Anemia ├«n sarcin─â poate fi evitat─â! Ce s─â ┼čtii

1 anemia in sarcina jpg jpeg

Una dintre cele mai importante modific─âri ale organismului ├«n sarcin─â se refer─â la cre┼čterea cu 20% - 30% a cantit─â┼úii de s├ónge din corp, ceea ce determin─â suplimentarea cu fier ┼či vitamine pentru producerea hemoglobinei. Dac─â necesarul de nutrimen┼úi nu este asigurat, ri┼čti s─â suferi de anemie ├«n sarcin─â.

Hemoglobina este o protein─â din celulele ro┼čii, care transport─â oxigen la celelalte celule din corp. Dac─â nu se produce o cantitate suficient─â de hemoglobin─â, din cauza deficitului de fier, corpul poate suferi de anemie, u┼čoar─â sau sever─â. Anemia u┼čoar─â este des ├«nt├ólnit─â ├«n sarcin─â ┼či este cauzat─â de cre┼čterea volumul de s├ónge din corp. Forma sever─â, ├«ns─â, poate s─â deregleze at├ót s─ân─âtatea gravidei, c├ót ┼či a copilului, care poate deveni anemic ├«n copil─ârie.

Aten┼úie, dac─â suferi de anemie ├«n primele 2 trimestre de sarcin─â, cre┼čte riscul s─â na┼čti prematur sau s─â aduci pe lume un bebelu┼č cu greutate sc─âzut─â!

Bine de ┼čtiut!

Anemia ├«n sarcin─â poate stimula pierderea unei cantit─â┼úi mai mari de s├ónge la na┼čtere ┼či apari┼úia unor probleme ├«n combaterea eventualelor infec┼úii.

Ce gravide sunt la risc

E┼čti la risc s─â te confrun┼úi cu anemia dac─â ai cel pu┼úin 2 sarcini ├«ncheiate, e┼čti ├«nsarcinat─â cu mai mult de un copil, ai des v─ârs─âturi, nu consumi suficiente alimente bogate ├«n fier, pierzi o cantitate mare de s├ónge ├«n timpul ciclului menstrual.

Trebuie s─â ┼čtii c─â multe dintre simptomele care ├«nso┼úesc anemia ├«n sarcin─â pot crea confuzie cu alte afec┼úiuni. De exemplu, poate fi vorba despre starea de oboseal─â sau sl─âbiciune, paloarea fe┼úei, ritmul cardiac accelerat, tulbur─ârile de respira┼úie, probleme cu puterea de concentrare.

Analize care o depisteaz─â

├Än func┼úie de evolu┼úia sarcinii, medicul poate solicita efectuarea unor teste de s├ónge, pentru a verifica nivelul de hemoglobin─â din corp ┼či cantitatea de celule din s├ónge. Dac─â ├«n urma test─ârilor apar anomalii, medicul care supravegheaz─â sarcina mai poate solicita ┼či teste pentru verificarea nivelului de fier, de vitamina B12 ┼či de fola┼úi. De asemenea, pot fi recomandate ┼či teste genetice, ├«n cazul ├«n care se b─ânuie┼čte prezen┼úa unor tulbur─âri, cum este talasemia - anemie ereditar─â grav─â.

A┼ča o previi!

Principala m─âsur─â preventiv─â ├«n caz de anemie este s─â asiguri organismului o cantitate suficient─â de fier. Fierul este elementul care st─â la baza hemoglobinei. Zilnic, corpul are nevoie de 1-4 mg din acest mineral esen┼úial. Pe parcursul sarcinii, fierul fabric─â mult mai mult─â hemoglobin─â, necesar─â pentru placent─â ┼či f─ât. De aceea, o femeie gravid─â are nevoie de mai mult fier, mai precis de cel pu┼úin 5 mg ├«n primele dou─â trimestre de sarcin─â ┼či aproximativ 10 - 11 mg de fier p├ón─â la na┼čtere. Dac─â acesta nu este ob┼úinut ├«n cantit─â┼úi suficiente din alimenta┼úie, organismul orienteaz─â produc┼úia de hemoglobin─â spre f─ât ├«n detrimentul nevoilor proprii. ├Än acest caz, femeia ├«nsarcinat─â ajunge s─â sufere de anemie.

Ia-ţi fierul din alimentaţie

Exist─â 2 tipuri de fier: heminic ┼či nonheminic, care se absorb diferit ├«n organism. Carnea con┼úine fier heminic, ├«n vreme ce forma nonheminic─â este prezent─â ├«n vegetale: fasole, spanac, maz─âre, linte, stafide, migdale, nuci ┼či semin┼úe. Este bine de ┼čtiut c─â fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) ├«n compara┼úie cu varianta nonheminic─â (1-5%).   Ficatul ar trebui evitat, ├«ntruc├ót con┼úine niveluri mari de vitamina A. Aceast─â vitamin─â, dac─â este consumat─â ├«n exces, poate cre┼čte riscul de malforma┼úii congenitale la f─ât, mai ales dac─â iei ┼či suplimente. Po┼úi ajuta organismul s─â absoarb─â mai bine fierul din alimente, evit├ónd s─â bei ceai verde ├«nainte sau dup─â mas─â: taninul din ceai blocheaz─â asimilarea de fier ┼či alte minerale, cum este calciul. Dac─â din investiga┼úii reiese c─â ai anemie, este posibil s─â ┼úi se recomande suplimente cu fier administrat cu vitamina C, pe stomacul gol, pentru ca absorb┼úia s─â fie mai eficient─â.

Sfatul specialistului

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician, Institutul pentru Ocrotirea Mamei ┼či Copilului ÔÇ×Alfred RusescuÔÇť, Bucure┼čti

2 livia manta jpg jpeg

Anemia ├«n sarcin─â apare ca urmare a consumului rezervei organismului uman de c─âtre fat, ├«ns─â ┼či din cauza hemodilu┼úiei. Nivelul fiziologic al hemoglobinei ├«n sarcin─â e mai mic din cauza apei re┼úinute ┼či a hemodilu┼úiei materne, care apare din trimestrul 2. ├Än sarcin─â se consider─â anemie un nivel de 11g/dl, iar in stare normal─â, sub 12 g/dl. A┼čadar, e necesar─â o alimenta┼úie bogat─â ├«n fier - carnea ro┼čie e de ne├«nlocuit - ┼či fola┼úi (legume verzi, fructe, salat─â). Suplimentarea de fier se face p├ón─â la 6 s─âpt─âm├óni dup─â na┼čtere, deoarece nivelul de hemoglobin─â cre┼čte cam ├«n 2 luni de suplimentare, nu imediat. Apoi, trebuie s─â se refac─â ┼či depozitele de fier.