Oboseală inexplicabilă? Acestea ar putea fi cauzele!
Stresul zilnic și lipsa unui somn calitativ sunt principalele cauze ale oboselii accentuate, care te împiedică să-ți desfășori activitățile de zi cu zi. Totuși, pe lângă acestea, mai există și alte cauze ale oboselii pe care este esențial să le ai în vedere.
Oboseala inexplicabilă poate fi un indice pentru unele afecțiuni.
O multitudine de afecțiuni au drept simptom comun oboseala inexplicabilă și accentuată, informează healthline.com. Printre aceste se numără: diabetul, afecțiuni ale rinichilor, tulburările de anxietate, diabetul, hipotiroidismul sau chiar cancerul. Totuși, diagnosticul poate fi pus doar de către medic. Prezintă-te în cabinetul specialistului în cazul în care te confrunți cu o stare de oboseală care nu mai dispare.
Carențele de vitamine și minerale
Cu toate că ai un program fix de somn și dormi bine, tot resimți oboseală...Carențele de vitamine și minerale pot cauza oboseală accentuată, cu toate că, în general, nu ai probleme cu somnul.
Iată care sunt cele mai cunoscute carențe care duc la starea de oboseală:
-carența de fier;
-deficitul de vitamine din grupul B (B2, B3, B5, B6, B9, B12);
-deficitul de vitamina D;
-deficitul de vitamina C;
-carența de magneziu.
În cazul în care bănuiești că ai vreo carență de vitamine sau minerale, nu-ți autoadminstra suplimente alimentare, ci încearcă să adopți un stil alimentar, variat, astfel încât să consumi din toate grupele de alimente. Dacă oboseala persistă, adresează-te medicului.
Deshidratarea
Lipsa unei hidratări corespunzătoare duce la instalarea stării de oboseală. Numeroase reacții biochimice ce au rol în corpul tău favorizează pierderea de apă. Așa că este important să te asiguri că bei suficient de multă apă de-a lungul unei zile.
Consumul excesiv de cafea
Cafeaua, cu toate că-ți oferă energie, dacă o bei în exces poate influența calitatea somnului. Încearcă să nu abuzezi de consumul de cafea și alege să o consumi de dimineață. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a până 400g de cafeină, în cazul adulților sănătoși.
Alte cauze ale oboselii și ce este de făcut
Alte cauze ale oboselii accentuate pot fi obezitatea, stilul de viață sedentar, programul de somn haotic, anumite medicamente (precum antidepresivele) și dieta săracă în nutrienți. Pentru a evita stările de oboseală accentuate:
- alege să ai un program fix de somn, să dormi 8 ore pe noapte;
-nu consuma alimente precum cafeaua și ciocolata înainte de culcare;
-încearcă să ai o dietă echilibrată, astfel încât să consumi din toate grupele de alimente;
- evită sedentarismul.
De Anca-Teodora Popa
Vezi şi: Ce boală se vede pe chipul Mona Lisei? Medicii au dat verdictul