Lucruri pe care un cardiolog nu le-ar face niciodată

Inima este un organ vital, care ,,muncește toată ziua’’, pompând sânge şi asigurând necesarul zilnic de nutrienți în organism și nu numai. De aceea, este important să ne preocupăm de sănătatea inimii și să mâncăm sănătos, să facem zilnic mișcare. Dar, unele obiceiuri pot dăuna inimii și pot duce la boli cardiovasculare și complicații. Iată ce lucruri nu ar face niciodată un medic cardiolog, întrucât au un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare.

image

Sedentarismul crește riscul de afecțiuni cardiovasculare

Poate că e tentant să lenevești toată ziua pe canapea, la televizor, însă acest obicei crește semnficativ riscul de afecțiuni cardiovasculare, susține medicul specialist cardiolog Houman Khalili, din Florida. ,,Pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința să devenim mai sedentari. Vârstnicii de peste 60 de ani petrec și 10 ore continuu, stând pe canapea”, spune specialistul. De asemenea, medicul susține că mișcarea este esențială în menținerea sănătăţii inimii. Persoanele care lucrează multe ore la birou ar trebui să se ridice la un anumit interval de timp și să facă câteva exerciții fizice (dezmorțirea brațelor, plimbări scurte etc).

Abuzul de alcool are un impact negativ asupra inimii

Un pahar de vin roșu pe zi, bogat în antioxidanți, poate ajuta la menținerea sănătăţii inimii, prevenind îngustarea arterelor și, implicit, boala coronariană, informează mayoclinic.org. Dar, abuzul de alcool are efectul opus, putând să ducă la hipertensiune și complicații cardiovasculare, susține medicul specialist cardiolog Garth Graham din SUA. ,,Femeile nu ar trebui să consume mai mult de un pahar de vin pe zi, iar bărbații nu mai mult de două’’, adaugă specialistul.

Capcana alimentelor semnalizate ca fiind sănătoase

Alimentele care sunt marcate cu eticheta bio în supermarket pot fi o alegere mai sănătoasă decât cele care nu prezintă acestă menţiune. Totuși, cardiologul Garth Graham ne recomandă să citim cu atenție etichetele produselor, fiindcă, de cele mai multe ori, chiar și produsele bio pot conține sare din abundență, zahăr sau cantități mari de sodiu, care pot afecta sănătatea inimii, prin creşterea tensiunii.

Neindicate pentru sănătatea inimii sunt şi alimentele procesate, precum mezelurile, cârnații, baconul și crenvurștii. Cardiologul Nicole Harkin susține că alimentele procesate sunt bogate în grăsimi și sare și consumul lor pe o perioadă îndelungată  poate duce la apariția unor afecțiuni cardiovasculare grave precum accident vascular celebral. De asemenea, alimentele procesate sunt asociate și cu apariția anumitor tipuri de cancer.

Fumatul, responsabil pentru 1 din 4 boli de inimă

Nu numai că fumatul este costisitor, dar și foarte nociv pentru organism. Anand Chockalingam, cardiolog în cadrul Missouri Health Care din SUA, spune că fumatul îngustează arterele și reduce cantitatea de oxigen din organism, fiind asociat cu riscul crescut de accident vascular celebral. De asemenea, potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, fumatul este responsabil pentru 1 din 4 afecțiuni cardiovasculare.

Vezi şi: Simptomele infarctului pot fi diferite la femei. Iată ce trebuie să alerteze!

Simptomele unui infarct nu trebuie ignorate

Cel mai rău lucru pe care un cardiolog nu l-ar face niciodată este să ignore simptomele infarctului. Femeile pot resimți altfel infarctul decât bărbații. Totuși, cele mai frecvente simptome ale infarctului care ar trebui să te trimită de urgență la medic, sunt:

-durere și disconfort la nivelul pieptului

-disconfort sau durere la nivelul maxilarului, gâtului sau spatelui

-durere sau disconfort la nivelul ambelor brațe și a umerilor

-dificultăți de respirație

-oboseală inexplicabilă, amețeală sau chiar leșin

Articol scris de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.thedailymeal.com/healthy-eating/cardiologists-worst-habits-heart

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281

https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm