Nivelul normal de oxigen din sânge: ce trebuie să știi?
Oxigenul este esențial pentru organism. Joacă un rol vital în funcționarea optimă a organelor și în procesele de furnizare de energie la nivelul celulelor.
Oxigenul este transportat prin fluxul sanguin de o proteină numită hemoglobină, care se găsește în interiorul celulelor roșii din sânge. Când o persoană inhalează, oxigenul intră în plămâni și trece în fluxul sanguin, unde se leagă de hemoglobina, scrie Forbes Health.
Insuficiența respiratorie amenință viața. Foto: Shutterstock
„Celulele din corpul depind de oxigen pentru a funcționa corespunzător. „Oxigenul susține sistemul imunitar și, în cele din urmă, te menține sănătos.”, spune medicul Naomi Jean-Baptiste din Florida
Care sunt nivelurile normale de oxigen din sânge?
Nivelurile normale de saturație în oxigen variază ușor de la o persoană la alta, dar în general variază între 95% și 100%. „Saturația normală de oxigen este în general de 95% sau peste, în repaus”, explică Luis Javier Peña-Hernández, pneumolog în Florida, citat de Forbes Health.
O saturație de oxigen între 95% -100% indică de obicei o funcționare adecvată a plămânilor. De asemenea, poate indica faptul că nivelurile de oxigen din alte părți ale corpului, cum ar fi organele și țesuturile, sunt și ele optime. Oxigenul scăzut în sânge este denumit hipoxemie, în timp ce oxigenul inadecvat în țesuturi se numește hipoxie.
Ce cauzează nivelurile scăzute de oxigen din sânge
Potrivit experților, nivelurile scăzute de oxigen din sânge sunt de obicei rezultatul problemelor de ventilație (cauzate de un anumit tip de boală pulmonară) sau a unei perfuzii (atunci când oxigenul este transferat în sânge din plămâni sau din sânge către țesut). Nivelurile scăzute de oxigen din sânge pot fi un semn al diferitelor probleme, inclusiv:
· Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
· Astm
· Fibroză chistică
· Anumite boli pulmonare, cum ar fi fibroza pulmonară
· Hipertensiune pulmonara
Infecțiile virale și bacteriene, cum ar fi pneumonia sau bronșita, pot determina, de asemenea, scăderea nivelului de oxigen din sânge. În unele cazuri, boala cardiacă de bază poate fi, de asemenea, responsabilă pentru niveluri scăzute de oxigen la nivel de țesut.
Insuficiența cardiacă, o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient oxigen în organism, poate duce direct la niveluri scăzute de oxigen în sânge din cauza circulației slabe.
Nivelul de oxigen din sânge poate fi măsurat folosind mai multe metode, unele disponibile și la domiciliu.
Oximetria pulsului
Pulsoximetria este cel mai frecvent test folosit pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge. Testul folosește un dispozitiv numit pulsoximetru care se fixează pe degetul unei persoane și emite lumină la două lungimi de undă diferite, infraroșu și roșu, care măsoară saturația de oxigen din sânge.
Rezultatele unui test de pulsoximetrie oferă o citire instantanee a cantității de oxigen din sânge și a altor semne vitale, cum ar fi ritmul cardiac. Cu toate acestea, sunt posibile false pozitive și false negative. Purtarea lacului de unghii, pigmentarea pielii mai închise și mișcarea în timpul testului pot duce la rezultate mai puțin precise în timpul utilizării unui pulsioximetru.
Gaze din sângele arterial
Un test de gaze din sânge arterial folosește o probă de sânge dintr-o arteră sau venă pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge. Un gaz de sânge venos este o probă de sânge prelevată dintr-o venă pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge. Testul este efectuat de un asistent medical, este mai precis decât pulsoximetria și oferă informații suplimentare despre nivelurile de dioxid de carbon, pH și nivelurile de bicarbonat (HCO3) în fluxul sanguin. Rezultatele acestui test sunt generate într-un laborator.
Alte metode disponibile pentru a culege informații despre oxigenul din sânge includ:
Imagistică: o tomografie computerizată (CT) și/sau o radiografie pot ajuta la detectarea oricăror probleme pulmonare care pot cauza niveluri scăzute de oxigen.
Testul funcției pulmonare: Acest test determină calitatea funcției pulmonare prin măsurarea cantității de aer pe care o persoană o poate inspira și expira.
Test de mers pe șase minute: Acest test de efort măsoară nivelul de saturație în oxigen al unei persoane în timpul mersului.
În funcție de simptomele și factorii de risc, medicul dumneavoastră vă poate recomanda unul sau mai multe dintre aceste teste pentru a înțelege mai bine funcția pulmonară și nivelul de oxigen.
Un nivel prea scăzut de oxigen
„Saturațiile de oxigen între 91% și 94% sunt în general considerate la limită, în timp ce o măsurare de 91% sau mai mică este considerată scăzută”, spune dr. Peña-Hernández. „Nivelurile de oxigen sunt scăzute atunci când concentrația de hemoglobină oxigenată scade ca urmare a conținutului scăzut de oxigen din sângele nostru. Principala cauză a acestui fenomen este extracția insuficientă a oxigenului din aer în sângele nostru în țesuturile pulmonare.”
Semnele și simptomele nivelului scăzut de oxigen din sânge includ:
· Dificultăți de respirație
· Respirație rapidă
· Creșterea ritmului cardiac
· Nuanță albastră pe piele sau buze
· Durere de cap
· Confuzie
· Nelinişte
Simptomele care indică niveluri scăzute de oxigen din sânge ar trebui abordate imediat, deoarece pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate.
Cum să creșteți nivelul de oxigen din sânge
Când nivelul de oxigen din sânge scade, este esențial să tratezi cauza de bază. În unele cazuri, se poate administra oxigenoterapie suplimentară. Cu toate acestea, tratamentul depinde de cauza de bază.
Deși oxigenul suplimentar poate crește adesea eficient nivelul de oxigen din sânge, nu va rezolva cauza principală a problemei. În unele cazuri, modificările stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la prevenirea scăderii funcției pulmonare generale. Acestea includ creșterea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat și o dietă mai sănătoasă, care include alimente bogate în vitamine, ceea ce este deosebit de important pentru adulții în vârstă.
Când este nevoie de monitorizare?
Majoritatea oamenilor nu au nevoie de monitorizare regulată a nivelului de oxigen din sânge, potrivit dr. Jean-Baptiste și Peña-Hernández. Cu toate acestea, anumite condiții necesită ca oamenii să fie conștienți de nivelul lor de oxigen din sânge.
Aceste condiții pot fi:
· Infecții virale, inclusiv COVID-19 și gripă
· Boli pulmonare, cum ar fi BPOC sau astmul
· Probleme cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă
„Pacienții grav bolnavi din unitatea de terapie intensivă au nevoie de saturații de oxigen măsurate în mod continuu”, adaugă dr. Peña-Hernández.
Când să mergi la medic?
Dificultatea de a respira este adesea unul dintre principalii indicatori ai nivelului scăzut de oxigen. Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează acest simptom. De asemenea, este dificil să identifici nivelurile scăzute de oxigen fără testare.
„Unii pacienți cu afecțiuni pulmonare cronice nu se confruntă cu dificultăți de respirație, deoarece se obișnuiesc să aibă saturații scăzute de oxigen”, spune dr. Pena-Hernandez. „Unii pacienți cu vârsta înaintată sau cu afecțiuni medicale multiple pot prezenta agitație ca simptom al saturației scăzute de oxigen.”
În plus, experții notează că nivelurile normale de oxigen diferă în funcție de condițiile de sănătate ale unei persoane. De exemplu, nivelul normal de oxigen din sânge pentru o persoană cu BPOC este de obicei de 88% până la 92%, iar utilizarea oxigenului suplimentar pentru un nivel mai ridicat de oxigen din sânge în acest caz poate provoca rău unei persoane cu această afecțiune. Cu toate acestea, la un adult nefumător fără nicio afecțiune de sănătate, aceste niveluri de oxigen din sânge ar fi considerate scăzute.
Dacă ești expus riscului de a avea un nivel scăzut de oxigen sau de a experimenta orice simptome legate de hipoxemie, dr. Jean-Baptiste vă recomandă să utilizați acasă un pulsioximetru cumpărat din magazin. Cu toate acestea analiza de sânge este cel mai precis instrument de diagnostic.
Dacă ai simptome asociate cu oxigenul scăzut sau dacă rezultatul oferit de pulsoximetru este în mod constant sub 94%, discută imediat cu medicul. Un medic te poate ajuta să identifici și să tratezi cauza de bază.
Vezi și Ce este depresia funcțională?