

Urmează recomandările medicului stomatolog

Odată ce ai ajuns la stomatolog, urmează cu atenție instrucțiunile și recomandările sale. Medicul va evalua gravitatea traumatismului și va stabili planul de tratament cel mai potrivit pentru situația ta și pentru salvarea dintelui natural. Este bine să știi că există soluții chiar și atunci când dintele natural nu mai poate fi salvat. În acea situație, tratamentul cel mai eficient din punct de vedere estetic și funcțional va fi implantul dentar.

După cum vezi, o ruptură de dinte poate fi o experiență neplăcută, dar acțiunile prompte pot face diferența în ceea ce privește salvarea dintelui și prevenirea complicațiilor ulterioare. Păstrează-ți calmul și mergi cât de repede poți la un control stomatologic, în vederea salvării dintelui afectat.

Photo: Pexels