Ce pot indica durerile prelungite de cap. Sfatul medicului

image

Durerile prelungite de cap nu ar trebui ignorate, mai ales pentru că pot fi simptomul unor probleme medicale variate. Uneori, durerile prelungite de cap pot fi un simptom al stresului de lungă durată sau odihnei insuficiente, în timp ce alteori pot indica probleme de sănătatea mai grave, precum edemul cerebral. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerilor de cap.

Loviturile la cap

Loviturile la cap ar trebui să te trimită imediat la medic, în cazul în care durerea nu dispare și este însoțită de confuzie, privire încețoșată, greață sau țiuit în urechi. Există mai multe tipuri de lovituri la cap. Nu toate reprezintă urgențe medicale. De exemplu hematomul sau cucuiul este un traumatism inofensiv, ce apare în urma unei lovituri din cauza acumulării de sânge între craniu și piele. Dar, există și traumatisme mai grave, precum edemul cerebral. Edemul cerebral este o inflamație care se produce la nivelul creierului și care se manifestă prin creșterea presiunii intercraniene. Acesta reprezintă o urgență medicală Simptomele edemului cerebral pot include somnolență, probleme de gândire, vărsături, convulsii sau pierderea conștienței, informează clevelandclinic.org.

Migrenele

Migrena este durerea de cap pulsatilă resimțită pe o parte a capului. Din cauza modificărilor hormonale ce au loc în timpul menstruației, femeile sunt mai predispuse în experimenta neplăcerile unei migrene, spre deosebire de bărbați. Printre cele mai frecvente cauze ale migrenelor se numără stresul prelungit, tulburările de anxietate, modificările hormonale, abuzul de alcool sau de cafea, lipsa de somn, săritul peste mese, precum și alte cauze. De altfel, factorul ereditar poate influența apariția migrenei.

Vezi şi: Poate o migrenă să provoace dureri de dinți?

Alte cauze ale durerilor de cap

Stresul, lipsa de somn, consumul excesiv de alimente procesate sau abuzul de alcool și de cafea pot reprezenta cauze ale durerilor de cap prelungite. De altfel, unele afecțiuni precum sinuzita pot da dureri de cap. În cazuri mai grave, durerea de cap poate fi simptomul unui accident vascular cerebral.

Sfatul medicului

Dr Bogdan Pană, medic specialist neurologie, Centrul Medical Emerald, spune că durerile de cap pot fi cauzate de cefaleea primară în peste 90% dintre cazuri. În cazul cefaleei primare durerea reprezintă manifestarea bolii în sine, nefiind cauzată de o altă patologie, explică dr Bogdan Pană. Cele mai cunoscute forme de cefalee primară sunt migrena și cefaleea de tip tensional (cefaleea de stres/oboseală). În cazul acestor forme de cefalee, nu este, de obicei, depistată patologia în momentul efectuării investigațiilor medicale, adaugă dr Bogdan Pană. „Dacă, totuși, durerea are durata de peste 3 zile, sau dacă a debutat brusc (a ajuns la intensitate maximă în mai puțin de un minut), sau dacă a debutat la vârsta de peste 50 de ani, sau este însoțită de simptome neurologice (scădere de forță musculară, vedere dublă, dificultăți de înghițire a apei/alimentelor), dacă este agravată de tuse, strănut sau schimabrea poziției corpului, sau este însotită de febră, alterearea stării de constiență, sau apare la pacienți care suferă de boli autoimune, infecție HIV, boli neoplazice, ne putem gândi la o cefalee secundară care poate fi cauzată de sângerări intracerebrale, formațiuni tumorale, infecții intracraniene, creșteri/scăderi ale presiunii lichidului cefalorahidian, nevralgii.”, adaugă specialistul. De altfel, dr Bogdan Pană avertizează că ar trebui să ne adresăm medicului neurolog în cazul în care durerea persistă peste patru zile pe lună (nu neapărat zile consecutive) sau și-a schimbat caracterul, întrucât în ultimii ani au apărut tratamente inovative orientate atât pentru tratarea durerilor, cât și pentru prevenția acestora.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.mayoclinic.org 

https://my.clevelandclinic.org