Ce poate detecta dermatoscopia analizând aluniţele

1 dermatoscopie jpg jpeg

Petele, aluniţele, leziunile suspecte apărute pe piele pot fi examinate în detaliu cu ajutorul unui instrument optic special, numit dermatoscop. Prin dermatoscopie se detecteaza modificările specifice cancerului de piele.

Dermatoscopia este o metod─â de examinare modern─â prin care se poate stabili un diagnostic legat de starea aluni┼úelor ┼či a altor forma┼úiuni cutanate. Dermatoscopul poate face diferen┼ú─â ├«ntre aluni┼úe obi┼čnuite, cunoscute ┼či ca nevi pigmentari, ┼či excrescen┼úe proeminente cu poten┼úial malign suspect, adic─â forma┼úiuni cancerigene. Dermatoscopia este recomandat─â de rutin─â, mai ales dac─â ai multe aluni┼úe. De asemenea, mergi la dermatolog dac─â ┼úi-au ap─ârut aluni┼úe noi, care ├«┼či modific─â dimensiunea ┼či culoarea, dac─â observi modific─âri ale aspectului unei aluni┼úe sau dac─â aceasta s├óngereaz─â.

Dermatoscopia este utilizat─â pentru diagnosticarea atat a leziunilor pigmentare, c├ót ┼či pentru leziuni vasculare sau preciz─âri ├«n diagnosticul epitelioamelor bazocelulare (este foarte util─â pentru diagnosticul precoce al melanomului malign ┼či pentru a diferen┼úia melanomul alte leziuni pigmentare, cum ar fi nevii atipici ).

În ce constă examinarea

Înainte de investigaţie, care nu este deloc dureroasă, trebuie să cureţi bine zona ce urmează a fi examinată. De asemenea, este indicat să nu aplici pe piele unguente, creme ori alte produse cosmetice. Medicul verifică fiecare porţiune suspectă a pielii, obţinând imagini în detaliu cu zonele-problemă. În unele cazuri, se impune utilizarea de specialist a unui soluţii cu gel sau ulei, pentru a reduce reflectarea luminii de pe suprafaţa pielii. În acest fel se obţine o imagine mai clară a suprafeţei de examinat. Dacă nu se poate stabili un diagnostic, se recurge la îndepărtarea aluniţelor pe cale chirurgicală sau efectuarea unei biopsii. În ambele cazuri se face testul histopatologic (biopsie), care poate confirma suspiciunea unei forme de cancer cutanat.

Cum funcţionează dermatoscopul

Instrumentul folosit pentru aceast─â investiga┼úie, care este portabil, este alc─âtuit dintr-un sistem optic, un fel de lentil─â, la care este ata┼čat─â o surs─â luminoas─â. Cu acesta se examineaz─â zona suspect─â, medicul ob┼úin├ónd detalii cu precizie mare despre microstructura pielii. ÔÇ×CitindÔÇť informa┼úiile, specialistul poate face diferen┼ú─â ├«ntre aluni┼úele cu poten┼úial cancerigen ┼či cele inofensive.

┼×tiai c─â dermatoscopia permite m─ârirea imaginii de 10-20 de ori?

@dermyork.com