La ce să te aştepţi când faci chimioterapie

1 2 jpg jpeg

Chimioterapia este parte importantă în tratamentul cancerului. Citostaticele fie pot opri extinderea şi evoluţia bolii, fie pot aduce vindecarea. Medicul prescrie tratamentul în funcţie de tipul de cancer şi de stadiul acestuia. Poate fi singura modalitate de tratament ori este combinată cu radioterapia sau cu intervenţia chirurgicală.

Chimioterapia se numără printre tratamentele cu cele mai multe efecte secundare, unele chiar greu se suportat, acest lucru fiind pus pe seama faptului că pe lângă celulele bolnave, citostaticele le distrug şi pe cele normale. De asemenea, chimioterapia poate afecta ireversibil funcţiile unor organe precum inima sau rinichii. Iată principalele efecte secundare ale chimioterapiei! • Greaţa şi vărsăturile sunt printre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Aceste neplăceri pot apărea imediat după administrarea citostaticelor sau după câteva ore ori zile. Greaţa şi vărsăturile pot fi prevenite cu ajutorul medicamentelor, existând şi alte trucuri benefice în acest sens. „Pacientul trebuie să recurgă şi la o serie de măsuri preventive cum sunt volumul alimentar redus, care să evite senzaţia de stomac plin, consum de lichide crescut cu băuturi reci, alimente la temperatura camerei, evitarea mirosurilor puternice, utilizarea tehnicilor de relaxare”, recomandă medical primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu. • Căderea părului. Chiar dacă nu este un efect secundar grav (părul va creşte după oprirea tratamentului), acest simptom este greu de suportat din punct de vedere psihic. Părul poate cădea, în general, la 2-3 săptămâni după începerea tratamentului, alteori, chiar după prima şedinţă. Căderea părului nu este un simptom prezent la toţi cei care fac chimioterapie, unul dintre motive fiind doza mai mică de citostatice administrate.

are legătură cu boala în sine, cu alte efecte secundare ale citostaticelor, precum şi cu anxietatea şi cu tulburările de somn cauzate de grijile faţă de cancer.

. Citostaticele pot leza celulele unor organe precum inima, plămânii, ficatul şi rinichii. De asemenea, pot fi afectate organele reproductive, cauzând probleme de fertilitate la ambele sexe. Şi sistemul nervos poate fi „vizat” de citostatice, în acest caz apărând simptome precum furnicături şi senzaţia de amorţeală în mâini şi picioare (neuropatie periferică).

, precum aplazia medulară, afecţiune caracterizată prin scăderea numărului de globule ale sângelui. Din această cauză, pot apărea echimoze, sângerări, infecţii şi anemie.

este un alt risc al chimioterapiei. Un astfel de cancer poate apărea oricând, chiar şi după 15 ani de la terminarea tratamentului cu citostatice.

Dr. Dana Lucia Stănculeanu

medic primar oncologie

Institutul Oncologic Bucureşti

Citostaticele reprezintă un grup de medicamente cu mecanisme diferite, care acţionează în diverse momente ale tratamentului oncologic, fie în scopul de a diminua volumul tumoral pentru a permite o altă secvenţă terapeutică precum chirurgia sau radioterapia.

Pot fi adjuvant, de exemplu chirurgical, cu rol de a întări efectul acelui tratament şi de a distuge celulele canceroase circulante, fie sunt tratament paliativ, cu rol de a reduce simptomatologia şi volumul tumoral.

Efectele adverse pot apărea imediat în timpul tratamentului sau tardiv, uneori producând afectări definitive sau greu reversibile cum ar fi cele cardiace, pulmonare, renale sau reproductive.

- probleme urinare (schimbarea culorii şi mirosului urinei, durere la urinare, cistită)

- constipaţie şi diaree

- mucozităţi la nivelul gurii şi gâtului

- probleme de concentrare

- schimbarea mirosului şi a gustului

- uscarea pielii, ruperea mai uşoară a unghiilor

- îngrăşare, mai ales la femei.