Atenție la ciuperca neagră! Are legătură cu Covid-19! Primul pacient român infectat din acest an a fost operat
Directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof.Dr. Dorin Hociotă” din Capitală, conf. univ. dr. Răzvan Hainăroşie, a explicat, pentru agenția de știri News.ro, că, în urmă cu o săptămână, a operat primul pacient diagnosticat cu ciupercă neagră sau mucormicoză, din acest an.
Afecţiunea poate apărea la aproximativ o lună de la infecţia cu Covid-19 pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar şi pe fondul altor afecţiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA.
Anul trecut cel puţin 6 astfel de cazuri au fost diagnosticate şi în România. Bărbatul operat la Institutul ORL din Capitală este acum internat pe secţie la Institutul de Boli Infecţioase din Capitală şi primeşte tratament de specialitate.
Ciuperca neagră poate apărea la persoanele cu imunitatea slabita de Covid-19. Foto: Arhiva Adevarul.
Echipele de medici de la cele două spitale au colaborat pentru gestionarea acestui caz. Medicul Adrian Marinescu a spus pentru News.ro că este extrem de important ca un astfel de caz să fie diagnosticat cât mai din timp, astfel încât intervenţiile chirurgicale necesare, dar şi tratamentul specific care urmează după acestea să fie eficiente.
Pacientul diagnosticat cu mucormicoză va mai rămâne internat la "Matei Balş" până când va depăşi în totalitate pericolul, boala fiind imprevizibilă, spune medicul. În acest caz s-a putut interveni la timp, însă există şi cazuri grave cu complicaţii pulmonare sau la nivelul creierului, în care este ameninţată viaţa pacientului.
Nu se transmite de la om la om
Mucormicoza, cunoscută şi sub numele de „ciuperca neagră”, este o infecţie fungică ce provoacă înnegrirea sau decolorarea pielii în jurul nasului, vedere înceţoşată sau dublată, dureri în zona pieptului, dificultăţi respiratorii şi tuse cu sânge.
Cauza este expunerea la un tip de fungi, ce se găsec de obicei în sol, plante, fructe și legume aflate în descompunere. Această infecție potențial severă este destul de rară și afectează, în special, persoanele care suferă de diabet sau au imunitatea slăbită.
Macrofalgele alveolare inhibă germinarea sporilor care ajung accidental, prin inhalare, în plămânii sănătoși. Dar, în cazul persoanelor cu imunitate compromisă, susceptibile la mucormicoză, sporii germinează și formează hife. Aceste hive (rețele) se extind la nivelul plămânilor și invadează atât vasele de sânge, cât și țesuturile adiacente. Prin urmare, pe ariile colonizate apare tromboza, iar țesuturile se necrozează.
Citește și Cum se depistează cancerul ovarian. Medicul răspunde