Iată de ce au crescut cazurile infarct în rândul tinerilor!
Cunoscut și ca atac de cord, infarctul apare atunci când fluxul de sânge către inimă este redus sau blocat, informează Mayo Clinic. Blocajul este cauzat de acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe în arterele coronare, ce au ca rol principal furnizarea de sânge oxigenat către mușchiul inimii.
În prezent 1 din 5 pacienți care a suferit un atac de cord are sub 40 de ani, informează Cardio Metabolic Institute din New Jersey. De altfel, cu toate că infarctul era asociat persoanelor în vârstă, acesta devine din ce în ce mai frecvent chiar și în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20-30 de ani. Iată care sunt potențialele cauze care duc la creșterea cazurilor de infarct miocardic în rândul tinerilor.
Diabetul
Diabetul este o afecțiune care poate atrage după sine și o serie importantă de alte probleme medicale, precum probleme oftalmologice, insuficiența renală, creșterea riscului de a dezvolta accidente vasculare celebrale, afecțiuni cardiace și creșterea riscului de infarct. Astfel că, o persoană diagnosticată cu diabet poate fi de 4 ori mai expusă dezvoltări de afecțiuni cardiace și riscului de a suferi un infarct, spre deosebire de o persoană care nu suferă de diabet. Acest aspect se explică prin nivelurile ridicate de zahăr din sânge, care conduc la creșterea șanselor de acumulare a grăsimilor în artere, fapt ce favorizează apariția arterosclerozei. Arteroscleroza îngreunează circulația sângelui prin acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe pe pereți arteriali (placa de aterom), putând duce la infarct miocardic.
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială constituie un alt factor important ce poate duce la apariția unui infarct miocardic. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială. Aceasta, prin faptul că provoacă îngroșarea mușchiului și îngustarea vaselor de sânge, poate duce la infarct miocardic. De aceea, pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să respecte recomandările medicale și să evite fumatul, consumul excesiv de sare și de alcool, precum și alți factori ce duc la creșterea tensiunii arteriale.
Vezi şi: Iată ce rişti dacă nu tratezi hipertensiunea!
Obezitatea
Obezitatea reprezintă un factor ce favorizează, printre altele, și afecțiunile cardiovasculare. De aceea, scăderea în greutate și adoptarea unei alimentații sănătoase, fără excese, poate reduce și riscul de infarct miocardic.
Fumatul
Riscul de infarct este proporțional cu numărul de țigări fumate pe zi, informează Cardio Metabolic Institute din New Jersey. Acest aspect se explică prin faptul că fumatul favorizează depunerea de colesterol pe periții vaselor de sânge și formarea de cheaguri.
Consumul de substanțe interzise
Anumite substanțe precum cocaina, care, nu numai că favorizează creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arterială, dar produce și îngustarea vaselor de sânge, este asociată cu apariția infarctului.
Cum poți preveni infarctul miocardic
Există mai multe modalități prin care apariția infarctului miocardic poate fi prevenit, printre care se numără și analizele medicale regulate,scăderea în greutate în cazul persoanelor obeze, controlul hipertensiunii arteriale și al colesterolului, gestionarea stresului, renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool, adoptarea unei diete sănătoase și a activității fizice.
De Anca-Teodora Popa
Surse: