Iată de ce apare cancerul de colon!

Cancerul de colon este un tip de cancer care se dezvoltă în intestinul gros (colon). Colonul este ultima parte a sistemului digestiv.

image

Cancerul de colon afectează de obicei adulții peste 50 de ani, deși poate fi depistat la orice vârstă. Ia naștere, de regulă, de la polipi, o masă de celule care se formează în interiorul colonului. Cu timpul, acești polipi pot deveni maligni, informează Mayo Clinic

Polipii, de obicei, nu produc simptome. Din acest motiv, medicii recomandă controale preventive (screening), astfel încât polipii să fie identificați la timp, înainte de a deveni maligni.

De ce apare acest tip de cancer

Nu se poate spune cu exactitate ce anume cauzează cancerul colorectal. Boala apare când celulele sănătoase din colon dezvoltă schimbări sau mutații în ADN.  

Celulele sănătoase se dezvoltă și se divid pentru a menține funcționarea normală a corpului. Când ADN-ul suferă modificări și devine malign, celulele continuă să se dividă – chiar și când nu este nevoie de acest lucru. Pe măsură ce aceste celule se acumulează, se formează o tumoră.

Cu timpul, celulele maligne se dezvoltă, invadează și distrugând țesutul normal înconjurător. Celulele canceroase pot circulă și spre alte părți ale corpului (metastaze).

Factori de risc care cresc riscul de cancer colorectal

· Vârstă înaintată. Cancerul de colon poate să apară la orice vârstă, dar majoritatea persoanelor depistate cu această boală au peste 50 de ani. În ultimul timp, a crescut incidența bolii la persoanele cu vârstă sub 50 de ani.

· Istoricul personal de cancer de colon sau de polipi. Dacă ai avut cancer de colon sau polipi necancerosi, ai un risc mai mare de a face boală în viitor.

· Bolile intestinale inflamatoare cronice ale colonului, printre care colita ulcerativă și boală Crohn pot crește riscul de a face cancer de colon.

· Sindroame moștenite. Unele mutații genetice transmise din generație în generație pot crește semnificativ riscul de a face cancer de colon. Cele mai frecvente astfel de sindroame sunt polipoza adenomatoasa familială (FAP) și sindromul Lynch, care mai este cunoscut și că sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar (HNPCC).

· Istoricul familial de cancer de colon. Ai un risc mai mare de a face cancer de colon dacă ai o rudă de sânge care a avut boală. Dacă mai mulți membri ai familiei au avut cancer colorectal, riscurile sunt mai mari.

· Alimentaţia săracă în fibre și bogată în grăsimi. Cancerul de colon sau de rect este asociat cu stilul de viață occidental, care este sărac în fibre și bogat în grăsimi și calorii. Unele studii au arătat o asociere între riscul de cancer de colon și consumul de carne roșie procesată.

· Sedentarismul. Persoanele care nu sunt active fizic sunt mai expuse riscului de a face cancer colorectal. Un stil de viață activ poate reduce probabilitatea de a face cancer colorectal.

· Diabetul zaharat. Persoanele cu diabet zaharat sau cele cu rezistență la insulină au un risc crescut de a face cancer colorectal.

· Obezitatea. Persoanele care sunt obeze au un risc crescut de a face cancer de colon și de a muri din cauza bolii decât cele cu greutatea normală.

· Fumatul. Persoanele care fumează au un risc mai mare de a face cancer de colon.

· Alcoolul. Persoanele care consumă cantități mari de alcool sunt mai expuse probabilității de a face cancer de colon.

· Radioterapia. Tratamentul cu raze în zona abdominală pentru tratarea altor cancere crește riscul de a face cancer colorectal.

· Rasa afro-americană are un risc mai mare de apariție a cancerului de colon.

Vezi şi: În cât timp devin canceroşi polipii pe colon?