Dr. dermatolog Anca Zbranca: ÔÇ×Aluni┼úele din na┼čtere au poten┼úialul malign cel mai ridicatÔÇť

1 2 jpg jpeg

Pielea este cartea de vizit─â a fiec─âruia dintre noi, reprezent├ónd oglinda s─ân─ât─â┼úii tale. De aceea, este important s─â ├«i acorzi aten┼úie, s─â o ├«ngrije┼čti ┼či s─â monitorizezi modific─ârile ap─ârute de-a lungul timpului.

Cum se reflect─â asupra pielii problemele de s─ân─âtate ale organismului?

Pielea este un organ expus privirii, dar, ├«n acela┼či timp, aflat ├«n str├óns─â legatur─â cu celelalte organe. Insuficien┼úe ale func┼úion─ârii cordului, rinichilor, pl─âm├ónilor etc. se pot observa cu u┼čurin┼ú─â pe piele. Ochiul avizat al medicului dermatolog care, de altfel, ├«nva┼ú─â aceste semne ├«nc─â din anii studen┼úiei, poate decela modific─ârile pielii ┼či poate ├«ndruma pacientul c─âtre alte specialit─â┼úi medicale sau chirurgicale.

Ce modific─âri ale pielii, inclusiv ale aluni┼úelor, ar trebui s─â ne ├«ngrijoreze ┼či s─â ne trimit─â la medicul dermatolog?

├Än general, pielea are culoare uniform─â, alb-bej la majoritatea europenilor. Orice modificare de culoare, de relief sau senza┼úie de usturime, de arsur─â, de m├ónc─ârime sau de durere la nivelul pielii trebuie s─â conduc─â pacientul c─âtre dermatolog. ├Än ceea ce prive┼čte aluni┼úele, dac─â sunt de la na┼čtere (nevi congenitali), prezentarea la dermatolog este obligatorie imediat dup─â ie┼čirea din maternitate, deoarece nevii congenitali au poten┼úialul malign cel mai ridicat. Ceilal┼úi nevi, care apar pe parcursul vie┼úii, sunt ├«n general benigni. Dac─â se transform─â (se m─âresc ├«n volum sau ├«┼či modific─â forma devenind asimetrici, ori ├«┼či schimb─â culoarea, se contureaz─â ├«n alb sau ro┼ču, sau devin prurigino┼či sau durero┼či), atunci poate fi vorba de o transformare malign─â (melanom). ├Än acest caz, prezentarea la dermatolog trebuie f─âcut─â de urgen┼ú─â, urmat─â de excizarea nevului - dup─â o prealabil─â dermatoscopie (examinare cu un aparat optic sau digital care m─âre┼čte imaginea leziunii foarte mult), poate fi obligatorie. Tot obligatorie este ┼či analizarea morfopatologic─â a piesei excizate (biopsie).

Toţi vrem ca pielea să nu ne trădeze vârsta. Cum o îngrijim pentru a preveni efectele îmbătrânirii?

Consider├ónd adev─ârat─â ideea potrivit c─âreia ├«ncepem s─â ├«mb─âtr├ónim ├«nc─â de c├ónd ne-am n─âscut, c─â pielea este ├«nveli┼čul exterior al corpului ┼či c─â se afl─â ├«n contact cu mediul exterior (aer, radia┼úii, microorganisme, etc.) trebuie s─â protej─âm ├«nc─â de la na┼čtere organul cutanat prin sp─âlare ┼či emoliere, prin protec┼úie termic─â ┼či protec┼úie ├«mpotriva radia┼úiilor, mai ales cele ultraviolete. Dup─â v├órsta de 20 de ani, ├«ngrijirea trebuie s─â fie mai atent─â, cu produse care ├«ncetinesc efectele ├«mb─âtr├ónirii (antirid, anti-pete, anti-UV, etc.).

├Än func┼úie de ce e bine s─â alegem cremele cu factor de protec┼úie solar─â ┼či cum le folosim corect?

├Än primul r├ónd, este necesar s─â ┼čtim ce fototip avem. ├Äntr-un fel trebuie protejat─â pielea alb─â, ├«n alt fel cea m─âslinie sau neagr─â, sau pielea sensibil─â care se arde u┼čor ├«n urma expunerii la soare. Cel mai bine este s─â ne adres─âm dermatologului pentru stabilirea fototipului, pentru o prim─â consulta┼úie ┼či pentru vizualizarea aluni┼úelor, urm├ónd ca acesta s─â decid─â ce fotoprotec┼úie s─â folosim. ├Än general, ├«n primele zile de expunere solar─â se recomand─â produse cu un filtru mai mare (SPF 50 ) ┼či, apoi, dup─â c├óteva zile, se poate trece la o crem─â de protec┼úie solar─â cu un indice mai sc─âzut (SPF 20-25). Sunt cazuri (de exemplu, la persoanele cu pete maronii pe fa┼ú─â, cu melasm─â) ├«n care toata via┼úa, de dou─â ori pe zi, zonele expuse la soare trebuie obligatoriu protejate cu produse cu factor de proc┼úie mare (SPF 50).

Cremele antirid promit minuni. Cât de eficiente sunt astfel de produse?

Folosite corect, din timp, ├«nc─â din tinere┼úe, ele chiar fac minuni, ├«n sensul c─â, dup─â 20de ani de utilizare, o fa┼ú─â de 60 de ani poate ar─âta ├«n buletin ca la 40 de ani. Minunea nu func┼úioneaz─â ├«ns─â de pe-o zi pe alta. ├Än niciun caz nu vom ├«ncepe s─â folosim o crem─â antirid la 50 de ani ┼či ├«n 3 s─âpt─âm├óni s─â a┼čtept─âm c─â vom ar─âta ca la 40 de ani. Personal, chiar m─â amuz─â naivitatea celor care tind s─â dea crezare reclamelor care promit dispari┼úia ridurilor ├«n 2 s─âpt├óm├óni de utilizare. F─âr─â niciun dubiu, ├«n lipsa injec┼úiilor realizate de medicul dermatolog sau de chirurgul plastician, ├«n anumite condi┼úii, utiliz├ónd toxina botulinic─â sau acidul hialuronic, ori tehnologia laser, niciun rid nu dispare de pe-o zi pe alta!

Cum se trateaz─â corect acneea?

La dermatolog! Medicul dermatolog ├«ncadreaz─â acneea ├«n mai multe grade de gravitate, de la caz la caz ┼či, ├«n func┼úie de acestea, prescrie dermatocosmetice sau medicamente. Medicamentele pot fi sub form─â de creme sau de lo┼úiuni, ori comprimate de antibiotice sau retinoizi. Acestora li se pot asocia ┼či tehnici microchirurgicale sau lasere care scurteaz─â evolu┼úia bolii ┼či limiteaz─â apari┼úia cicatricilor.

Ce trebuie s─â facem ┼či s─â nu facem c├ónd ne apare o leziune herpetic─â la nivelul gurii?

Primul pas este s─â nu s─ârut─âm pe nimeni, deoarece virusul herpetic se transmite prin contact direct, iar al doilea pas este s─â ne program─âm la dermatolog pentru a primi sfaturi despre modul de transmisie ┼či tratament corect al recidivelor. P├ón─â atunci, este bine s─â mergem la farmacie s─â cump─âr─âm un medicament antiherpetic, cu utilizare local─â.

Ce riscăm dacă tratăm după ureche infecţiile pielii?

├Än primul r├ónd, orice utilizare a unui medicament f─âr─â prescrip┼úie medical─â ne poate expune la accidente de tip alergic sau la instalarea unei rezisten┼úe la medicament. Un alt risc este acela ÔÇ×s─â ascundem boala sub pre┼čÔÇť, adic─â sa adormim doar infec┼úia, dar microbul s─â nu moar─â ┼či boala s─â avanseze mai violent. Exist─â meningite, septicemii, necroze delabrante care au plecat de la un simplu furuncul sau pustul─â netratat─â sau gre┼čit tratat─â.

Este adevărat că un furuncul ne poate pune viaţa în pericol dacă nu îl tratăm corect? Ce trebuie să facem dacă ne apare unul?

Nu trebuie traumatizat, nu trebuie stors, nu trebuie uns cu medicamente antiinflamatoare sau ars. Trebuie tamponat cu un antiseptic ┼či apelat, ├«n primul r├ónd, la medicul de familie, apoi, dac─â este cazul, la dermatolog sau la chirurg pentru prescrip┼úie antibiotic─â corect─â ┼či /sau tratament chirurgical.

Care sunt simptomele specifice bolilor venerice ┼či de ce este important ca tratamentul s─â fie recomandat de medic?

├Än general, bolile cu transmitere sexual─â se manifest─â mai violent la b─ârbat dec├ót la femeie. Cel mai adesea, apar usturimi sau durere la urinare, ro┼čea┼ú─â sau durere ┼či m├ónc─ârime ├«n zona genital─â. Din p─âcate, cele mai greu de tratat boli cu transmitere sexual─â, cele cu repercursiunile cele mai grave, nu sunt dureroase. Sunt unele boli cu transmitere sexual─â ale c─âror simptome apar ├«n zonele al─âturate zonelor genitale (ulcera┼úii, ganglioni inflama┼úi) sau pe tot corpul (pete ro┼čii plane sau reliefate, exacerbarea unor afec┼úiuni deja existente (dermita seboreic─â, foliculite, leziuni virale). ├Än toate aceste cazuri, este obligatorie prezentarea la dermatolog a celui care prezint─â semne, dar ┼či a partenerului sau a partenerei.

Contra m─âtre┼úii exist─â multe produse - ┼čampoane ┼či lo┼úiuni ÔÇô care ne ÔÇ×asigur─âÔÇť c─â dac─â le vom folosi vom sc─âpa de problem─â. Ce ar trebuie s─â proced─âm ca s─â trat─âm corect m─âtrea┼úa?

Popular sunt mai multe feluri de leziuni care definesc m─âtrea┼úa - fie coji┼úe uscate, fie coji┼úe ale scalpului gras ┼či coji┼úe grase. Poate fi asociat m─âtre┼úii ┼či un microorganism din familia fungilor, motiv pentru care este de preferat s─â mergem la dermatolog pentru a primi o prescrip┼úie ini┼úial─â de ┼čampon medicinal asociat sau nu unui medicament luat pe cale bucal─â. Un lucru este sigur: utilizarea unui ┼čampon antim─âtrea┼úa f─âr─â prescrip┼úie medical─â poate duce la agravarea unor afec┼úiuni ale scalpului ┼či ale p─ârului, care vor face diagnosticul ┼či tratamentul mai dificile.

C├ónd devine c─âderea p─ârului ├«ngrijor─âtoare ┼či care sunt tratamentele care func┼úioneaz─â cu adev─ârat contra alopeciei?

Depinde de v├óst─â, de sex, de zona de unde cade p─ârul ┼či de asocierea sau nu cu alte afec┼úiuni. Din punct de vedere statistic, jeneaz─â alopecia de tip androgin cu r─ârirea u┼čoar─â a p─ârului de pe tot scalpul ┼či c─âderea complet─â a p─ârului de pe t├ómple sau de deasupra frun┼úii. Pentru acest tip de c─âdere exist─â ┼čampoane dermatocosmetice care pot ├«ncetini procesul. Consultul dermatologic este obligatoriu pentru orice tip de c─âdere a p─ârului pentru c─â medicamentele aplicate local sau pe cale general─â s─â fie utilizate din timp, c├ót ├«nc─â mai exist─â bulbul pilos, pentru a evalua dac─â nu sunt alte boli asociate.

├Än cazul arsurilor pielii, inclusiv a celor produse de soare, multe persoane mai folosesc ├«nc─â leacuri b─âbe┼čti. Ce s─â facem ┼či ce s─â nu facem dac─â avem o arsur─â cutanat─â?

Nu neg faptul c─â sunt leacuri b─âbe┼čti foarte eficiente ├«mpotriva arsurilor. ├Änc─â din copil─ârie, m─âtu┼ča mea ne aplica pe arsurile f─âcute de atingerea plitei un amestec care con┼úinea cear─â de albine, r─â┼čin─â de brad ┼či gr─âsime de oaie. Aceast─â crem─â se aplica dup─â ce locul era tamponat cu ┼úuic─â sau cu rachiu. ├Än concluzie, dezinfecta locul ┼či aplica un emolient antiseptic ┼či antibacterian, cu efect cicatrizant. Este de preferat, ├«ns─â, ├«n zilele noastre, mai ales pentru cei care locuiesc la ora┼č ┼či nu mai cunosc foarte bine plantele medicinale ┼či aromatice, s─â se adreseze farmacistului, medicului de familie sau dermatologului. De obicei, se aplic─â o crem─â antiseptic─â, emolient─â ┼či cicatrizant─â, dar sunt cazuri ├«n care se prescriu antibiotice corticoizi sau antiinflamatoare.

2 jpg jpeg

Dr. dermatolog Anca Zbranca