Când este o aluniţă semn de melanom malign

1 2 jpg jpeg

În topul celor mai întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Tumora malignă (melanomul) se poate dezvolta dintr-o aluniţă preexistentă (în 30% dintre cazuri), dar poate apărea şi la nivelul unui tegument aparent sănătos.

De regulă, leziunea apare ca o pată brun-neagră asimetrică şi cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare închisă. Dacă în cazul bărbaţilor melanomul se dezvoltă frecvent la nivelul trunchiului, la femei el apare în zona gambelor.

,,Melanomul este uşor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. Elementele de protecţie împotriva melanomului sunt la îndemână: haine cu ţesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare cu factor de protecţie solară de minim 15 şi expunerea cu moderaţie la soare”, a afirmat prof. dr. George Sorin Ţiplică, şeful Clinicii 2 Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

În cazul melanomului, factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea lui sunt: factorul genetic (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă pacientul are rude de sânge – părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumoră malignă), dar şi prezenţa a mai mult de 50 de aluniţe.

Un risc ridicat de melanom au şi persoanele care prin expunere la soare mai mult se ard decât se bronzează (fototip cutanat I sau II), precum şi cele care au suferit arsuri solare severe în copilărie.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi), dar şi consultul dermatologic cel puţin o dată pe an.

INFO: Diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizează cu o acurateţe de 70%, iar folosirea dermatoscopiei creşte această acurateţe cu 25-30%.