Lucruri pe care nu ar trebui să ascunzi de medicul tău!

image

Pentru ca vizita medicală să decurgă bine, este important ca pacientul să fie sincer cu medicul și să nu omită anumite aspecte, care ar putea să afecteze tratamentul rezultat în urma consultului medical. De exemplu, dacă pacientul urmează un tratament medicamentos, este esențial să-i comunice medicului acest aspect pentru ca eventualele medicamente prescrise să nu interfereze cu cele deja administrate. De altfel, mai sunt și alte detalii și lucruri pe care trebuie să le comunici doctorului.

Spune-i doctorului dacă ai suferit o operație

Este important să-ți înștiințezi medicul în legătură cu operațiile pe care le-ai suferit în trecut, fie acestea proceduri minore sau nu. Astfel, nu ezita să-i spui doctorului despre faptul că în trecut ai suferit o operație de cezariană, o procedură cosmetică sau o procedură mai complexă. Cu ajutorul cunoașterii în detaliu a istoricului medical al pacientului, specialistul își poate da seama de cauza exactă a simptomelor care te deranjează acum. De exemplu, pacienții care au fost supuși intervenției de extirpare a vezicii biliare pot resimți ca simptome ulterioare balonare și dureri abdominale, în urma consumului de alimente grase sau picante.

Fii sincer cu privire la vârsta ta

Nu-ți minți medicul în ceea ce privește vârsta, întrucât aceasta poate fi un indice pentru anumite afecțiuni. Astfel, persoanele de 65 de ani sau peste această vârstă au șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni cardiace, informează nia.nih.gov. În plus, începând de la vârsta de 60 de ani se recomandă și anumite investigații specifice, precum screeningul bolilor cardiovasculare, care, printr-o serie de analize și investigații de rutină, evaluează starea de sănătatea a inimii și a vaselor de sânge.

În ceea ce privește copiii, este esențial să-i spui medicului ce vârstă au aceștia pentru a le administra un tratament adecvat. Ține cont că unele medicamente pot fi periculoase în cazul în care copilul nu are vârsta necesară pentru a le lua.

Cât de des de bronzezi fără a folosi protecția solară

Persoanele care obișnuiesc să iasă din casă și să stea o perioadă îndelungată în bătaia soarelui, vara, prezintă un risc ridicat de cancer de piele. De aceea, este bine să-i spui doctorului despre faptul că ai acest obicei nociv, neobișnuind să folosești protecția solară. Ulterior, medicul va efectua demersuri mai amănunțite pentru a evalua exact starea de sănătate a pielii.

Veyi și: Motivul important pentru care trebuie să mergem periodic la medicul de familie

Fii explicit cu privire la istoricul tău medical

Pentru a putea primi un tratament adecvat, este necesar să-i comunici specialistului istoricul tău medical, care constă în ce proceduri medicale ai suferit; cu ce fel de afecțiuni ai fost diagnosticat în trecut; dacă ai luat sau iei în continuare anumite medicamente, precum și alte aspecte asemănătoare. Odată știute aceste date despre tine, medicul va putea să stabilească tratamentul potrivit.

Nu omite aspectele medicale intime sau considerate tabu

Uneori, ești tentat(ă) să ascunzi specialistului faptul că suferi de dureri menstruale accentuate, disfuncții erectile sau prezinți anumite modificări neobișnuite ale scaunului. Dar acestea pot oferi medicului indicii valoroase în ceea ce privește starea de sănătate. De altfel, nu omite nici faptul că te confrunți cu depresie și anxietate. Aceste simptome  pot indica o serie de afecțiuni sau pot fi o consecință a anumitor medicamente administrate anterior. De exemplu, medicamentele precum diureticele, antihipertensivele sau calmantele musculare pot duce la disfuncții erectile în cazul bărbaților.

Fii sincer dacă nu ai respectat indicațiile dinaintea procedurii medicale

În cazul în care specialistul ți-a spus să nu mănânci nimic înaintea intervenției, dar tu nu ai rezistat și ai mâncat, este esențial să-i comunici acestuia adevărul. Dacă nu o faci, te supui unor riscuri periculoase, mai ales că în timpul sedării, conținutul stomacului se poate revărsa în tractul respirator, crescând riscul de sufocare, informează ba-bamail.com. De aceea, cel mai bine este să fii sincer și să eviți orice risc.

Alte aspecte importante pe care trebuie să le comunici medicului tău:

-istoricul familial în ceea ce privește problemele de sănătate;

-ai uitat să iei tratamentul medicamentos la timp;

-te simți rău după medicamentele administrate;

-nu ai înțeles anumite lucruri în ceea ce privește tratamentul sau procedura medicală la care vei fi supus.

-fumezi și consumi alcool;

-exercițiile fizice pe care le faci zilnic;

-regimul alimentar și stilul tău de viață în general.

Popa Anca-Teodora

Surse:

https://www.ba-bamail.com 

https://www.nia.nih.gov/ 

https://blog.encompasshealth.com