Ce riscuri sunt ca o aluniţă să devină cancerigenă

În ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut îngrijorător. Mai mult decât atât, specialiștii internaționali estimează că numărul cazurilor de cancere de acest tip va crește cu 50% până în 2040. De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.

image

”Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunițe. Este vorba despre modificări de dimensiune, de leziuni care cresc în suprafață sau volum, a căror culoare se modifică din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori în interior, care au contur neregulat, o margine difuză, sau o aluniță care depășește 5 mm. Un semnal de alarmă îl reprezintă o leziune nouă, cu debut recent, la o persoană adultă. Orice aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este din start suspectă și ar trebui verificată. În afară de evoluție mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie să alerteze și să ducă pacientul din timp la medicul dermatolog”, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Tratamentul cancerelor de piele depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru că depistarea precoce a unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer are șanse mari de vindecare și supraviețuire. Cu atât mai mult cu cât în oncologie există în prezent opțiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercetărilor din acest domeniu, lucrurile arată bine și sunt încurajatoare.

”Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și - cel puțin până în prezent - nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire. Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie țintită pentru melanoamele care prezintă mutație”, a precizat dr. Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală.