Trucul banal care te ajută să dormi bine. E la îndemâna oricui!
Expertul britanic în somn, Martin Seeley, împărtășește sfaturile sale pentru un somn profund, potrivit Daily Mail.
Somnul profund cunoscut sub numele de etapa 3 a somnului este foarte important pentru odihnă, iar purtarea șosetelor în pat poate fi cheia pentru a-l obține, potrivit lui Martin Seeley, care a dezvăluit acest truc.
Înainte de culcare, corpul își reduce activitățile și își conservă energia, scăzând temperatura. De aceea, purtarea șosetelor în pat ar putea fi cheia odihnei, a explicat Martin Seeley
Cu puterea de a ajuta la încălzirea picioarelor, acest truc poate semnala corpului tău că este timpul să dormi deoarece imită o reacție a corpului care trimite căldură către mâini și picioare noaptea.
Somnul odihnitor ajută organismul să se refacă. Foto: Shutterstock.
Când picioarele sunt prea reci, interferează cu acest proces și, în cele din urmă, perturbă ciclul somn/veghe.
Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge se strâng atunci când este frig, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să lucreze puțin mai mult pentru a se, atenție, răci, nu încălzi, deoarece tensiunea arterială crește. În schimb, încălzirea picioarelor dilată vasele de sânge înguste, permițând căldurii să iasă prin piele provocând o scădere a temperaturii.
Domnul Seeley a spus: „Purtarea șosetelor în pat vă poate ajuta să vă încălziți picioarele, ceea ce poate semnala corpului că este timpul să dormiți. Cu toate acestea, dacă purtarea șosetelor în pat duce sau nu la un somn mai profund poate depinde de individ. Unii oameni pot considera că purtarea șosetelor în pat este inconfortabilă, în timp ce alții ar putea să nu observe nicio diferență în calitatea somnului lor”, a spus Seeley.
Somnul profund, sau etapa 3 a mișcării nerapide a ochilor (NREM), este o etapă importantă a ciclului de somn.Fiecare ciclu de somn durează în jur de 90 de minute, trecând de la fazele de somn mai ușor la somnul profund.
Experții sugerează că ar trebui să petrecem 10 până la 15% din fiecare noapte în somn profund.
Dar mulți oameni nu ating acel stadiu important de somn REM pentru o perioadă suficientă de timp, spun experții. Un somn suficient de adânc poate preveni dezechilibrele hormonale, poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate repara și regenera țesuturile, mușchii și oasele, sugerează studiile.
Somnul profund joacă, de asemenea, un rol în reglarea emoțiilor, a dispoziției și a comportamentului.
Un studiu din 2007 de la Institutul Olandez pentru Neuroscience (NIN), publicat în jurnalul Physiology & Behaviour, a constatat că persoanele care purtau șosete în pat au reușit să adoarmă mai repede.
Petrecând mai puțin timp foindu-te și încercând să adormi, este mai probabil să experimentezi un somn mai profund, de înaltă calitate, potrivit experților.
Citește și Cum tratezi incontinența urinară