Cele mai stânjenitoare întrebări la ginecolog plus răspunsuri

1 medic ginecolog jpg jpeg

Consultul ginecologic nu este cea mai plăcută experienţă din lume. Însă efectuat măcar o dată la 2 ani, obiceiul îţi poate salva chiar viaţa. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite probleme pentru care apelează femeile la medicul ginecolog!

Este foarte important să ai o relaţie sinceră cu ginecologul şi să-i prezinţi toate detaliile unei suferinţe. Dacă simţi că te repezeşte şi că nu-ţi oferă suficiente informaţii, tot ce ai de făcut este să cauţi alt medic, care se pliază pe nevoile tale.

„De ce am dureri când facem dragoste?“

Nu toate femeile se confruntă cu această senzaţie foarte neplăcută, aproximativ 15% dintre femeile active sexual suferă de dureri indiferent de vârstă. Acestea nu trec de la sine şi anunţă o afecţiune, de aceea este foarte important să-i spui medicului, fără jenă, despre dureri. Nu trebuie să stai să înduri. Printr-un simplu control se poate depista cauza şi cu tratament se poate înlătura. Nu există un diagsnotic anume, pentru că sunt mai mulţi factori care pot interacţiona.

„De ce am mâncărimi?“

Te lupţi cu senzaţia insuportabilă de mâncărime? Medical, se numeşte prurit vulvar şi trebuie amintită gincologului, care nu are de unde să ştie acest aspect. De ruşine, cele mai multe femei ced că este vorba despe vreo infecţie şi iau tratamente din farmacii care nu au niciun efect. Mai ales că farmacistul îţi recomandă un produs în funcţie de ce ce îi spui tu. Astfel se cheltuie sume mari de bani degeaba, fără să ştii exact ce ai. Pruritul poate avea mai multe cauze, de exemplu, poate să fie o infecţie, o iritaţie a vulvei, sensibilitate la produsele de curăţare şi, mai rar, semn de leziuni canceroase. Nu e de glumă.

„E normal ca durerile lunare să fie atât de intense?“

În fiecare lună, ciclul menstrual se poate desfăşura sau nu cu simptome de tipul unui disconfort abdominal dureros. Însă durerile nu trebuie să fie insuportabile. Dacă simţi că nu te poţi da jos din pat sau nu poţi merge din cauza durerilor, mergi la medic. Prietenele sau chiar mama ori altă persoană de sex feminin din familie îţi pot spune că şi ele se confruntă cu această problemă şi este normal, dar nu este. Durerea indică o afecţiune locală şi trebuie considerată ca atare. Disconfortul lunar ar trebui să se manifeste prin semne discrete, de exemplu, prin dureri uşoare, difuze, de regulă care au loc în prima zi a menstruaţiei. Dacă senzaţia se intensifică, spune-i medicului. În multe cazuri, endometrioaza a fost de vină pentru durerile groaznice.

Poate fi endometrioză?

Dacă durerile menstruale sunt o constantă neprietenoasă şi supărătoare în viaţa ta, trebuie să ştii că acest lucru nu este normal. Durerea este semnul unor afecţiuni. Nu este normală, decât dacă este uşoara, difuză şi dacă durează câteva ore, în prima zi a menstruaţiei. Dincolo de acestea, este vorba despre o afecţiune. Numele ei: endometrioza“, afirmă Tamar Sekin, chirurg şi cofondator al Fundatiei pentru Endometrioză din SUA. Seckin susţine că, descoperită şi tratată devreme, boala poate fi ţinută sub control. „Trebuie să existe comunicare cu medicul, iar femeile să înţeleagă că durerea menstruală nu este normală, pentru că aceasta poate duce la mari neplăceri toata viaţa şi, mai grav, la infertilitate. Descoperită la vreme poate fi ameliorată“, spune Tamer Seckin.