Evită consumul acestui tip de brânză dacă suferi de migrene

Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizată printr-o durere pulsatilă, potrivit Clinicii Cleveland.

De obicei, migrenele durează mai puțin de patru ore, dar în unele cazuri, ele pot persista chiar și zile întregi. Aceste dureri sunt atât de intense încât pot interfera semnificativ cu activitățile zilnice ale unei persoane. Pe lângă dureri de cap, simptomele migrenelor pot include lăcrimare, oboseală, iritabilitate, greață și modificări ale vederii. De asemenea, este posibil să apară migrene fără durere de cap, o condiție cunoscută sub numele de "migrenă tăcută".

image

Brânza poate declanșa dureri de cap datorită conținutului de tiramina. Foto: Shutterstock

Conform Clinicii Mayo, o varietate de factori pot declanșa o migrenă, inclusiv mișcarea, lumina, sunetele și mirosurile puternice. Un alt declanșator comun al migrenelor sunt alimentele bogate în tiramină.

Tiramina este o proteină care se găsește în mod natural în anumite alimente, în special cele maturate și fermentate. Printre alimentele care pot conține cantități mari de tiramină se numără unele tipuri de bere, carne uscată, pește afumat și brânzeturi maturate, conform WebMD.

Aceste brânzeturi pot declașna migrene

Cabot Creamery, expert în brânzeturi, explică faptul că brânzeturile maturate trec printr-un proces numit „afinaș”, ceea ce înseamnă că acestea sunt lăsate să se maturizeze timp de săptămâni, luni sau chiar ani, ceea ce le conferă un profil de arome unic. Acest proces le face, de asemenea, mai bogate în tiramină.

WebMD enumeră sortimentele cheddar, stilton, brânza albastră, camembert, brânza elvețiană (Swiss), feta, muenster și parmezanul ca fiind brânzeturi cu un conținut ridicat de tiramină. Pe de altă parte, brânzeturi precum brânza americană, brânza de vaci (cottage cheese), brânza de fermă, brânza ricotta, crema de brânză și brânza de soia au un conținut mai scăzut de tiramină.

Ce brânzeturi sunt sigure pentru consum de persoanele cu migrene

Brânza de vaci, brânza de fermă, brânza ricotta, crema de brânză, Velveeta și brânza procesată cu conținut scăzut de grăsimi sunt parte a unei diete cu conținut scăzut de tiramină. Totuși, se recomandă prudență în consumul de Parmezan sau Romano, indicând că doar două lingurițe din aceste brânzeturi pot fi folosite ca garnitură sau ingredient minor. Lista de brânzeturi de evitat complet include brânza albastră, brânza Brick, brânza Brie, Cheddar, brânza elvețiană, Roquefort, Stilton, mozzarella, provolone și Emmentaler.

Cum declanșează tiramina migrenele

Organismul uman are o enzimă numită „monoaminoxidază” care ajută la descompunerea tiraminei. Dacă nu ai suficientă cantitate din această enzimă, consumul unor cantități mari de tiramină poate duce la migrene.

Totuși, nu este clar de ce se întâmplă acest lucru. O variantă ar fi faptul că tiramina provoacă eliberarea excesivă de norepinefrină din celulele nervoase. O altă teorie sugerează că nivelurile ridicate de tiramină și norepinefrină pot provoca schimbări în creier care favorizează apariția durerilor de cap.

Brânzeturile maturate sunt, de asemenea o preocupare pentru persoanele care utilizează antidepresive cunoscute sub numele de „inhibitori de monoaminoxidază” (IMAO).

Aceste medicamente interferează cu descompunerea tiraminei, ceea ce poate duce la acumularea acesteia la niveluri periculos de ridicate. Această acumulare de tiramină poate cauza o creștere periculoasă a tensiunii arteriale cunoscută sub numele de „criză hipertensivă”.

Unul dintre simptomele principale ale unei crize hipertensive este o durere de cap severă, conform Clinicii Mayo. Cu toate acestea, Axon Optics clarifică faptul că acest tip de durere de cap nu este același lucru cu o migrenă, deoarece sunt cauzate de mecanisme diferite.

Pentru persoanele care suferă de migrene, este esențial să fie conștiente de tipurile de brânzeturi pe care le consumă.

Brânzeturile maturate, care sunt bogate în tiramină, pot declanșa migrene severe și pot agrava simptomele.

Așadar, este recomandat să fie evitate aceste tipuri de brânzeturi sau să fie consumate cu prudență, în special dacă persoana ia medicamente care afectează nivelurile de tiramină din organism.

Sursa: Health Digest