Aten╚Ťie la ciuperca neagr─â! Are leg─âtur─â cu Covid-19! Primul pacient rom├ón infectat din acest an a fost operat

Directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie ┼či Chirurgie Func┼úional─â ORL ÔÇ×Prof.Dr. Dorin Hociot─âÔÇŁ din Capital─â, conf. univ. dr. R─âzvan Hain─âro┼čie, a explicat, pentru agen╚Ťia de ╚Ötiri News.ro, c─â, ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â, a operat primul pacient diagnosticat cu ciuperc─â neagr─â sau mucormicoz─â, din acest an.

Afec┼úiunea poate ap─ârea la aproximativ o lun─â de la infec┼úia cu Covid-19 pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales ├«n cazul celor care au avut forme severe de boal─â, dar ┼či pe fondul altor afec┼úiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA.

Anul trecut cel pu┼úin 6 astfel de cazuri au fost diagnosticate ┼či ├«n Rom├ónia. B─ârbatul operat la Institutul ORL din Capital─â este acum internat pe sec┼úie la Institutul de Boli Infec┼úioase din Capital─â ┼či prime┼čte tratament de specialitate.

1 ciuperca neagra jpg jpeg

Ciuperca neagr─â poate ap─ârea la persoanele cu imunitatea slabita de Covid-19. Foto: Arhiva Adevarul. 

Echipele de medici de la cele dou─â spitale au colaborat pentru gestionarea acestui caz. Medicul Adrian Marinescu a spus pentru News.ro c─â este extrem de important ca un astfel de caz s─â fie diagnosticat c├ót mai din timp, astfel ├«nc├ót interven┼úiile chirurgicale necesare, dar ┼či tratamentul specific care urmeaz─â dup─â acestea s─â fie eficiente.

Pacientul diagnosticat cu mucormicoz─â va mai r─âm├óne internat la "Matei Bal┼č" p├ón─â c├ónd va dep─â┼či ├«n totalitate pericolul, boala fiind imprevizibil─â, spune medicul. ├Än acest caz s-a putut interveni la timp, ├«ns─â exist─â ┼či cazuri grave cu complica┼úii pulmonare sau la nivelul creierului, ├«n care este amenin┼úat─â via┼úa pacientului.

Nu se transmite de la om la om

Mucormicoza, cunoscut─â ┼či sub numele de ÔÇ×ciuperca neagr─âÔÇŁ, este o infec┼úie fungic─â ce provoac─â ├«nnegrirea sau decolorarea pielii ├«n jurul nasului, vedere ├«nce┼úo┼čat─â sau dublat─â, dureri ├«n zona pieptului, dificult─â┼úi respiratorii ┼či tuse cu s├ónge.

Cauza este expunerea la un tip de fungi, ce se g─âsec de obicei ├«n sol, plante, fructe ╚Öi legume aflate ├«n descompunere. Aceast─â infec╚Ťie poten╚Ťial sever─â este destul de rar─â ╚Öi afecteaz─â, ├«n special, persoanele care sufer─â de diabet sau au imunitatea sl─âbit─â.

Macrofalgele alveolare inhib─â germinarea sporilor care ajung accidental, prin inhalare, ├«n pl─âm├ónii s─ân─âto╚Öi. Dar, ├«n cazul persoanelor cu imunitate compromis─â, susceptibile la mucormicoz─â, sporii germineaz─â ╚Öi formeaz─â hife. Aceste hive (re╚Ťele) se extind la nivelul pl─âm├ónilor ╚Öi invadeaz─â at├ót vasele de s├ónge, c├ót ╚Öi ╚Ťesuturile adiacente. Prin urmare, pe ariile colonizate apare tromboza, iar ╚Ťesuturile se necrozeaz─â.

Citește și Cum se depistează cancerul ovarian. Medicul răspunde