Şi bunicul regelui Charles a avut cancer. Tatăl reginei Elisabeta a II-a era un fumător înrăit

image

Regele George al VI-lea (dr.) a avut cancer pulmonar. Foto: Wikipedia

Palatul Buckingham a decis să facă publică vestea potrivit căreia regele Charles al III-lea are cancer pentru a preveni speculaţiile pe acest subiect. Casa Regală a Marii Britanii are un istoric de cancer. Bunicul său, regele George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a a fost afectat de această boală.

În declaraţia legată de vestea că regele Charles al III-lea are cancer se arată că monarhul a făcut public acest diagnostic în „speranța că va ajuta la înțelegerea publică pentru toți cei din întreaga lume care sunt afectați de cancer”, informează Sky News.

Bunicul regelui Charles a avut cancer pulmonar şi a murit la 56 de ani

Regele George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a şi bunicul regelui Charles al III-lea, era un fumător înrăit, ceea ce i-a agravat problemele de sănătate existente. Regele George al VI-lea a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, boală cauzată, în principal, de fumat. La acea vreme, Marea Britanie avea cea mai mare prevalență a fumatului din lume.

De asemenea, George al VI-lea mai avea şi ateroscleroză şi trombangeită obliterantă, denumită și boala Buerger, o boală rară, care afectează vasele de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor.

Starea de sănătate a regelui George al VI-lea a început să se deterioreze în 1947, după ce a efectuat un turneu important în Africa de Sud, unde a fost însoţit de regină şi de fiicele lor, prinţesa Elisabeta şi prinţesa Margareta.

În 1949, regele a suferit un blocaj arterial, perioadă în care prinţesa Elisabeta, moştenitoarea tronului britanic, a început să îşi asume unele dintre îndatoririle care îi reveneau suveranului.

În 1951, George al VI-lea a fost supus unei operaţii la plămâni, în timpul căreia i-a fost îndepărtată o parte a plămânului său stâng.

Monarhul a murit în somn la 6 februarie 1952, la reşedinţa de la Sandringham. A fost înmormântat la Capela Sf. George, de la Windsor, la 15 februarie.

La doi ani după moartea Regelui George al VI-lea, academicianul de la Oxford, Richard Doll, a arătat că fumatul pe tot parcursul vieții reduce speranța de viață cu 10 ani.

Citeşte şi: Iată care sunt simptomele cancerului pulmonar!