Motivul important pentru care trebuie să mergem periodic la medicul de familie

image

Cei mai mulți dintre noi mergem la medicul de familie când ne doare ceva sau avem nevoie de o trimitere către un specialist, omițând, poate, cel mai important rol al acestuia, acela de principal „furnizor” al medicinei de prevenție. Prevenție care ne ajută să evităm îmbolnăvirea și să scădem costurile cu tratamente, investigații și spitalizări.

România este la coada clasamentelor europene atunci când vine vorba de prevenție medicală, deși studiile arată că aceasta face diferența pentru starea noastră de sănătate. Rapoartele recente arată că doar 1 din 3 români accesează asistența medicală primară, adică medicul de familie, pentru consultații de rutină și analize uzuale. Suntem la coada clasamentului în Europa, din acest punct de vedere, alături de Polonia și Serbia. Motivul invocat cel mai des: costul analizelor. „Oamenii nu se gândesc că, sărind peste consultație și analize, fac acum o mică economie, dar pot ajunge să cheltuiască mii de lei, dacă se îmbolnăvesc, iar în unele situații chiar să își pună viața în pericol. Prevenția este cea mai bună decizie pe care o putem lua atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru buzunarul nostru”, atrage atenția dr. Georgiana Cosneanu, medic de familie în cadrul clinicii Medikali.

În acest timp, o cercetare derulată recent în SUA a arătat că în cazul pacienților care au făcut o singură vizită anuală la această specialitate, probabilitatea accesării altor servicii medicale esențiale prevenției a crescut semnificativ: cu 127% pentru vaccinare, cu 122% pentru colonoscopie și cu 75% pentru mamografie. S-a constatat, de asemenea, că în zonele cu un număr ridicat de medici de familie populația are o stare de sănătate mai bună.

„Acest studiu vine să certifice ceea ce noi, medicii de familie, le spunem pacienților noștri de atâta vreme: prevenția poate salva vieți. Un vaccin te ferește de boală, iar o colonoscopie sau o mamografie efectuate la timp pot depista cancere în stadii incipiente, atunci când sunt mai ușor de abordat și tratat. Oamenii trebuie să învețe să-și păstreze ce au mai de preț, sănătatea, iar medicina de familia este realmente prima linie de apărare a sănătății”, explică medicul.

Se recomandă vizita anuală la medicul de familie

Ce recomandă dr. Cosneanu tuturor pacienților săi, indiferent de vârstă: o vizită anuală la medicul de familie, chiar dacă nu prezintă niciun simptom, și efectuarea analizelor și investigațiilor recomandate de acesta, pe baza celor constatate în timpul consultației și ținând cont de istoricul medical personal și familial. Iar dacă medicul constată probleme de sănătate și solicită repetarea consultației sau investigații aprofundate, la medici din alte specialități, să respecte întocmai recomandările.

image

Dr. Georgiana Cosneanu, medic de familie