Putem moşteni hipertensiunea de la părinţi?

Hipertensiunea arterială apare când presiunea de pompare a sângelui este mai mare decât ar trebui să fie și afectează pereții arterelor. Este definită ca fiind pentru tensiunea arterială sistolică, un număr de 130 de milimetri de mercur (mmHg) sau mai mare și/sau o citire a tensiunii arteriale diastolice (număr mai mic) de 80 mmHg sau mai mare.

Hipertensiunea arterială este considerată un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și poate afecta, de asemenea, creierul, rinichii și ochii. Hipertensiunea arterială, de obicei, nu are simptome, motiv pentru care este cunoscută drept „ucigașul tăcut.”

inima jpg

Hipertensiunea este numită „ucigaș tăcut”. Foto: Shutterstock

Există două tipuri de hipertensiune arterială: hipertensiune arterială primară (numită și esențială), care nu are o cauză cunoscută, și hipertensiune arterială secundară, care este rezultatul altor afecțiuni care cresc tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială poate fi ereditară, ceea ce înseamnă că dacă părinții tăi sau alți membri apropiați ai familiei au hipertensiune arterială, aveți un risc mai mare de a o dezvolta. Acest articol va arunca o privire mai atentă asupra factorilor genetici de risc pentru hipertensiune arterială, împreună cu cei pe care îi puteți controla.

Ce sunt numerele sistolice și diastolice?

Valoarea tensiunii arteriale are două numere: un număr superior, numit sistolic, și un număr inferior, numit diastolic. Numărul sistolic măsoară presiunea asupra arterelor atunci când inima se contractă pentru a pompa sânge. Numarul diastolic măsoară presiunea din artere când inima se relaxează între bătăi.

Factorii de risc genetici sunt cei cu care te naști și pe care nu îi poți controla. Acești factori de risc joacă un rol în probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială.

Risc mai mare dacă şi părinţii au avut hipertensiune

A avea un părinte cu hipertensiune arterială crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, mai ales dacă ambii părinți au această afecțiune. Conform cercetărilor, genetica joacă un rol mai important în privința riscului în cazul femeilor, în special în cazul hipertensiunii arteriale cu debut precoce.

Vârstă

Aproximativ 22% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani au hipertensiune arterială, comparativ cu peste 55% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani. Până la vârsta de 60 de ani și peste, mai mult de 74% dintre adulți au hipertensiune arterială.

Un motiv pentru aceasta este că, pe măsură ce îmbătrânești, este mai probabil să suferi de inflamație și disfuncție endotelială sau rigidizare a vaselor mari de sânge ale inimii. Aceste modificări cresc șansa de a dezvolta hipertensiune arterială.

Sex

Bărbații cu vârsta sub 65 de ani au niveluri mai mari de tensiune arterială crescută în comparație cu femeile de aceeași vârstă. Cu toate acestea, odată ce o femeie ajunge la menopauză (momentul în care menstruația s-a oprit timp de 12 luni la rând), riscul de hipertensiune arterială scade cu cel al bărbaților.Scăderea hormonilor sexuali feminini, în special estrogenul, joacă probabil un rol în riscul femeilor de a crește hipertensiunea arterială după menopauză.

Rasă

Negri-americanii sunt mai susceptibili de a avea hipertensiune arterială decât alte grupuri rasiale și etnice și au mai multe riscuri să dezvolte această afecțiune mai devreme în viață. De asemenea, ei sunt mai predispuși să aibă hipertensiune arterială severă.Hispanicii și asiaticii non-hispanici din Statele Unite au rate mai scăzute de hipertensiune arterială atât decât negrii non-hispanici și decât albii non-hispanici.

Pe lângă genetică, factori precum nivelul veniturilor și accesul la asistență medicală contribuie la rate mai mari în rândul anumitor grupuri entice.

Factori de risc modificabili

Factorii de risc modificabili sunt cei asupra cărora ai un anumit control. Iată unii dintre cei mai importanți factori de risc modificabili pentru hipertensiune arterială.

Dieta nesănătoasă

Consumul prea mare de sodiu (sare) crește riscul de hipertensiune arterială. Alimentele procesate și alimentele semipreparate, ori servite la fast-food sunt de obicei bogate în sodiu și reprezintă cea mai mare parte a aportului de sodiu al majorității oamenilor. Experții recomandă consumul a mai puțin de 1.500 de miligrame (aproximativ 2/3 linguriță) de sodiu pe zi.

De asemenea, lipsa unui consum suficient de potasiu poate crește riscul de hipertensiune arterială. Potasiul ajută la echilibrarea unora dintre efectele nocive ale consumului de prea mult sodiu. Alimente precum bananele, cartofii și fasolea sunt surse bune de potasiu.

Consumul de prea multă carne roșie, alimente și băuturi dulci, plus grăsimi saturate și trans, poate contribui, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale.

Obezitatea

Excesul de greutate crește incidența hipertensiunii arteriale, deoarece pune mai multă presiune asupra inimii, forțând-o să muncească mai mult pentru a pompa sânge. S-a descoperit că pierderea a 5 până la 10 kilograme ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Colesterol ridicat

Având prea mult colesterol LDL (rău) și prea puțin colesterol bun, indică un risc  crescut de hipertensiune arterială. Colesterolul se poate acumula și forma plăci pe artere, îngreunând inima să pompeze sângele prin ele.

Lipsa activității fizice

A fi activ din punct de vedere fizic ajută la scăderea riscului de hipertensiune, deoarece ajută la menținerea arterelor flexibile. Se recomandă să faci cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată. Exemple sunt mersul rapid pe jos sau mersul cu bicicleta.

Limitarea consumului de alcool

Poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, de aceeacConsumul de alcool ar trebui să fie limitat laun pahar de băutură pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați.  

Fumatul este interzis

Deși legătura dintre fumatul de țigară și hipertensiune arterială este încă neclară, se știe că fumatul sau expunerea la fumatul pasiv crește riscul formării plăcii în artere. Prea multă placă în artere poate contribui la hipertensiune arterială.

Boli legate de hipertensiunea arterială

Unele afecțiuni medicale cresc riscul de hipertensiune arterială sau pot fi cauzate de hipertensiune arterială.

Diabetul

Mai mult de jumătate din toate persoanele cu diabet au și hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2 care suferă de obezitate și la diabeticii de tip 1 care sunt mai în vârstă sau au boli de rinichi.

Apnee de somn

Este o tulburare care provoacă perioade scurte în care o persoană nu mai respira în timpul somnului. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, crește tensiunea arterială a corpului. Stresul asupra corpului poate duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce duce la hipertensiune arterială. Apneea în somn provoacă, de asemenea, privarea de somn, ceea ce poate contribui la hipertensiune arterială.

Citește și Ochii roşii, semn al unei boli care poate duce la orbire. Iată despre ce poate fi vorba!