Psiholog: Ce este depresia funcțională?

Există diferite forme de depresie, iar unii specialiști sunt de părere că depresia, precum multe alte afecțiuni psihice, există pe un spectru: de la depresie severă, la depresie moderată și înalt funcțională.

Pe acest spectru se află și depresia funcțională, un termen informal, care desemnează o formă de depresie „mai ușoară”, destul de greu de depistat la persoanele afectate. Acest lucru este cu atât mai greu cu cât depresia funcțională nu este un diagnostic oficial.

Iată care sunt lucrurile pe care este bine să le cunoști despre depresia funcțională, de la  psihologului clinician, psihoterapeut Florina Anichitoae, care a explicat pe pagina sa de socializare, care sunt caracteristicile depresiei funcționale și cum poți să o recunoști, pentru a putea solicita ajutor. 

Avort - femeie trista - depresie FOTO Shutterstock

Depresia funcțională este greu de identificat. Foto: Shutterstock

Potrivit psihoterapeutei Florina Anichitoae, „depresia funcțională sau "smiling depression" este o problemă de sănătate mintală pe care, deși nu o regăsim în manualul de diagnostic statistic, o putem regăsi în jurul nostru sau putem fi expuși la consecințele sale.”

În cazul depresiei funcționale, simptomele nu sunt fundamental diferite de cele ale depresiei, dar sunt mai subtile. De asemenea, unele persoane cu depresie functionala au tendința de a minimaliza simptomele, de aceea este foarte important să știm care sunt semnalele de alarmă, pentru a le putea recunoaște la cei din jur și la noi înșine.

„Poate că ni s-a întâmplat să cunoaștem pe cineva, să citim despre cineva sau să fim chiar noi în sitația în care să trăim depresie funcțională. Caracterizată prin eforturi consistente de a ascunde starea de fapt și adoptarea unor comportamente care să nu îngrijoreze, acestea sunt printre aspectele pe care le putem vedea frecvent în cazul persoanelor cu depresie funcțională.”, precizează psihotearapeuta Florina Anichitoae. 

„Persoana înceacă constant să se comporte obișnuit, să facă lucrurile pe care le face în mod normal, să păstreze aparențele așa încât nimeni să nu bănuiască ce simte cu adevărat în interiorul său.”, adaugă psihoterapeuta.

Potrivit pishologului Florina Anichitoae, în terapie se poate trata această problemă de sănătate mintală și se pot învăța strategii eficiente pentru abordarea ei și pentru menținerea efectelor benefice ale intervenției pe termen lung.

Citește și Ce spune despre tine modul în care scrii?