De ce apare constipația la copii și cum poate fi remediată

image

Şi copiii se confruntă cu constipaţie, iar cauzele pot fi diferite ca în cazul adulţilor. Părinţii este bine să fie atenţi când cei mici se confruntă cu această problemă şi să ştie cum îi pot ajuta.

Din fericire, majoritatea cazurilor de constipație la copii sunt temporare. Încurajarea copilului să facă schimbări simple în dietă - cum ar fi să mănânce mai multe fructe și legume bogate în fibre și să bea mai multă apă - poate contribui în mare măsură la atenuarea constipației.  

Ce simptome apar

Semnele și simptomele constipației la copii pot include: mai puțin de 3 scaune pe săptămână, scaune dure, uscate și greu de eliminat, dureri de stomac, urme de scaun lichid sau păstos în lenjeria copilului  (semn că scaunul este susținut în rect), sânge pe suprafața scaunului dur.

Când este grav?  

Constipația la copii nu este gravă, de obicei. Cu toate acestea, constipația cronică poate duce la complicații sau poate semnala prezenţa unei afecţiuni. Copilul trebuie dus la medic în cazul în care constipația durează mai mult de 2săptămâni sau este însoțită de: febră, sânge în scaun, umflarea abdomenului, pierdere în greutate, durere în timpul mișcărilor intestinale, parte a intestinului care iese din anus (prolaps rectal).

De ce apare

Constipaţia apare când scaunul se mișcă prea încet prin tractul digestiv, ca urmare devine dur și uscat. Mulți factori pot contribui la apariţia constipaţiei.

- Copilul poate ignora nevoia de a avea o mișcare intestinală pentru că îi este frică de toaletă sau nu vrea să ia o pauză de la joacă. Unii copii rețin scaunul dacă sunt departe de casă, deoarece nu se simt confortabil să folosească toaletele publice sau de la hotel, în vacanţe.

- Mișcările intestinale dureroase cauzate de scaune mari și dure pot duce, de asemenea, la reținere. Dacă doare, copilul poate încerca să evite repetarea experienței care îi produce disconfort.

- Nu consumă suficiente fructe și legume bogate în fibre sau nu bea suficiente lichide.

- Schimbări în rutină. Orice schimbare în rutina copilului, cum ar fi călătoriile, vremea caldă sau stresul, pot afecta funcția intestinală. De asemenea, copiii sunt mai predispuși să sufere de constipație atunci când încep pentru prima dată să meargă la grădiniță.

- Anumite medicamente pot contribui la constipație, la fel și alergia la laptele de vacă.

- Rareori, constipația la copii indică o malformație anatomică, o problemă a sistemului metabolic sau digestiv ori o altă afecțiune.

 Ce este de făcut

O dietă bogată în fibre poate ajuta corpul copilului să formeze un scaun moale și voluminos. Copilul are nevoie de mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume, fasole, cereale și pâine integrală. Dacă nu este obișnuit cu o dietă bogată în fibre, începeți prin a adăuga doar câteva grame de fibre pe zi, pentru a preveni gazele și balonarea. Aportul recomandat de fibre alimentare este de 14 g pentru fiecare 1.000 de calorii din dieta copilului.

Copilul trebuie să bea multe lichide, pentru un scaun moale, iar apa este adesea cea mai bună opțiune. Ajută și activitatea fizică regulată la stimularea funcției normale a intestinului, la fel și o rutină de toaletă.

În cazul în care copilul ia un medicament care produce constipație, medicul ar trebui să ofere alte opțiuni.

Vezi şi: Bananele te constipă sau nu? Iată ce trebuie să ştii!