Anemia în sarcină poate fi evitată! Ce să ştii

1 anemia in sarcina jpg jpeg

Una dintre cele mai importante modificări ale organismului în sarcină se referă la creşterea cu 20% - 30% a cantităţii de sânge din corp, ceea ce determină suplimentarea cu fier şi vitamine pentru producerea hemoglobinei. Dacă necesarul de nutrimenţi nu este asigurat, rişti să suferi de anemie în sarcină.

Hemoglobina este o proteină din celulele roşii, care transportă oxigen la celelalte celule din corp. Dacă nu se produce o cantitate suficientă de hemoglobină, din cauza deficitului de fier, corpul poate suferi de anemie, uşoară sau severă. Anemia uşoară este des întâlnită în sarcină şi este cauzată de creşterea volumul de sânge din corp. Forma severă, însă, poate să deregleze atât sănătatea gravidei, cât şi a copilului, care poate deveni anemic în copilărie.

Atenţie, dacă suferi de anemie în primele 2 trimestre de sarcină, creşte riscul să naşti prematur sau să aduci pe lume un bebeluş cu greutate scăzută!

Bine de ştiut!

Anemia în sarcină poate stimula pierderea unei cantităţi mai mari de sânge la naştere şi apariţia unor probleme în combaterea eventualelor infecţii.

Ce gravide sunt la risc

Eşti la risc să te confrunţi cu anemia dacă ai cel puţin 2 sarcini încheiate, eşti însarcinată cu mai mult de un copil, ai des vărsături, nu consumi suficiente alimente bogate în fier, pierzi o cantitate mare de sânge în timpul ciclului menstrual.

Trebuie să ştii că multe dintre simptomele care însoţesc anemia în sarcină pot crea confuzie cu alte afecţiuni. De exemplu, poate fi vorba despre starea de oboseală sau slăbiciune, paloarea feţei, ritmul cardiac accelerat, tulburările de respiraţie, probleme cu puterea de concentrare.

Analize care o depistează

În funcţie de evoluţia sarcinii, medicul poate solicita efectuarea unor teste de sânge, pentru a verifica nivelul de hemoglobină din corp şi cantitatea de celule din sânge. Dacă în urma testărilor apar anomalii, medicul care supraveghează sarcina mai poate solicita şi teste pentru verificarea nivelului de fier, de vitamina B12 şi de folaţi. De asemenea, pot fi recomandate şi teste genetice, în cazul în care se bănuieşte prezenţa unor tulburări, cum este talasemia - anemie ereditară gravă.

Aşa o previi!

Principala măsură preventivă în caz de anemie este să asiguri organismului o cantitate suficientă de fier. Fierul este elementul care stă la baza hemoglobinei. Zilnic, corpul are nevoie de 1-4 mg din acest mineral esenţial. Pe parcursul sarcinii, fierul fabrică mult mai multă hemoglobină, necesară pentru placentă şi făt. De aceea, o femeie gravidă are nevoie de mai mult fier, mai precis de cel puţin 5 mg în primele două trimestre de sarcină şi aproximativ 10 - 11 mg de fier până la naştere. Dacă acesta nu este obţinut în cantităţi suficiente din alimentaţie, organismul orientează producţia de hemoglobină spre făt în detrimentul nevoilor proprii. În acest caz, femeia însarcinată ajunge să sufere de anemie.

Ia-ţi fierul din alimentaţie

Există 2 tipuri de fier: heminic şi nonheminic, care se absorb diferit în organism. Carnea conţine fier heminic, în vreme ce forma nonheminică este prezentă în vegetale: fasole, spanac, mazăre, linte, stafide, migdale, nuci şi seminţe. Este bine de ştiut că fierul heminic este mai bine absorbit de organism (25%) în comparaţie cu varianta nonheminică (1-5%).   Ficatul ar trebui evitat, întrucât conţine niveluri mari de vitamina A. Această vitamină, dacă este consumată în exces, poate creşte riscul de malformaţii congenitale la făt, mai ales dacă iei şi suplimente. Poţi ajuta organismul să absoarbă mai bine fierul din alimente, evitând să bei ceai verde înainte sau după masă: taninul din ceai blochează asimilarea de fier şi alte minerale, cum este calciul. Dacă din investigaţii reiese că ai anemie, este posibil să ţi se recomande suplimente cu fier administrat cu vitamina C, pe stomacul gol, pentru ca absorbţia să fie mai eficientă.

Sfatul specialistului

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, Bucureşti

2 livia manta jpg jpeg

Anemia în sarcină apare ca urmare a consumului rezervei organismului uman de către fat, însă şi din cauza hemodiluţiei. Nivelul fiziologic al hemoglobinei în sarcină e mai mic din cauza apei reţinute şi a hemodiluţiei materne, care apare din trimestrul 2. În sarcină se consideră anemie un nivel de 11g/dl, iar in stare normală, sub 12 g/dl. Aşadar, e necesară o alimentaţie bogată în fier - carnea roşie e de neînlocuit - şi folaţi (legume verzi, fructe, salată). Suplimentarea de fier se face până la 6 săptămâni după naştere, deoarece nivelul de hemoglobină creşte cam în 2 luni de suplimentare, nu imediat. Apoi, trebuie să se refacă şi depozitele de fier.