Terapia salvatoare în accidentul vascular cerebral. Sfatul medicului

Peste 55.000 de români suferă un accident vascular cerebral, într-o medie anuală, conform statisticilor. Pentru această afecțiune există o procedură salvatoare eficientă doar dacă este aplicată în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei. Este important de ştiut că tromboliza intravenoasă efectuată în acest interval de timp poate să salveze viața oricui, atrage atenţia medicul Adina Alberts într-una dintre postările sale pe Facebook.

image

Anul acesta, în primele două trimestre, din cei 27.506 pacienți diagnosticați și internați cu un AVC ischemic, DOAR 8% au primit ajutor medical în așa numita „fereastră terapeutică” pentru efectuarea intervenției salvatoare.

Tromboliza intravenoasă: ce este şi cum acţionează

"Tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut ischemic induce pacientului tratat la timp remisia completă a deficitului neurologic și recuperarea fără sechele.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică neinvazivă care constă în injectarea unei substanțe care dizolvă trombul. Aceasta se administrează intravenos pentru a dizolva cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se (poate) remite complet.

Medicii specialiști ne atrag atenția asupra faptului că este esențial ca, la apariția primelor simptome neurologice, pacientul sau aparținătorul să solicite imediat opinia unui medic urgentist sau medic de familie și să se prezinte într-un serviciu de urgență. De asemenea, este foarte important ca pacienții sau aparținătorii să știe cu precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice.

Dacă injecția “de tromboliză” se poate administra în 46 de spitale din toată țară, există și o altă procedură specială, minim invazivă, trombectomia - prin care se introduce un dispozitiv fin, filiform, pe o arteră pentru a se îndepărta cheagul de sânge, procedură care se poate realiza în doar 6 unități spitalicești din țară: 3 spitale în Capitală și câte 1 spital în orașele Târgu Mureș, Timișoara și Suceava. Lucrurile stau așa și pentru că există doar 15 medici în toată țara pregătiți pentru a efectua aceste proceduri.

Autoritățile lucrează, în acest moment, la un plan pentru extinderea centrelor de tratament pentru pacienții cu AVC.

“Avem deja finalizată propunerea de curricula de pregătire. Am identificat și trei centre de pregătire, inițial, și le vom extinde pe măsură ce se îmbunătățește și resursa umană. Din ianuarie o să înceapă pregătirea acestor medici din diverse specialități astfel încât până la finalul anului viitor să avem primii absolvenți ai cursurilor”, a declarat ministrul Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Până acum doar medicii radiologi puteau obține această competență. De anul viitor, promite ministrul sănătății, vor avea acces inclusiv neurologii, neurochirugii și cardiologii intervenționiști. Pregătirea specialiștilor va dura un an", explică dr. Adina Alberts. 

Vezi şi: Metoda FAST ajută la recunoaşterea simptomelor accidentului cerebral

Cum recunoşti simptomele accidentului vascular cerebral

Așadar, fiecare secundă contează! Este nevoie de un medic specializat care să RECUNOASCĂ rapid simptomele la debut și astfel, viața celui drag să poată fi salvată! Există deja un serviciu dedicat, o platformă care a reunit medici specializați și experimentați în urgențe medicale.

Iată simptomele neurologice care pot apărea brusc și care ar trebui să îi aducă pe pacienți la medic:

- tulburări motorii și sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăți a corpului);

- tulburări de vorbire – de exprimare sau de înțelegere a vorbirii;

- tulburări de deglutiție (înghițire), schimbarea bruscă a vocii, de asemenea brusc instalate;

- tulburări de echilibru sau în coordonare a mișcărilor;

- diplopie (vedere dublă) instalată brusc;

- tulburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi;

- asimetria instalată brusc la nivelul feței.

Trebuie spus că, astăzi, cei mai mulți pacienți diagnosticați cu AVC supraviețuiesc, dar această patologie este prima cauză medicală de handicap motor sau demență din cauza întârzierilor nepermis de mult în diagnosticarea și inițierea terapiilor salvatoare.