Ce riscuri sunt ca o aluniţă să devină cancerigenă

├Än ultimii ani, num─ârul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut ├«ngrijor─âtor. Mai mult dec├ót at├ót, speciali╚Ötii interna╚Ťionali estimeaz─â c─â num─ârul cazurilor de cancere de acest tip va cre╚Öte cu 50% p├ón─â ├«n 2040. De aceea, educa╚Ťia ╚Öi controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.

image

ÔÇŁFoarte cunoscute sunt cancerele care provin din aluni╚Ťe. Este vorba despre modific─âri de dimensiune, de leziuni care cresc ├«n suprafa╚Ť─â sau volum, a c─âror culoare se modific─â din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori ├«n interior, care au contur neregulat, o margine difuz─â, sau o aluni╚Ť─â care dep─â╚Öe╚Öte 5 mm. Un semnal de alarm─â ├«l reprezint─â o leziune nou─â, cu debut recent, la o persoan─â adult─â. Orice aluni╚Ť─â care apare dup─â v├órsta de 30 de ani este din start suspect─â ╚Öi ar trebui verificat─â. ├Än afar─â de evolu╚Ťie mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie s─â alerteze ╚Öi s─â duc─â pacientul din timp la medicul dermatologÔÇŁ, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Tratamentul cancerelor de piele depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru c─â depistarea precoce a unei leziuni cu poten╚Ťial de evolu╚Ťie spre cancer are ╚Öanse mari de vindecare ╚Öi supravie╚Ťuire. Cu at├ót mai mult cu c├ót ├«n oncologie exist─â ├«n prezent op╚Ťiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercet─ârilor din acest domeniu, lucrurile arat─â bine ╚Öi sunt ├«ncurajatoare.

ÔÇŁPacientul trebuie stadializat ╚Öi, dac─â nu sunt prezente metastaze la distan╚Ť─â, iar leziunile melanice dep─â╚Öesc 0,8 mm, este indica╚Ťie de ganglion santinel─â. Din fericire, ├«n cadrul Institutului Oncologic Bucure╚Öti exist─â posibilitatea de evaluare a ganglionului santinel─â, astfel ├«nc├ót s─â ╚Ötim exact ├«n ce stadiu este pacientul. Dac─â evaluarea nu arat─â invazie, pacientul este ├«ncadrat ├«n stadiul II ╚Öi - cel pu╚Ťin p├ón─â ├«n prezent - nu avem tratament adjuvant ├«n acest stadiu, pacientul intr├ónd ├«n protocolul de urm─ârire. Dac─â ganglionul santinel─â prezint─â celule neoplazice, dac─â este invadat, pacientul este ├«ncadrat ├«n stadiul III, ╚Öi pentru acesta avem la dispozi╚Ťie tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie ╚Ťintit─â pentru melanoamele care prezint─â muta╚ŤieÔÇŁ, a precizat dr. Daniela Zob, ╚Öef sec╚Ťie Oncologie medical─â.