La ce poate duce anemia netratată

Se estimează că un sfert din populația lumii suferă de o formă de anemie. Oboseala se numără printre primele simptome care ar trebui să te pună în gardă. Însă ce este anemia și cum poate fi tratată?

Femeile sunt cele mai predispuse la anemie, deoarece pierd în fiecare lună o cantitate mică de sânge în perioada menstruației și, totodată, corpul este suprasolicitat în timpul sarcinii. Anemia poate fi transmisă și genetic, bebelușii putând să sufere de aceasta încă de la naștere. Bătrânii pot, de asemenea, să aibă anemie, aceasta fiind o complicație a afecțiunilor cronice preexistente.

image

Evită cafeaua și lactatele dacă ai deficiență de fier, deoarece împiedică absorbția lui. Foto: Shutterstock

Analize care o pun în evidenţă

Anemia este cauzată de numărul scăzut de celule roșii din sânge și poate fi recunoscută la analize după valorile mici ale hemoglobinei și hematocritului. Hemoglobina este principala proteină din celulele roșii, fiind cea care transportă oxigenul în organism. Dacă ai anemie, atunci și valorile hemoglobinei vor fi mici, ceea ce înseamnă că organele nu vor fi oxigenate suficient. Astfel se va instala senzația de oboseală, precum și dificultățile de respirație.

Are simptome diverse

Există aproximativ 400 de forme de anemie, unele dintre acestea având în primele stadii simptome atât de minore încât pot trece neobservate. Însă, netratată, pe măsură ce nivelul celulelor roșii scade, simptomele sunt din ce în ce mai greu de ignorat. Bătăile rapide ale inimii, amețeala ușoară, durerile de cap, durerea de oase sau a articulațiilor, mâinile și picioarele reci și pielea palidă, sunt printre cel mai frecvent întâlnite simptome.

De ce apare

Anemia provocată de deficiența de fier este cea mai des întâlnită formă de anemie, pierderea de sânge fiind principala cauză a apariției. Pe măsură ce organismul pierde sânge, redirecționează apă din țesuturi în vasele de sânge. Însă apa în exces diluează sângele, reducând și cantitatea de celule roșii. Intervențiile chirurgicale, nașterea sau traumatismele determină pierderea rapidă de sânge. Însă, ea poate să se instaleze și din cauza unor afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi ulcerele, gastrita sau hemoroizii.

Citește și „Ce trebuie să știi despre anemie. În ce constă tratamentul”

În ce alimente se găsește fierul

Există 2 tipuri de fier: heminic și nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea de vită, cea de pasăre, peștele și fructele de mare conțin fier heminic, în vreme ce forma nonheminică este prezentă în vegetale: fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci și semințe. Este bine de știut că fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) în comparație cu varianta nonheminică (1-5%).  Vitamina C ușurează absorbția fierului, efect advers având calciul, fosforul, sarea și taninurile din ceai și cafea.

Poate avea unele complicaţii

Netratată, anemia cauzată de deficiența de fier poate duce la alte complicații, cum ar fi un sistem imunitar scăzut, predispus la infecții. Totodată, anemia poate afecta buna funcționare a unor organe, mai exact inima, provocând tahicardie, bătăi rapide ale cordului sau chiar insuficiență cardiacă. Dacă anemia se manifestă în timpul sarcinii, ea poate da complicații, cum ar fi nașterea prematură, o greutate mică a bebelușului sau hemoragie după naștere.