Când este o aluniţă semn de melanom malign

1 2 jpg jpeg

În topul celor mai întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Tumora malign─â (melanomul) se poate dezvolta dintr-o aluni┼ú─â preexistent─â (├«n 30% dintre cazuri), dar poate ap─ârea ┼či la nivelul unui tegument aparent s─ân─âtos.

De regul─â, leziunea apare ca o pat─â brun-neagr─â asimetric─â ┼či cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare ├«nchis─â. Dac─â ├«n cazul b─ârba┼úilor melanomul se dezvolt─â frecvent la nivelul trunchiului, la femei el apare ├«n zona gambelor.

,,Melanomul este u┼čor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticat─â cu ochiul liber. Elementele de protec┼úie ├«mpotriva melanomului sunt la ├«ndem├ón─â: haine cu ┼úes─âtur─â deas─â, p─âl─ârii, creme fotoprotectoare cu factor de protec┼úie solar─â de minim 15 ┼či expunerea cu modera┼úie la soareÔÇŁ, a afirmat prof. dr. George Sorin ┼óiplic─â, ┼čeful Clinicii 2 Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina din Bucure┼čti.

├Än cazul melanomului, factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea lui sunt: factorul genetic (exist─â risc sporit de apari┼úie a melanomului dac─â pacientul are rude de s├ónge ÔÇô p─ârin┼úi, fra┼úi, surori ÔÇô la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumor─â malign─â), dar ┼či prezen┼úa a mai mult de 50 de aluni┼úe.

Un risc ridicat de melanom au ┼či persoanele care prin expunere la soare mai mult se ard dec├ót se bronzeaz─â (fototip cutanat I sau II), precum ┼či cele care au suferit arsuri solare severe ├«n copil─ârie.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului medicii dermatologi recomand─â autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi), dar ┼či consultul dermatologic cel pu┼úin o dat─â pe an.

INFO: Diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizeaz─â cu o acurate┼úe de 70%, iar folosirea dermatoscopiei cre┼čte aceast─â acurate┼úe cu 25-30%.