Migrena nu este doar o durere de cap! Iată de ce!

image

Afecțiune neurologică complexă, migrena afectează între 12-15% din populație. Migrena este mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată, dar parcurgem o perioadă efervescentă în care la nivel internațional apar noi informații și terapii, care schimbă profund managementul ei. Este important deci ca aceste aspecte să fie cunoscute de pacienți, aparținători și public larg, căci cu suport de specialitate și înțelegere, viața cu migrenă poate fi îmbunătățită!

“Migrena este unul dintre cele mai frecvente sindroame cefalalgice primare, o patologie codată genetic în noi, o parte din viața noastră de la începuturile omenirii. Astăzi, după probabil sute de mii de ani de suferință fără răspuns, avem la îndemână un amplu arsenal terapeutic prin care să controlăm boala. În această nouă epocă, începută recent, este poate pentru prima oară în istorie când migrena poate fi și ar trebui să fie controlată în totalitate. Este un moment de schimbare majoră, de reformă, când ghidurile de tratament se schimbă, când sistemele de sănătate trebuie să se adapteze la noul val de terapii, când medicii trebuie să își schimbe abordarea și pacienții trebuie să devină parte din procesul de a controla simptomele. Este o perioadă plin de optimism și entuziasm, în care suntem răspunzători să fim o parte activă.“, declară dr. Vlad Tiu, medic specialist neurolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias, fost membru al Comitetului Științific de Cefalee al Academiei Europene de Neurologie (EAN).

Asociația CREDU în parteneriat cu Headache Society România derulează o campanie amplă de conștientizare care acoperă aspecte legate de diagnostic, tratament dar și de gestionare a migrenei. Pe 12 septembrie a fost organizat un eveniment maraton de o zi întreagă, în format fizic, la hotelul Capital Plaza din București, în care 15 specialiști, medici neurologi experți în migrenă, psihologi, kinetoterapeuți și pacienți experți au abordeazat aspecte teoretice dar practice despre afecțiune.

Noutățile aduse de Asociația CREDU în acest an includ un chestionar online gratuit prin care orice persoană care suferă de dureri de cap poate afla dacă ceea ce experimentează poate avea diagnosticul de migrenă. Acesta se găsește pe website-ul despremigrena.ro si pe rețelele de socializare.

În egală măsură prin intermediul unei animații video se atrage atenția asupra factorilor declanșatori și a aspectelor care pot fi evitate de către pacienți. Alimentația sau mesele neregulate, stresul, somnul, infecțiile intercurente, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mișcare, schimbările meteorologice etc. influențează viața de zi cu zi a persoanelor cu migrenă și sunt necesare strategii de intervenție pentru o mai bună gestionare a ei. Acestea nu exclud, ci sunt complementare tratamentului acut și preventiv.

“În migrenă, durerea de cap este doar vârful aisbergului. Migrena nu reprezintă doar o simplă durere de cap, ci este o afecțiune neurologică complexă, care implică modificări ale funcționalității creierului și poate fi asociată și cu alte patologii. Migrena reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate ale adultului tânăr.“, menționează dr. Bogdan Pană, medic neurolog expert în migrenă, Centrul Medical Emerald.

“Migrena afectează milioane de oameni din întreaga lume, având un impact profund asupra calității vieții. Migrena nu este doar o durere de cap severă, ci o boală debilitantă, însoțită de diferite alte simptome ce pot dura de la câteva ore la câteva zile. Opțiunile terapeutice actuale și strategiile de gestionare a migrenei oferă însă soluții reale pentru pacienții cu migrenă. Este esențial ca persoanele care suferă de migrenă să consulte un specialist pentru a primi un diagnostic corect și un tratament personalizat, ce poate transforma o viață chinuită într-o viață normală. Pentru mulți dintre cei afectați, migrena interferă semnificativ cu activitățile zilnice, activitatea intelectuală și relațiile sociale.“, adaugă dr. Elena Terecoasă, medic neurolog expert în migrenă, la Spitalul Universitar de Urgență București.

Migrena are un profund impact asupra calități vieții, la nivel personal și social, ea interferând cu educația, activitățile sociale și cariera. Migrena este importantă pentru societate și pentru angajatori pentru că afectează mai ales adulții în anii lor productivi. Este dovedită a fi a doua cea mai frecvent identificată cauză de absenteism pe termen scurt a angajaților, neluând în discuție prezenteismul (ineficiența de la serviciu în timpul crizelor de migrenă). La nivel global ea este a doua cauză de ani trăiți cu dizabilitate, fiind principala cauză de dizabilitate la femeile tinere.

Principalele probleme legate de stigmatizare provin în special din neînțelegerea ei de către populație, iar acesta este și aspectul acoperit anul acesta de campania #EuSunt #IamAPersonWithMigraine, campanie derulată pe canalele de social media prin intermediul unui concurs.

“Sunt puternică. Sunt capabilă. Sunt eficientă. Sunt dispusă. Sunt luptătoare. Sunt rezistentă. Sunt atât de normală. Sunt o persoană cu migrenă și sunt mândră de mine. Suntem mândri de noi. Stigma este doar în mintea celorlalți, până când ne putem elibera de ea.“, Cristina Vlădău, pacient cu migrenă și manager proiect migrenă la Asociația CREDU.

Prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul migrenei, viața persoanelor cu migrenă și a aparținătorilor lor poate fi îmbunătățită! În această zi de acțiune pentru migrenă, #MigraineActionDay, sunteți invitat/ă să vă alăturați efortului global de a conștientiza provocările cu care se confruntă persoanele cu această afecțiune neurologică atât de des întâlnită și în România!