În cât timp se descompune corpul uman după moarte?

Viteza de descompunere a trupului depinde de mai mulţi factori precum temperatura, umiditatea, nivelul de oxigen, cauza decesului şi poziţia corpului.

image

Procesul de descompunere începe imediat după moarte, iar părţile cele mai complexe ale trupului se reduc treptat, în mai multe etape, până ce rămâne doar scheletul.

Descompunerea corpului poate dura între 5 şi 10 ani

Timpul necesar pentru dezintegrarea corpului variază considerabil, iar numeroşi factori influenţează acest proces. Potrivit lui Daniel Wescott, director la Centrul de Antropologie Medico-Legală de la Universitatea de Stat din Texas, poate fi nevoie de 10 ani pentru ca trupul dintr-un sicriu să se descompună complet. Când este îmbălsămat, descompunerea se intalează mai lent, mai ales că şi sicriul oferă protecţie. Wescott a avut ca exemplu cazul lui Medgar Evers, un activist pentru drepturile civile. Acesta a fost îmbălsămat şi îngropat în 1963. În 1991, când corpul său a fost deshumat într-un caz de omucidere, corpul său era atât de bine păstrat încât i s-a permis şi fiului său să îl vadă, potrivit Live Science.

În cazul unui corp care nu se află într-un sicriu, descompunerea se produce în 5 ani, pentru că nu este protejat de insecte, potrivit expertului Nicholas Passalacqua.

Factori care influenţează descompunerea

Temperatura și mediul înconjurător sunt probabil cei mai importanți factori determinanți ai vitezei de descompunere. Temperaturile mai calde accelerează descompunerea, în timp ce condițiile mai reci o reduc. Factorii de mediu fac referire la speciile de insecte din locul în care are loc descompunerea.

Când un corp este ars, pielea şi ţesuturile carbonizate devin un mediu neprielnic dezvoltării microbiene şi populării cu insecte. Focul, pe de altă parte, poate produce răni care expun corpul mai profund și accelerează procesul de descompunere.

Totodată, chimioterapia și antibioticele folosite înainte de deces au un impact important asupra descompunerii prin eliminarea unora dintre germenii implicați.

Vezi şi: În ochii noştri se vede cât vom trăi

Fazele descompunerii

Indiferent de factorii enumeraţi, trupurile trec prin mai multe faze ale descompunerii:

1. Autoliza este procesul de degradare a celulelor şi ţesuturilor sub acţiunea propriilor enzime;

2. Putrefacţia corespunde degradării materiei organice în absenţa oxigenului de către bacterii, ciuperci sau alte organisme. În acest stadiu, se produc diverse gaze care măresc dimensiunea trupului şi emană mirosuri respingătoare;

3. Umflarea. Potrivit Evaluation of Postmortem Changes, vasele de sânge negre, închise la culoare sunt vizibile prin piele între 24 și 48 de ore după moarte, în timpul fazei de umflare. Apoi, fluidele se eliberează prin orificii, iar organele, muşchii şi pielea se alterează. Când această etapă este completă, rămân părul, oasele, cartilajele și alte reziduuri din procesul de descompunere.

4. Scheletizarea este ultimul stadiu al descompunerii şi durează ani sau decenii.

Vezi şi: 10 obiceiuri care au ajutat-o pe regina Elisabeta a II-a să trăiască 96 de ani. Sunt accesibile oricui