Mituri despre cancerul de piele. Poţi face boala dacă nu ai multe aluniţe?

Informații greșite, dar bine sedimentate în cultura populară drept adevăruri, ne pot pune sănătatea pielii în pericol. De pildă, există câteva mituri în legătură cu cancerul de piele.

image

Nu ai alunițe, risc zero?

Mulți cred că dacă au un număr mic de alunițe nu prezintă nici risc de cancer de piele. Este adevărat că persoanele cu un număr mare de alunițe cu forme și culoare neregulată au un risc mai ridicat de cancer de piele. De asemenea, riscul este mai mare dacă aceste alunițe sunt localizate în zonele mai frecvent expuse la soare, adică pe gât, brațe, decolteu. Însă, dacă nu ai alunițe nu înseamnă că ești ferit de riscuri și poți să stai la soare fără nicio grijă. Ai întotdeauna grijă să folosești creme de protecție solară și îmbrăcăminte care să protejeze cât mai bine pielea de expunerea la ultraviolete pentru a evita arsurile și, implicit, riscul de cancer de piele.  

Vetu şi: Aluniţe cu risc - La ce trebuie să fii atent

Pielea închisă la culoare te protejează

Persoanele cu pielea albă și ochii albaștri sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta cancere de piele. Comparativ cu persoanele blonde, cei cu pielea mai închisă suferă mai rar de arsuri solare, care sunt factor major în declanșarea cancerului. Dar nu sunt total protejate, așa cum nici măcar persoanele de culoare nu sunt ferite de cancerele de piele. Totuși, din punct de vedere statistic, incidența melanomului este de aproximativ 20 de ori mai mare la persoanele albe decât la persoanele de culoare.

Bronzul de solar este mai sigur?

O concepție complet eronată este că bronzul de solar este sănătos pentru că se face cu ajutorul unor aparate testate și aprobate, deci standardizarea radiațiilor UV pe care le emit acestea ar însemna și un risc scăzut de a dezvolta cancer de piele. Însă, dermatologii avertizează că, din contră, exist tot mai multe dovezi care arată faptul că bronzatul artificial, obținut la solar, crește riscul de cancer de piele, dar și pe acela de a face riduri, pistrui și pete pigmentare.

Tinerii nu fac cancer de piele?

Este fals! Cancerul de piele nu este o afecțiune care să lovească doar adulții. Dintre toate tipurile, cancerul de piele este cel mai frecvent în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani. Din acest motiv, orice schimbare și rană suspectă apărută la nivelul pielii trebuie analizată de medic, iar crema de protecție solară trebuie folosită la orice expunere de soare și la orice vârstă. Cu cât factorul de protecție este mai ridicat, cu atât eficiența cremei este mai bună, recomandarea dermatologilor fiind aceea de a folosi produsele cu SFP 30+.

Când sunt nori, ești protejat?

Chiar dacă norii mai atenuează din disconfortul pe care îl putem resimți la prânz, atunci când ne expunem în mod direct la razele soarelui, ei nu protejează și de razele ultraviolete nocive. Ele străpung norii și ajung nestingherite pe piele, unde produc pagube majore. Efectul cumulat al razelor UVB, care sunt cunoscute pentru că sporesc riscul de cancer, cu al razelor UVA, despre care s-a descoperit recent că sunt implicate și ele în apariția bolii, alături de expunerea îndelungă, favorizată de confortul pe care îl dau norii într-o zi de vară, creând falsa senzație de protecție, pot genera dezastre la nivelul pielii.

Un pic de soare nu face rău?

Dacă stai puțin la soare, cât să citești o revistă în balcon sau să bei ceva la o terasă, nu ți se întâmplă nimic rău, numai bine îți asiguri nivelul de vitamina D... Adevărat, dar numai dacă ai folosit și cremă cu factor de protecție solară, altfel, nu există expunere la soare care să nu facă rău pielii. Dacă alegi să faci acest lucru în intervalul 10:00 – 16:00, efectul cumulat, zi de zi, poate conduce la apariția cancerului. Expunerile scurte la soare, dar repetate, sunt puse în legătură cu cancerul celulelor scuamoase, un tip de cancer de piele responsabil pentru 20% din totalul deceselor generate de această boală.  

INFO

Contrar credinţei comune, pielea bronzată nu este mai ferită de cancerul de piele. De fapt, nu există bronz sănătos!