Știai că există infarct de retină? Află dacă eşti la risc!

La fel ca un accident vascular cerebral (la nivelul creierului), accidentul vascular ocular se întâmplă atunci când fluxul sanguin este blocat în curegerea către retină. Acesta poate provoca vedere încețoșată și chiar orbire.

Arterele transportă sângele către retină de la inimă. Fără flux sanguine care să le hrănească, celulele din retină nu primesc suficient oxigen. Pot începe să moară în câteva minute sau ore. Un accident vascular este o urgență și facă nu ești tratat imediat, vederea se poate deteriora permanent.

oftalmolog jpg

Controlul oftalmologic, corelat cu simptomele arată diagnosticul de inract retinian. Foto: Shutterstock

De obicei, blocajul vine de la un cheag de sânge. Cheagul se poate forma în retină sau poate călători acolo dintr-o altă parte a corpului. Blocajul se poate întâmpla și după ce o bucată de placă de grăsime astupă artera care hrănește retina.

Dacă ai o afecțiune care afectează vasele de sânge - inclusiv diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau boli de inimă, cresc riscurile.

Alți factori de risc pentru o ocluzie a arterei retiniene mai includ:

·     Vârsta peste 40 de ani sau mai mult

·     Sexul masculin

·     Ești fămător

·     Ai o trauma la ochi

·     Urmezi un tratament cu radiații

·     Ai boli de rinichi

·     Tulburări de coagulare

·     Iei contraceptive

·     Ai boli lae arterei carotide

·     Ritmuri cardiace anormale, cum ar fi fibrilația atrială

·     Ai vasculită, o inflamație a peretelui vaselor de sânge

·     Ești însărciată

Simptome

Semnul principal al accidentului vascular retinian este o schimbare bruscă a calității vederii, are loc la un singur ochi, dar de obicei nu vei simți durere.

Poți observa:

·     Pierderea totală sau parțială a vederii

·     Vedere încețoșată sau distorsionată

·     Puncte oarbe

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral ocular se numește ocluzie a arterei retiniene centrale Rareori, vvederea ta s-ar putea recupera. Dacă ai un blocaj mai puțin grav în arterele mai mici, vederea poate reveni la normal în scurt timp.

Diagnosticul se face prin control oftalmologic

Medicul va întreba despre istoricul medical, va cere să citești o diagramă, va pune picături în ochi pentru a deschide pupilele și va folosi un oftalmoscop pentru a verifica retina pentru a descoperi blocaje sau sângerare.

Ce tratament se face?

Fiecare minut contează pentru a-ți salva vederea după un accident vascular cerebral. Poți evita pagubele de durată dacă medicii pot elimina blocajul arterei centrale și pot restabili fluxul sanguin în 90-100 de minute. Dar după 4 ore, blocajul îți poate afecta vederea definitiv.

Medicul poate încerca unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:

Masajul ochilor. Medicul va masa pleoapa închisă pentru a disloca cheagul.

Dioxid de carbon-oxigen. Te pune să inspiri un amestec de dioxid de carbon și oxigen pentru a crește fluxul de sânge către retină și a lărgi arterele.

Paracenteza. Un specialist folosește un ac mic pentru a îndepărta câteva picături de lichid din partea din față a ochiului. Acest lucru reduce presiunea, ceea ce poate crește fluxul de sânge în retină.

Medicamente. Este posibil să îți dea medicamente pentru a elimina cheaguri sau pentru a reduce presiunea din ochi. Acestea includ medicamente utilizate pentru glaucom, cum ar fi acetazolamida (Diamox).

Prevenirea infarctului de retină

De obicei suferi un accident vascular cerebral din cauza unei alte probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul. Prin urmare, ține sub control nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale și al zahărului din sânge. Dacă ai diabet, fă un control al ochilor în fiecare an.

Sursa: WebMd