Iată ce nu ar trebui să faci niciodată înainte de o programare la medic

Pentru ca vizitele la medic sau analizele să fie relevante, este necesar să acorzi atenție unor detalii care ar putea să îți anuleze eforturile pe care le faci pentru a-ți monitoriza sănătatea, scrie Reader’s Digest.  

Fără alcool înainte de un test de colesterol

Trebuie să eviți modificarea trigiliceridelor (una dintre cele patru componente măsurate într-un profil de colesterol), deoarece acest lucru ar putea duce la rezultate îngrijorătoare. „Nu trebuie să bei cu 24 de ore înainte de un test de colesterol pentru că se poate declanșa creșterea potențială a trigliceridelor, la scurt timp după consumul de alcool”, spune Joon Sup Lee, șeful secției de cardiologie la Universitatea din Pittsburgh.

De asemenea, ar trebui să evitați dulciurile, alimentele bogate în grăsimi și, în general, supraalimentarea înainte de test. „Toate acestea în cantități mari pot afecta trigliceridele pe termen scurt”, spune dr. Lee. „Din moment ce dorim ca rezultatul examenului de colesterol să reflecte starea corpului tău pe termen lung, cel mai bine este să evitați aceste fluctuații pe termen scurt.”

urina_shutterstock 275331890 jpg

Hidratarea este importantă înaintea testelor de urină și nu numai. Foto: Shutterstock

Nu se bea cafea înainte de un test de tensiune arterială

„Cafeaua sau altă băutură care conține cofeină, precum băuturile energizante sau cola, cu cel puțin o oră înainte de evaluare, poate crește în mod artificial tensiunea”, spune dr. James Dewar, de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC). „Același lucru este valabil și pentru tutun și medicamentele decongestionante fără prescripție medicală.”

Mesele bogate, după analize de sânge, nu înainte

Nu mâncați o masă bogată în grăsimi înainte de analizele de sânge. „Dacă în mod normal nu ați lua o masă bogată în grăsimi, atunci nu o faceți înainte de analizele de sânge, astfel încât medicul dumneavoastră să poată obține o imagine exactă a stării dumneavoastră de sănătate”, spune Deepa Iyengar, profesor asociat de medicină de familie și comunitate la McGovern Medical.

Mesele copioase ar putea denatura rezultatele testelor. De fapt, poate fi necesar să evitați să mâncați. „Dacă analiza de sânge va include o măsurare a colesterolului sau a altor grăsimi, cel mai bine este să evitați orice calorie timp de opt până la 10 ore înainte de efectuarea testului”, spune dr. Dewar

Bea apă înainte de un examen fizic

În general, este o idee bună să te hidratezi înainte de a consulta medicul pentru un control. „A fi bine hidratat în timpul unui examen fizic îți va face pulsul și tensiunea arterială să fie la cel mai bun nivel”, spune dr. Dewar. „Dacă vi se efectuează analize de sânge sau analize de urină, deshidratarea ușoară poate provoca anomalii artificiale ale testării care pot încurca rezultatele.”

Nu vă faceți manichiura înainte de a merge la dermatolog

Dermatologii se uită la întregul corp, inclusiv la unghii, așa că nu este o idee bună să le ai ojate. Unghiile oferă indicia subtile despre sănătate, precum predispoziție spre anemie, diabet și chiar către bolile cardiace. În plus, unghiile facilitează identificarea ciupercilor. De asemenea, ar trebui să nu porți machiaj, sau să îl îndepărezi la nevoie.

Nu anula programarea la ginecolog dacă ai menstruație

Medicul trebuei informat că ai menstruație și poți anula programarea doar dacă el îți va spuine acest lucru. În mod normal, nu ar trebui să -l încurce prezența menstruației.  „Testele Papanicolau lichide, care sunt standardul acum, pot fi făcute chiar și atunci când o femeie are menstruație, deci nu este nevoie să reprogramați”, spune Elizabeth Roth, MD, ginecolog la Massachusetts General Hospital. „Unele femei se simt mai confortabil să reprogrameze când au menstruația, dar din punct de vedere medical nu este nevoie să facă acest lucru.” Singura excepție? Dacă te duci pentru o problemă specifică, cum ar fi scurgeri suspecte, dar chiar și atunci se pot recolta culturi vaginale”, spune dr. Roth.

Fără deodorant la mamografie

În ziua în care ai programare la mamogrfie nu trebuie să folosești deodorant. „Motivul este că multe deodorante și pulberi deodorante conțin aluminiu, care pe mamografie arată similar cu calcificarea sânilor și rezultatul poate fi citit ca unul fals pozitiv.”

Citește și Cum poți ajuta o persoană dependentă de alcool