Când ar trebui să te speli pe dinți? Înainte, sau după micul-dejun?

O practică greșită în privința spălatului pe dinți ar putea însemna probleme de sănătate precum carii și afecțiuni ale gingiilor.

Medicul dentist dr. Jay Joshi, de la MKDental, a dezvăluitce lucruri grave se pot întâmpla dacă ne spălăm înainte de micul-dejun și de ce periajul dinților după ce am luiatmasa de dimineață este singura variantă corectă pentru sănătate.

„Dacă nu vă spălați pe dinți după micul dejun, pot apărea mai multe probleme de sănătate orală”, a avertizat doctorul Joshi.

Mâncarea de la micul dejun poate lăsa în gură particule de alimente și zaharuri, care dezvoltă bacteriile din gură.

„Aceste bacterii formează placă, o peliculă lipicioasă care poate duce la carii dentare și boli ale gingiilor dacă nu sunt îndepărtate”, a explicat dr. Joshi.

Spalat dinti Foto shutterstock 230681170 jpg

Foto: Shuttesrtock. 

Placa creează acizi care pot eroda smalțul dinților, ceea ce poate duce la apariția cariilor în timp.

În plus, placa irită gingiile, ceea ce poate duce la boli ale gingiilor și respirație urât mirositoare.

„Particulele de alimente și bacteriile lăsate în gură după micul dejun pot contribui la respirația urât mirositoare”, a spus dr. Joshi.

Obișnuința de a te spăla pe dinți dimineața, înainte de micul dejun, ar putea contribui, de asemenea, la sensibilitatea dentară.

Cei care preferă să-și perieze timpul când fac un duș, de exemplu, sunt descurajați să facă acest lucru și să se splele separate pe dinți, pentru a da acestei moment timpul și grija necesare.

Spălandu-te pe dinți după micul dejun poți fi sigur că sănătatea orală va fi îmbunătățită.

„Dacă micul dejun include alimente și băuturi acide precum sucul de portocale, periajul după masă vă poate ajuta să vă protejați dinții”, a spus dr. Joshi.

Există totuși o avertizare, deoarece alimentele acide pot înmuia temporar smalțul dinților, așa că se recomandă periajul la cel puțin 30 de minute după masă.

„Să aștepti aproximativ 30 de minute după ce mănânci permite salivei să ajute la neutralizarea acizilor și la remineralizarea dinților, reducând riscul de deteriorare”, a explicat dr. Johsi.

Periajul după micul dejun poate reduce, de asemenea, sensibilitatea dentară și te poate ajuta să nu te mai abții când vien vorba de alimente reci.

Dr. Joshi a spus și că: „Spălatul pe dinți după micul dejun poate crea o barieră psihologică împotriva gustărilor între mese, ceea ce este benefic pentru sănătatea orală.

Acest lucru poate descuraja alimentația impulsivă și poate promova o mai bună planificare a mesei”.

În cele din urmă, dr. Joshi a spus că cel mai important aspect al unei bune igiene orale este menținerea unei rutine consistente și minuțioase care include periajul, folosirea aței dentare și controale dentare regulate.

Sursa: Express