Acestea sunt primele 3 simptome care apar în scleroza multiplă!

scleroza multipla jpg

Instabilitatea membrelor este unul dintre simptomele care apar la debutul sclerozei multiple. Foto: Shutterstock

Prezentă mai ales la femei, scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central. Este important de ştiut care sunt manifestările care apar la debutul bolii.

În lume, în jur de 2,5 milioane de oameni au scleroză multiplă, iar în ţara noastră există peste 10.000 de oameni care au această afecţiune.

Scleroza multiplă este o tulburare de demielinizare în care sunt deteriorate tecile de mielină, substanţa care acoperă majoritatea fibrelor nervoase. Nu se ştie cu exactitate ce anume cauzează boala; specialiştii spun că este vorba despre o reacţie autoimună, prin care sistemul imunitar atacă propriile ţesuturi.

Semnele care apar la debutul sclerozei multiple

Potrivit neurologului Jean Pelletier, preşedinte al comitetului medico-ştiinţific din cadrul Fundaţiei ARSEP (Asociaţia pentru cercetare în domeniul sclerozei multiple), trei simptome ar trebui reperate la debutul bolii.

„Scleroza multiplă poate afecta întregul sistem nervos central, mai exact creierul și măduva spinării. Diferite zone ale acestora sunt ținta unor atacuri inflamatorii numite pusee”, explică dr. Jean Pelletier, citat de Journal de Femmes. Aceasta este etapa când apar şi simptomele, care nu se instalează brusc, la fel ca în cazul atacului vascular cerebral, ci în câteva ore sau zile.

Iată care sunt cele 3 simptome de debut ale sclerozei multiple!

- tulburări de vedere: vedere mai slabă la un ochi, privire înceţoşată.

- tulbărări senzoriale: furnicături, insensibilitate la un picior (ori la ambele) sau un braţ:

- un deficit motric: dificultate la folosirea mâinii, mers pe picior, membrele sunt rigide, senzație de instabilitate.

Cum evoluează simptomele?

În general, manifestările de debut evoluează foarte repede şi sunt prezente câteva zile. Însă acest lucru nu înseamnă că boala este diagnosticată imediat, explică specialistul. „Pot exista câteva luni sau chiar ani de întârziere în diagnosticare”, potrivit dr. Jean Pelletier.

În timpul RMN-ului care confirmă diagnosticul de scleroză multiplă, medicul va observa leziuni mai vechi la nivelul creierului și măduvei spinării pacientului „ceea ce înseamnă că am întârziat puțin față de debutul bolii. Acest lucru se întâmplă în marea majoritate a cazurilor.

În timpul RMN-ului, care confirmă diagnosticul de scleroză multiplă, medicul va observa leziuni mai vechi la nivelul creierului şi măduvei spinării, ceea ce arată că diagnosticul a fost pus ceva mai târziu faţă de debutul bolii.

Vezi şi: Jack Osbourne a fost diagnosticat cu scleroză multiplă la 3 săptămâni după ce a devenit tată